Treach z Naughty by Nature vzpomíná na svého zesnulého kamaráda

Treach z Naughty by Nature vzpomíná na svého zesnulého kamaráda

Notorious B.I.G. byl v oblasti hip-hopu hodně milovaná osobnost. Když ho zavraždili, tak pro jeho smrt truchlil celý Brooklyn a nejen tam. Písně, které mu věnoval samotný Diddy a The LOX tenkrát dobývaly nejvyšší příčky hitparád.

Na druhou stranu byl Tupac Shakur mnohem kontroverznější. Byl obviněn z toho, že odstartoval spor mezi Východním a Západním pobřeží, to vše bylo postaveno na nepodložených důkazech. Když byl Tupac v roce 1996 několikrát postřelen, chvíli trvalo, než byl ve skutečném hip-hopu poctěn songem, který byl věnovaný pouze jeho jménu.

Brzy na to přišli Naughty by Nature společně s Treachem, kteří vydali song s názvem „Mourn You Till I Join You,“ tenkrát to byla hodně velká pocta. Od té doby, každým rokem, oslavuje Treach svého zesnulého kamaráda.

„Kdekoliv jsem 16. Června, i přesto, že spolu celý rok s kapelou cestujeme, bez ohledu na to, kde jsme, jestli jsme na nějaké párty, grilu, dáváme se dohromady po kalbě, tak pracujeme pro Tupaca,“ řekl Treach pro časopis XXLMag.com. „Celý den jen posloucháme jeho muziku, sledujeme jeho filmy, bavíme se o něm a udržujeme jeho jméno na ulicích. Neznamená to, že tady není, že pro něj nebudeme rapovat.“

Treach se tehdy na začátku 90.tých let setkal s Tupacem, když cestoval na turné společně s Queen Latifah a Pac tehdy jezdil po turné s Digital Underground. Tupac ještě v té době nebyl žádná hvězda, ale Thug-Life, jeho filozofie v té době začalo vzrůstat.

„Byli jsme poskoci, předskokani, nosili jsme jim tašky,“ vzpomíná Treach. „Potkal jsem ho v době, kdy jsme byli oba skoro na dně. Byli jsme ale šťastní, že můžeme být na turné s takovými hvězdami, on dělal „Humpty Dance“ tanec a já byl vzadu, pozoroval jsem Latifu, jak dělá svůj osobitej freestyle. Každou noc, na pět minut jsme se stávali velkými hvězdami. Byli jsme šťastní a pak to skončilo a zase jsme jim jen nosili tašky. Byla to práce za to, čím jsme chtěli být, co jsme chtěli dělat. Bylo tolik věci, které jsme společně sdíleli. Dost často mi říkal, že člověk dokáže žít svůj život, i když jsi mladý, tak nejlepší věc je poslouchat sám sebe. Měl dobré myšlenky, ale byly i momenty, kdy jsem viděl, že se neposlouchá.

Nakrátko se ale rozhovor zastaví. „Je to pro mě hodně osobní, celý tento rozhovor. Neskutečně citlivá věc, protože jsem zrovna na místě, kde zrovna jsem,“ vysvětluje Treach do telefonu. „Jsem v Las Vegas.“

I přesto, že si vzpomněl na některé smutné a temné momenty, dokázal si vzpomenout na světlou stranu samotného Tupaca.

„Byl vtipný, dokázal napodobit každého slavného člověka, ať už to byl Eddie Murphy, nebo Richard Pryor, Scarface.“ „Dokázal to, aby ho lidé měli rádi, měl talent, byl šílenej. Dokázal všechny rozesmát. Celou tu dobu, když jsem ho viděl, tak jsem se nemohl udržet. Pořád jsem se musel smát.“

Treach pokračuje: „Byl dítětem Černých Panterů, měl svou THUG osobnost a taky svou vtipnou stránku člověka. Nebyl natolik pohlcen svým THUG stylem, ne natolik, aby se bál zasmát, nebo říct nějaký vtip, nebo udělat srandu. Skoro pořád jsem ho viděl se usmívat, smát se něčemu. Nezáleželo na tom, čím si procházel, udržoval si dobrou náladu, protože tu špatnou nechtěl přenášet na ostatní.”

Překlad: djbeton