Interview s Tupacem – All Eyez on Him

Interview s Tupacem – All Eyez on Him

Odešel jsi k Death Row pro nějaký druh protekce?

K čertu, ne. V byznysu není nikdo tak silný aby mě vystrašil. Jsem u Death Row, protože oni se taky nebojí.

Když jsem byl ve vězení, Suge byl jediný, který mě chodil navštěvovat. Lítal do New Yorku vlastním letadlem, aby mohl strávit čas se mnou. Nechal své právníky nahlídnout do všech mých případů. Suge mě podporoval, ve všem co jsem potřeboval. Když jsem opouštěl vězení zařídil pro mě soukromé letadlo, limuzínu a pět policistů jako ochranku. Řekl jsem, „potřebuju dům pro moji matku“; měl jsem dům pro moji matku.

Slíbil jsem mu, „Suge, udělám pro Death Row největší vizitku na celým světě. Udělám ho větším, než ho kdy udělal Snoop.“ Ne ve stopách Snoopa; udělal spoustu práce. On, Dogg Pound, Nate Dogg, Dre, každý z nich udělal z Death Row to co je dnes. Posunu tohle všechno o další úroveň.

Je pravda, že tvůj sňatek byl anulován?

Yeah. Jde to rychle. Mohl jsme se věnovat moji práci nebo moji ženě. Nechtěl jsem ji ublížit; ona je dobrý člověk. Tak jsme to dali zpátky tam, kde to bylo předtím.

Chci uvést něco na pravou míru. Stalo se Ti něco ve vězení?

Zabij tuhle pomluvu. Tohle vypustil nějakej bodyguard a nebo závistivej negr. Nemusím říkat jestli jo nebo ne, ve vězení jsem rapoval. Když nepadnu na podlahu kvůli dvěma negrum s pistolí, tak co si k sakru myslíš, že bych mohl být sražen negrem bez zbraně? Tohle nepadne do mýho charakteru.

Měl jsi ty a nebo Death Row nějakou roztržku z Puffym nebo Biggiem?

[Smích] Neměl jsem roztržku s nikým, chlape. Mluvím o tom v hudbě. Když něco víš, tak víš; jestli ne, tak ne. Nejsou žádní záhadní negři, kteří vědí o co jde.

Takže je to věc East Coast/West Coast?

Tohle není jako že mám roztržku s New Yorkem nebo něco, ale mám problémy. A nyní reprezentuju West Side. Jsou tu lidé, kteří nerespektují West Coast – „Je to pouze gangsterská věc, není to nějak důležité, je to forma umění“ – přestože vyděláváme tímhle stylem umění víc peněz než všichni ostatní sráči. Teď umělci, kteří prodávají nahrávky, kradou náš styl. Poslouchej je – Biggie ztělesnění snu Brooklynskýho negra jak bejt West Coast.

Nezní to jako žárlivost?

Buďme realisti. Buď realista, Keve. Nezní Biggieho hudba jako moje? Není to můj styl, který jde z jeho úst? Tohle je velkej hráčskej shit. On není hráč – já jsem hráč.

A co ty děti, které k tobě a k Biggiemu vzhlížejí, a které nerozumějí tomu všemu?

Na tyhle věci to nemá vliv – nevadí co říká, co já říkám – Biggie je pořád můj brácha. Je černý. Je můj bratr. Máme pouze konflikt zájmů. Máme jinej názor na věc.

Jak můžeme zastavit tyto neshody předtím než bude někdo zabit?

Nechci se motat kolem násilí. Chci se motat kolem peněz. Řekl jsem Sugovi moji představu: Bad Boy dělá nahrávky se všemi negry na East Coast. Death Row dělá nahrávky se všemi negry na West Coast. Vydáváme nahrávky ve stejný den. Kdokoli prodává nejvíc nahrávek je ten kdo je nejlepší. A potom přestaneme bojovat. Mohli by jsme dělat vystoupení pro charitu, pro veřejnost.

A co třeba, že by Death Row a Bad Boy dělali něco spolu?

Děláme něco spolu tak jak to jen dovedeme. Prachy. Jak můžeme dělat něco dohromady jako černoši? Jsme spolu jako černoši – oni jsou tamhle, my jsme tady. Jestliže chceme opravdu žít v míru, nemužeme být všichni ve stejné místnosti. Žluté M&M’s nemůžeš smíchat se zelenými M&M’s. Mýslím tedy, že nemůžeš dát M&M’s z buráků do M&M’s z čokolády. Rozumíš mi?

Co s tímhle nepřátelstvím, které do toho zatahuje tyto lidi? Mužeš si ty, Suge, Puffy a Biggie sednout spolu?

Ale tohle je otřepané. Tohle je pro všechny ostatní, kteří chtěj jenom slyšet o čem tahle konverzace je. Já vím, že můj život není v nebezpečí. Nemohli by cítit, že mají o mě starost. Puffy mi napsal, když jsem byl ve vězení. Já jsem mu napsal zpátky, takže jsem s ním neměl žádné problémy. Nechci bojovat. Jenom si chci vydělat svoje peníze. Nemůžete mi říct, že bych si měl sednout a líbat negry, aby se ostatní cítili dobře. Jestli tady byla roztržka, negři to budou vědět.

Tvoje nové album se jmenuje All Eyez on Me. Můžeš nám popsat tuhle frázi?

Seš neúnavný. Je to jako, že necenzurované. Nemůžu přesvědčit děti, aby si koupili tohle album. Je tam mnoho klení. Je tam mnoho hrubých her, což potřebuje aby si s nima o tom jejich rodina promluvila, než je to nechá poslechnout.

Co bys mohl navrhnout rodičům, aby řekli svým dětem, aby je na tohle připravili?

Vysvětlit jim to, protože o tom mluvím, to neznamená, že je to v pořádku. Tohle přichází od někoho, kdo právě strávil 11 a půl měsíců ve věznici s maximální ostrahou, kdo byl pětkrát postřelen a byl nespravedlivě odsouzen za zločin, který nespáchal. Tohle není od obyčejného člověka.

Cítíš se jako vůdce?

Myslím, že jo. Myslím, že mám přirozený talent být vůdce, protože jsem dobrý voják. Vím jak se schýlit k autoritě, pokud je to autorita, kterou respektuju. Když byl Colin Powell prezidentem, následoval jsem ho.

Chci se dostat do politiky. To je pro nás cesta jak překonat spoustu našich překážek. Nic nemůže zastavit moc nebo připustit moc než moc samotná. Když Bosna nerespektovala Ameriku, museli jít do války. Protože Amerika chtěla jejich respekt. A my jsem si sedli po tom, když zjistili, že by mohli Ameriku respektovat. Předtím než můžeme komunikovat, musí tu být vzájemný respekt. A my tohle nechceme.

Kde bude Tupac v roce 2000?

Budu mnohem tišší než jsem teď.

Proč nejsi tichý právě teď?

Víš. Jak by ses cítil, kdyby tě někdo poškodil? Já jsem se nezměnil. Raději budu vzpříma zastřelený v chladné krvi – ale nezměnit se? Postřelen člověkem, kterému jsi důvěřoval? To je špatný.

Proč si myslíš, že tolik mladých černochů v zemi se s tebou ztotožňují?

Protože my všichni jsme vojáci, naneštěstí. Všichni jsme ve válce s různými věcmi. Sami se sebou. Někdo je ve válce se zákonem. Někdo z nás je ve válce se svoji vlastní komunitou.

S čím jsi ve válce ty?

S různými věcmi v různých časech. Občas s mým vlastním srdcem. Ve mně jsou dva negři. Jeden chce žít v míru a ten druhý neumře dokud nebude volný.

Co nám mužeš říct o Tupacovi jako o synovi Black Panther a o Tupacovi jako o raperovi?

Tupac jako syn Black Panther a Tupac jako jezdec. To jsou dva různí lidé uvnitř mě. Moje matka a oni přetvářeli pro nás tenhle svět, aby jsme v něm mohli žít, usilovali o změnu tohohle světa. Takže jsem pozvednul tyhle myšlenky, protože jsem je chtěl.

Ale v mým vlastním životě, viděl jsem, že není možné tenhle svět mít. Je to svět v naší hlavě. Je to svět na který myslíme o vánocích a v den díkuvzdání. Musel jsem naučit matku žít v dnešním světě. Ona mě učila, jak žít v tomhle světě, o který jsme museli usilovat. A proto jsem navždy vděčný. Ona vložila nebe do mého srdce.

(únor 1996, rozhovor pro VIBE)