15 nejšílenějších momentů v kariéře Tupaca Shakura – mohl zemřít už dříve?

15 nejšílenějších momentů v kariéře Tupaca Shakura – mohl zemřít už dříve?

V historii hip-hopu není známějšího člověka, než byl Tupac Shakur. I přesto, že už mezi námi není neskutečných 15 let, když byl dnes Pac naživu, kamkoliv kam by i dnes určitě vkročil, šel by za ním i veliký černý mrak jeho problémů a smůly. Tupac jen využíval své neskutečné charisma na to, aby se na něj lepily aféry a problémy. Například jeho veliký hit „Hit Em Up“ rozpoutal ve vlnách hip-hopu neskutečné hádky, které na tu dobu dosáhly neskutečné velikosti. Střílení na policajty, bitky s režiséry filmů. Všechny tyto věci jsou historií Tupaca. Tento článek byl vydán k 15. výročí smrti Tupaca a my vám jako jediný web v Evropě, i v České republice přinášíme překlad nejšílenějších momentů v kariéře Tupaca Shakura.

Zatoulaná kulka

Po vystoupení v Marin City, Kalifornii, 22.srpna 1992, se Pac začal po jeho show podepisovat tamním fanouškům, ale dostal se i do prudké výměny názorů s místními týpky. Pac na ně údajně vytáhl zbraň, ale ta prý spadla na zem, nestihl z ní ani vystřelit. Když se jeden z těch borců snažil zvednout zbraň ze země, ta najednou vystřelila. Shodou okolností, projížděl v té době na kole 6-ti letý Qaid Walker, kterého kulka zasáhla do hlavy. Kluk byl na místě mrtev. Některé televizní stanice uvedli, že Pac přiznal svou vinu. A že se potkal i s rodinou dítěte. Balistické zkoušky však později prokázaly, že kulka, která zabila chlapce nebyla z Pacovy pistole.

Tupac střílí na policajty

V říjnu roku 1993 v Atlantě spatřil Tupac při jízdě v autě, jak je jeden motorista na silnici mlácen dvěma policisty. Co se ale dělo dále, je věc názoru, víme jen, že došlo k hádce, kde jeden z policistů dokonce vystřelil na Paca, naštěstí minul a rapper opětoval střelbu, prý střelil jednoho z nich do oblasti břicha a pánve. Z obvinění Tupaca nakonec sešlo, protože oba policajti byli pod vlivem alkoholu a měli dokonce u sebe zbraně, které si bez dovolení vzali z policejního skladiště z „důkazní místnosti.“

Když Rváči brečí

Podle Maye Angelou, se Pac a další chlápek dostali do velké hádky, to vše během natáčení filmu Poetic Justice. Byl to teprve druhý natáčecí den. Po několika neúspěšných pokusech přihlížejících, kteří se je snažili uklidnit, začal Tupac na všechny ječet a Angelou si vzala Paca stranou a pověděla mu: „Dostal jsi to, co jsi chtěl? Víš vůbec, co pro nás všechny znamenáš? Víš, kolik bitek se stalo během posledních 100 let a to všechno kvůli tobě?“ Angelou později řekla, že hned potom objala Tupaca a on začal brečet.

Test na AIDS?

Tupac byl velice talentovaný herec. V roce 1993 se objevil v show Arsenio Halla, aby zde podpořil jeho nový film s Janet Jackson s názvem Poetic Justice. Během rozhovorů Tupac prozradil, že po něm chtěli, aby si udělal test na AIDS, ještě předtím, než mělo dojít k natočení scény, kdy se v jednom záběru líbá s Janet. Jak se později dostalo do novin, herec který taky hrál v Poetic Justice se jménem Q-Tip se taky líbal v jednom záběru s Janet, a ona později měla zdravotní problémy – chřipku a podchlazení. Netřeba dodávat, že Tupac žádnou nemoc neměl, byla to jen fraška na jeho osobu.

Přímo na tanečním parketu

Pac byl údajně uspokojen přímo na tanečním parketu v nočním podniku Nells, v centru New Yorku. Ta stejná žena rovněž potvrdila, že měla tu noc vášnivou noc s Tupacem v jednom hotelovém pokoji, i když neustále popírala, že na parketu by se mezi nimi něco odehrálo. Bohužel, ta stejná žena, která dávala jasně najevo svou náklonnost k Pacovi přímo na tanečním parketu, ho později obvinila a taky jeho kamarády z údajného sexuálního napadení v jednom hotelovém pokoji. Ta událost se měla odehrát o několik dnů později po „parketovém“ aktu.

To jsem nebyl já

Pouze měsíc po údajné střelbě na dva policisty v Atlantě, kteří byli mimo službu, byl Tupac obviněn z údajného sexuálního napadení jisté Ayanny Jackson. Jacksonová pak později tvrdila, že Tupac a jeho kámoši ji sexuálně napadli. Pac tyto obvinění později popřel, Jacksonová byla prý natolik nadržená z jeho přítomnosti, že ho orálně uspokojovala v jednom tanečním klubu. Později mělo dojít k sexu v jednom hotelovém pokoji.

Přední strana časopisu Vibe ve svěrací kazajce

Příběhy Tupaca do časopisů a novin se staly legendou, protože jich nebylo moc, ale vždy dokázaly strhnout davy k dlouhým diskuzím. Nejznámější je jeho první focení na přední stranu časopisu Vibe, kde se Tupac nechal vyfotit ve svěrací kazajce – bylo to v únoru 1994. Pod ním se objevili jen slova – „Je Tupac opravdu blázen, nebo je jen nepochopen?“ Článek tehdy napsal současný politik Kevin Powell.

Dvouminutová rvačka a jen 15 dní v base

V roce 1994 bratři Albert a Allen Hughesovi podali žalobu na Tupaca za napadení během natáčení videoklipu. Říká se, že Tupac byl nespokojený s rolí v připravovaném filmu Menace II Society. Po útoku byla Tupacova role okamžitě nabídnuta jinému herci. Pac se tehdy objevil v show Arsenio Halla, ještě předtím, než ho poslali do basy. Arseniovi tehdy tvrdil, že obvinění má hodně společného s tím, že ho John Singleton vzal k natáčení filmu Poetic Justice. Nakonec byl odsouzen k 15 dnům v base. Všem říkal – „2 minutový problém mě stál jen 15 dní v base“.

Střelba ve Studiu Quad

Asi nejhroznější incident se stal Tupacovi 30.listopadu 1994. Tupac byl tehdy na cestě do Studia Quad, kde měl nahrát song s Lil Shawnem. Místo toho byl ale na místě napaden útočníky, oloupen a pětkrát postřelen. Pac tehdy řekl, že za jeho útok mohou lidé, jako jsou Sean Combs, Notorious BIG a Jimmy Henchmen.

Pohár neštěstí

Po pěti dírách v Tupacově těle tehdy zmizel jen tři hodiny po operaci v tamní nemocnici Bellevue Hospital. Necítil se tam v bezpečí. Následující den ho dovezli na kolečkovém křesle k soudnímu jednání za údajné sexuální napadení, kde byl shledán vinným ze tří bodů obvinění. Byl shledán nevinným z dalších šesti bodů, včetně sodomie. Pac byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení.

Plivání na všechny kolem

Pac se snažil dát najevo všem paparazziům, co si o nich myslí, když vycházel od soudu. Měl na sobě dres Detroitu Red Wings a červený šátek na hlavě. Vycházel tehdy ven a plival na všechny novináře, kteří tam stáli.  A ječel na všechny. „Tohle je můj novej styl,“ ještě předtím, než nasedl do mini-vanu. A když nastoupil do auta, tak řekl: „Hezké léto, vy děvky.“

Pac nemoralista

Tupac se stal velkým sexuálním symbolem, když se v roce 1996 nafotil slavným fotografem Davidem LaChapellem. Většina rapperů by přišla o jejich status, kdyby se nafotili ve vaně plné bublinek, nebo jak to tehdy dokázal Mr.T, který se vyfotil nahý se spoustou zlata ve svém rozkroku. Pac to dokázal, tahle image zafungovala na všechny.

Pac se pouští do Východního pobřeží

I když bylo přátelství Tupaca a Biggieho hodně napjaté, od doby, kdy šel Tupac do Death Row a vlastně i podezříval Biggieho společně s Puffym, že na něj naplánovali střelbu v roce 1994 ve studiu v New Yorku. Největší hořkost do kotle přilil však Pac tím, že vydal song Hit Em Up, singl, u kterého byl přibalen i song How Do You Want It. Výtažek z textu hovoří jasně: „Nejprve, vojedu tu tvou děvku a pustím ji hezky k sobě/Západ je to místo, kde jezdíme vybaveni vším možným/Tvrdíš, že jsem dobrej hráč, ale já jen vojel tvou ženu/Jedeme na Bad Boys, niggové spolu až do konce života, kurva,“ přesně tenhle text plive na Východ, přiznává se k poměru s Faith Evans, hned v prvních řádcích songu. Pac později dissoval jak Puffyho, tak Lil Kim, Lil Ceasea, Junior MAFII, tak Mobb Deepy, Chino XL a další rappery z New Yorku, kteří se mu dostali do huby. Tento song byl asi největší důvod, proč začala skutečná nenávist, spory mezi několika rappery z New Yorku a tamního okolí. K dnešnímu dni je song Hit Em Up považován za nejúspěšnější a nejdiskutovanější „DISS“ song všech dob.

Pac se pouští do Orlanda v Las Vegas

Měla to být oslavná noc, ale změnila se v násilnickou řež. 7.Září 1996 v hotelu MGM Grand, kde Tupac a jeho banda sledovali zápas Mike Tysona a Bruce Seldona. Když byli zrovna na odchodu, někdo z bandy zahlédl v hotelu Orlanda Andersona, člena gangu Southside Crips. Netřeba dodávat, že sami už víte, co se stalo – Pac, Suge a další členové bandy k němu přistoupili a začali do něho kopat, mlátit jej – všechno tehdy zachytila kamera v hotelovém zařízení. „Pac byl tehdy večer postřelen a svým zraněním po šesti dnech podlehl.“

Nejšílenější track, který kdy napsal

Tupac nikdy nevěřil věcem, které se mu mohou přihodit. Pojďme se zmínit o tracku „Against All Odds,“, tracku z alba „The Don Killuminati: The 7 Day Theory“. Divoký rapper tehdy přidal Nase a De La Soula na svůj stále větší a větší seznam nepřátel, pálil další rány na Puffyho a Mobb Deepa. Jako by to nestačilo, Pac možná v hlouposti, nebo beze strachu – obvinil Jimmyho Henchmana, že je Haitský práskač. Pac věděl, že narazil. Zřejmě ho za tuhle věc zabili. Jak rýmuje na konci songu – v překladu: „Navzdory všemu.“ Pac byl postřelen 7.Září 1996 – o šest dní později svým zraněním podlehl – zhruba dva měsíce před vydáním songu „Against All Odds.“ Budiž mu země lehká.

Překlad: djbeton