V úterý 15.března 2011 zemřel v kalifornském Long Beach ve věku 41 let americký rapper a zpěvák Nate Dogg.

V úterý 15.března 2011 zemřel v kalifornském Long Beach ve věku 41 let americký rapper a zpěvák Nate Dogg.

Prostřednictvím svého účtu Twitter o tom informoval rapper Daz Dillinger. Příčina úmrtí není zatím známa, hudebník však v letech 2007 a 2008 překonal dvě mrtvice, po kterých zůstal částečně ochrnut a taktéž se musel znovu naučit mluvit.

Profil osobnosti: Nate Dogg, vlastním jménem Nathaniel Dwayne Hale, se narodil 19.srpna 1969 v Long Beach, už jako dítě zpíval v kostelním sbotu. Jako 16-ti letý odešel ze školy a přihlásil se do námořní pěchoty, kde sloužil tři roky. V roku 1991 založil spolu s rappery Snoop Doggem a Warrenem G skupinu 213. Následně spolu nahráli svou první demo nahrávku, kterou na jedné párty tehdy slyšel rapper a producent Dr.Dre. Toho zaujal především Nate Dogg, kterého Dr.Dre pozval na hostování na své debutové album The Chronic (1992). V roce 1994 nahrál spolu s Warrenem G singl Regulate, který byl jejich prvním hitem. Skladba byla vydána i na soudtracku k fimu Above the Rim (Nad košem – 1994), ve kterém hrál v hlavní roli Tupac Shakur. Objevila se rovněž na Warrenovu debutovém albu Regulate…G Funk Era (1994).

Ve stejném roce vyšel první a zároveň poslední album skupiny 213 s názvem The Hard Way. Nate Dogg vydal svůj solový debut až v roce 1998, na svém dvojalbu G-Funk Classics, Vol. 1 & 2.

Velký hit Nate Dogga – s názvem I Got Love

Toto album mělo původně vyjít v roce 1996, jeho pozdní vydání však zpozdily problémy labelu Death Row. Na tomto albu se nachází i největší hit Nate Dogga, kterým je skladba Nobody Does It Better. Po tomto albu vydal ještě dvě sólovky – Music And Me (2001) a Nate Dogg (2008). Během své kariéry spolupracoval s množstvím známých rapperů, mezi kterými byli jak Tupac, Eminem, 50 Cent, Freeway, Jadakiss, Nelly nebo Game.

Seznam songů, na kterých spolupracoval s Tupacem

How Long Will They Mourn Me? – Tupac, Nate Dogg, Big Syke – produkoval: Nate Dogg a Warren G

All About You – Tupac, Nate Dogg, Snoop Dogg, Dru Down – produkoval: Johhny J a Tupac

Skandalouz – Tupac, Nate Dogg – produkoval: Daz Dillinger

Teardrops and Closed Caskets – Tupac, Outlawz – refrén: Nate Dogg, Val Young – produkoval Quincy Jones III

Thugs Get Lonely Too – Tupac, Nate Dogg

Zdroj informací: Ballerstatus.com, HollywoodReporter.com

Článek vytvořil: DjBeton