Tony Danza vypráví o přátelství s Tupacem

Tony Danza vypráví o přátelství s Tupacem

Během Tupacova krátkého, ale přesto neskutečně zajímavého života, si našel Tupac nespočetně velké množství příznivců, především mezi slavnými světovými celebritami – ať už to byli Madonna, Mickey Rourkey, Jasmine Guy, Jada Pinkett Smith. Všichni tito lidé měli velice přátelský vztah s Tupacem a on jim tuto skutečnost velice oplácel.

Asi nejzvláštnější přátelství měl s Tonym Danzou, který je známý ze svých rolí v seriálech Taxi a Who´s the Boss. Tony napsal v roce 1995 dopis Tupacovi, který v té době byl ve vězení za údajné sexuální napadení jedné jeho nadržené fanynky. Bývalý boxer, který se stal později výborným hercem napsal tehdy Tupacovi dopis a vzniklo mezi nimi nečekané přátelství.

My vám přinášíme překlad tohoto rozhovoru. Dozvíte se v něm, jaké bylo mezi nimi skutečné přátelství, jaký má názor na Tupaca a jestli viděl jeho dokument Resurrection. Díky, že jste. Tak hurá do čtení.

XXLMag.com: Nevím, jestli to víte, ale tento měsíc nás čeká 15-té výročí smrti Tupaca Shakura.

Tony Danza: To je neuvěřitelné.

XXLMag.com: Je to tak. Vy jste si s ním dopisoval v době, kdy byl v roce 1995 ve vězení. Jak to všechno vlastně začalo? Co vás motivovalo napsat dopis samotnému Tupacovi?

V prvé řadě jsem byl a pořád jsem jeho fanoušek. Jen fanoušek. I tehdy jsem byl jeho velkým fanouškem, a abych byl skutečně upřímný, nejsem zrovna veliký fanda gangsta-rapu. Ale tehdy jsem byl jeho značným fanouškem a dost jsem se zajímal o jeho hudbu. A potom, když ho tehdy pětkrát postřelili a pak na něj ta make-upová krasavice podala žalobu, tak vlastně ani nevím, co se to ve mně hnulo. Tehdy šel do vězení. Seděl jsem jednou v autě a stiskl tlačítko na přehrávači a zrovna začal hrát song Dear Mama. Zaposlouchal jsem se do toho songu a říkal jsem si, že je neskutečně zajímavé, že ten chlápek co to napsal, teď vlastně sedí ve vězení, pětkrát ho postřelili, na břiše má tetování THUG LIFE a pořád nachází v sobě sílu psát songy a taktéž výborně hrát ve filmech. Prostě mi to přišlo zajímavé, myslím, že většina lidí by napadlo to samé, protože psaní dopisů je pro ně hodně osobní, hodně přemýšlí o slovech, které tam napíšou. Především je to hodně vzácné v dnešní době internetu.

XXLMag.com: Co jste mu napsal v dopisu?

Začal jsem psát dopis pro něj a říkal jsem si, že je to divný. Nikdy nezapomenu na myšlenky, které jsem v sobě měl. „Co mu mám napsat? Fakt píšeš Tupacovi? Jak začít? Milý Tupacu? Nevím.“ Tak jsem prostě začal psát dopis a začal jsem nějak takhle: „Poslyš, líbí se mi tvůj song, líbí se hodně věcí z toho, co děláš, z tvé práce. Myslím, že třeba song Dear Mama dává hodně lidem něco, co nikdy neslyšeli. Chápu, že byznys, ve kterém děláš – jsi jednou nohou v nebezpečí, ale možná to je způsob, jak inspirovat mládež. Možná to je jediná možnost jak inspirovat mládež, protože oni potřebují někoho, jako jsi ty.

XXLMag.com: A co vám na to odepsal?

Napsal mi zpátky, ale v žádné jeho větě nebyla ani sebemenší reakce na můj dopis. Jako kdyby říkal: „Díky za to, že chápete moji situaci.“

XXLMag.com: Tak to je docela zvláštní. Co se vám honilo v hlavě v té době?

Sedl jsem si a začal psát další dopis. Nevím, co jsem se mu snažil dát najevo, možná něco jako: „Podle mě je to u tebe tak, že máš obrovský talent a s tím velkou zodpovědnost. Myslím, že je hodně lidí, kteří k tobě vzhlíží a ty je až moc nechápeš. Možná nežijí tak, jak by chtěli a ty žiješ tak, jak chceš jen ty.“ A pak mi na to zase odepsal. Bylo srandovní jít do schránky a najít tam dopis od Tupaca.

XXLMag.com: To teda jo. Co vám na to odpověděl?

Napsal, „Jo, chápu to, chápu.“ Od té doby jsme si napsali pár dopisů a pak už ne. Pak už byl ven z vězení.

XXLMag.com: A to už jste si nikdy nic nenapsali? A viděli jste se někdy osobně?

Jak vyšel z vězení, tak jsem měl jednou oslavu s mou rodinou. Najednou přišel k našemu stolu obrovskej chlápek a říkal, „Tupac vás chce vidět.“ Tak jsem šel za ním a řekl „Ahoj,“ nevypadalo to tak, jako bychom se znali nějak moc dobře, nepili jsme spolu džin s džusem, ne to ne, jen jsme chvíli pokecali, já šel zas ke stolu a on taky.

XXLMag.com: To muselo být tedy dost zvláštní chvíle. Jaké to bylo se s ním potkat? A o čem jste se bavili?

Bylo to něco jako, „Hej, opravdu si vážím, že jsi mi napsal a hodně jsem si vzal z toho, co jsi tam psal,“ povídali jsme si spolu, ale bylo kolem nás snad milión lidí, nebylo to tak, že bychom seděli v klidu a společně si povídali. Nechci z toho dělat víc, než to bylo. Bylo to v pohodě, napsal jsem mu, on mi odepsal a pak jsme se jednou viděli, chvilku spolu mluvili. Nebylo to tak, že jsme někam jeli spolu, a že mi celou dobu říkal, že kdybych mu nenapsal, tak je dávno mrtvej v base. Víte, co tím myslím? Takhle to nebylo. Abych byl upřímný, když jsem o něm viděl dokument Tupac: Resurrection a viděl tu realitu ve které vyrůstal – naprosto mě to dostalo.

XXLMag.com: Teď jsem se vás na to chtěl zeptat, protože myslím, že si vás vážil strašně moc. Dokonce se přátelil s Madonnou a všichni, kteří ho znali, tak říkali, že měl neskutečný vliv na ně. Vím, že muselo byt dost těžké se k němu dostat.

Je to zajímavé. Ale ukazuje to jediné – jaký měl vliv na lidi kolem sebe. Snažil se najít hodně společného s věcmi, které prožíval i Tupac, ale bylo to dost zvláštní. Dopisy, které jsme si psali, tak jsme tam hodně řešili celý svět, co se děje a tak. Hodně jsme se bavili o tom, že s velkou odpovědností přichází veliký vliv, veliká zodpovědnost. A takový Tupac byl, silný uvnitř i navenek.

XXLMag.com: Jak jste se dostal k jeho hudbě?

Snažím se vnímat každou hudbu, která je kolem mě. Zajímá mě, co poslouchají lidé, které znám. A pro mě byl Tupac především úžasný herec. Bylo jen otázka času, kdy mě zaujme i jako rapper. Líbí se mi, jak v něm mluví, jak se vyjadřuje. A mimochodem, myslím, že měl v sobě hodně velké nadání, to jak se ukazoval v televizi, v hudbě, v politice. To všechno se k vám dostane, to všechno nás nadchne. To, o čem přemýšlel – mnohokrát jsem se našel v jeho slovech, v jeho způsobech myšlení.

XXLMag.com: Viděl jste dokument Resurrection, určitě jste tam viděl, že byla jeho matka dlouhou dobu ve vězení. Že byla součástí hnutí Černých Panterů, rovněž i jeho otec, který měl na jeho výchově hodně velký vliv. Jeho příběh je jeden z nejzajímavějších příběhů Americké historie. Co myslíte vy?

To je to, co mám na mysli i já. Tupac nebyl člověk, který nevěděl, o čem mluví – hodně přemýšlel o čem mluví. Proto mě ten člověk tak moc zajímal – proto jsem se i rozhodl vzít papír a napsat mu dopis. Už si ani nevzpomínám, ale hodně jsme si psali o odpovědnosti, o vlivu – podle mě chtěl informovat ostatní o své odpovědnosti, chtěl tady na tom světě zajistit rovnováhu tím, co dělal v hudbě a ve filmu. V podstatě to, co měl v sobě, chtěl ukázat hodně lidem po celém světě.

Překlad: djbeton