PŘÍBĚH TUPACOVY PŘESTŘELKY S POLICISTY V ATLANTĚ A CO SE VLASTNĚ STALO?

PŘÍBĚH TUPACOVY PŘESTŘELKY S POLICISTY V ATLANTĚ A CO SE VLASTNĚ STALO?

Kontroverze je nedílnou součástí života každé celebrity a jistý Tupac Shakur znal význam tohoto slova až příliš dobře. Jako zapálenému černošskému aktivistovi se Pacovi v 90. letech jistě podařilo získat mnoho pozitiv a také desetitisíce příznivců a následovníků z celého světa. Jeho snahy však byly často důvodem, proč se dostal do velkých problémů s úřady a na jeho jméno byla podána řada žalob. Důkazem je i příběh, kdy si Pac zastřílel proti dvěma policistům.

VÝSTŘEL
Píše se 31. říjen 1993, Pac je ve městě na vystoupení na místní univerzitě Clark Atlanta University a večer se vrací do hotelu Sheraton. Netušil, že později toho večera přijdou na jeho adresu potíže. Tupac seděl v předním autě a po příjezdu na místo byl se svými muži svědkem scény, která v něm měla vyvolat hněv aktivisty. Dva běloši bili uprostřed silnice černošského motocyklistu.

Oba muži byli ve skutečnosti policisté mimo službu. Třiatřicetiletý Mark Whitwell, policista v okrese Clayton jižně od Atlanty, a jeho žena s bratrem pana Whitwella Scottem, dvaatřicetiletým policistou v okrese Henry, a jeho ženou. Manželka Scotta Whitwella nedávno složila státní advokátní zkoušky a oba páry byly na oslavě.

Scott a Mark Whitwellovi přecházeli ulici, když je řidič málem přejel, což vyvolalo intenzivní konflikt. Shakur je však nepoznal, protože oba bratři měli na sobě civilní oblečení. Když se rozhodl zasáhnout, pravda se objevila v podobě zbraně, kterou Mark Whitwell namířil proti Pacovi.

Shakurovi však nebylo střelecké umění cizí. Právě rok 1993 byl rokem, kdy měl nejčastěji problémy s úřady. Byl neustále ve střehu a nosil u sebe zbraň. Od té doby se natrvalo přeorientoval na rebela „Thug Life“, který nikomu nevěřil a žil paranoidním životem.

Svědci tvrdí, že Shakur vystrčil zbraň i předtím, než Mark Whitwell rozbil přední okno Pacova auta. Rapper pak na dvojici několikrát vystřelil, přičemž Marka zasáhl do oblasti břicha, zatímco Scotta zranil do hýždí.

SHAKUR VYVÁZNE BEZ TRESTU ODNĚTÍ SVOBODY
O pouhých několik hodin později byl Pac zatčen v hotelu. Byl obviněn ze dvou útoků s přitěžujícími okolnostmi a ráno byl propuštěn na kauci 55 059 dolarů až do slyšení 1. prosince, které mělo rozhodnout, zda bude případ předán velké porotě. Oba policisté byli o dva dny později propuštěni z nemocnice Grady.

Během prvního soudního procesu o měsíc později se bratři Whitwellovi přiznali, že u sebe měli kradené zbraně, a zároveň bylo zjištěno, že oba muži byli během potyčky s Tupacem opilí. Nejhorší však bylo, že Whitwellovi byli shledáni vinnými ze lži o tom, zda byl Shakur agresorem, či nikoli. Porota zjistila, že Shakur se pouze snažil ochránit motocyklistu, který byl napaden dvěma ozbrojenými muži, a zbraň vytáhl až poté, co totéž učinili Whitwellovi, a agresivní konfrontaci zahájil vlastním jednáním.

Nakonec byla všechna obvinění proti Shakurovi stažena, zatímco Mark Whitwell byl obviněn za údajnou střelbu na Pacové auto. Ke skutečné střelbě na auto sice nedošlo, ale detektivové se zřejmě dopustili chyby v úsudku kvůli násilnému činu, při kterém bylo rozbito přední okno. Whitwell byl rovněž stíhán za udání nepravdivých informací. I tato obvinění byla brzy poté porotou stažena a Mark o půl roku později jednoduše rezignoval na práci policisty. Morální vítězství rozhodně patřilo Shakurovi.

Kupodivu to však nebyl konec příběhu. Whitwellovi se rozhodli obrátit své choutky na civilní soud a zažalovali Tupacovu pozůstalost o závratné dva miliony dolarů. Žalobu skutečně vyplnil Scott Whitwell, zatímco Markovy stížnosti byly splněny mimosoudně. V roce 1998 – dva roky po Shakurově zavraždění – bylo rozhodnuto o vydání rozsudku pro zmeškání proti Tupac Estate. Ať tak či onak, padlý rapper se však opět snažil nezištnými činy pomoci černošské komunitě, a proto zůstane jeho jméno pro jeho následovníky a fanoušky navždy ikonické.

Překlad: djbeton