22-8-1992 / Zabití šestiletého Qa’ida Walkera-Teala v Marine City na koncertě Tupaca – kdo za to mohl?

22-8-1992 / Zabití šestiletého Qa’ida Walkera-Teala v Marine City na koncertě Tupaca – kdo za to mohl?

Byl nádherný, slunečný den, 22.srpna 1992 vystoupil Shakur v kalifornském Marin City na venkovním festivalu a hodinu rozdával autogramy a fotografie. Dostihly ho některé dřívější negativní výroky o Marin City, a když došlo na hádky, hlasy zesílily; Tupac vytáhl pistoli ráže .380 ACP, natáhl kohoutek, přehmátl a spadl. Zakřičel „Vezmi tu zbraň!“ na svého bratra Moprema, který vystřelil třikrát až šestkrát. Ačkoli nikdo z davu nebyl postřelen, asi 100 metrů od něj jel šestiletý Qa’id Walker-Teal na kole u školního dvora a schytal kulku do hlavy, která ho zabila.

Tupac a Mopreme odjeli autem a rozzuřený dav je úplnou náhodou zastavil před šerifovou služebnou. Policie je „zachránila“ a vzala do vazby, odkud byli oba propuštěni bez obvinění. V roce 1995 vznesla Qa’idova matka občanskoprávní žalobu. Shakurův právník uvedl, že festival byl “ nepříjemnou událostí“, a Shakur byl smrtí chlapce zarmoucen. Dne 7. listopadu 1995 Shakurova nahrávací společnost žalobu urovnala za částku, která se údajně pohybovala mezi 300 000 a 500 000 dolary.

MLADÝ QA’ID, ZAPAMATUJ SI TO JMÉNO…
PROTOŽE VY VŠICHNI, VY ZMRDI.
KTEŘÍ PŮJDOU DO HROBU S TÍMTO JMÉNEM V HLAVĚ.
PROTOŽE ŽÁRLIVOST A BEZOHLEDNOST NENÍ NĚCO, PRO CO BY SE MĚLO UMŘÍT.

Policie a očití svědci si události z 22. srpna 1992 prošli nesčetněkrát. Tupac Shakur se objevuje na venkovní oslavě 50. výročí Marin City, bývalého loďařského města, které se změnilo v ghetto, se vším, co k tomu patří: drogy, chudoba, mladí lidé hledající jakoukoli cestu ven. Jako teenager strávil Tupac Shakur nějaký čas na zdejších sídlištích, kde poznal život na ulici, který později vylíčil ve své hudbě.

Každopádně se pak vrátil a mezi skupinou hostující celebrity a několika místními obyvateli se strhne hádka. Je vytažena zbraň a kulky se rozpráší po celém hřišti, kde se oslava koná. Svědci popisují střelce jako člena party Tupaca Shakura. Jedna kulka rozdrtí mozek Qa’id Walkera Teala a vysaje krev z jednoho z malých černošských dětí, kterých si Tupac Shakur nyní tak váží.

Policejní vyšetřování vraždy se zastavilo. Nikdo není ochoten vystoupit a identifikovat původce vraždy – včetně PTC Tupaca Shakura, muže, jehož láska k lidu nezná mezí – Qa’idova vražda zůstává nevyřešena.

Ke střelbě došlo během každoročního festivalu pod širým nebem, který v roce 1992 oslavil 50. výročí založení města Marin City. Tento komunitní festival, který patří mezi nejdéle pořádané akce Afroameričanů v severní Kalifornii, se od Qa’idovy smrti nekonal.

Aktualizace 7-11-1995

Dne 7. listopadu 1995 byl po výpovědích pouhých dvou svědků vyřešen soudní spor s Tupacem kvůli smrtelnému postřelení šestiletého chlapce z Marin City v Kalifornii.

Advokáti Tupaca a Ocity Teala z Marin City a Darrella Walkera z Texasu, rodičů oběti Qa’id Walker-Teala, odmítli zveřejnit výši vyrovnání.Chlapec byl zabit v Marin City v roce 1992 kulkou vystřelenou z pistole Colt ráže 38, která patřila Tupacovi.

Tupacův právník Dennis Cunningham označil střelbu za „oprávněnou“ a uvedl, že Harding po napadení střílel nad hlavami davu. Co se týče rapperova pokynu „vezmi si zbraň“, Cunningham řekl: „Cokoli Shakur řekl, bylo v zápalu okamžiku.“

Cunningham dodal, že chlapcova smrt byla “ absurdní událostí“, ale řekl: „Je pro mě bolestné pomyšlení, že matka neměla při podání žaloby na mysli nic jiného než peníze“.

Tupac souhlasí s tím, že chlapcovým rodičům zaplatí za urovnání případu částku mezi 300 000 a 500 000 dolary.

Tupac se procesu nezúčastnil.

Překlad: djbeton