Metro Policie uzavírá vyšetřování uniklé fotky Shakura

Metro Policie uzavírá vyšetřování uniklé fotky Shakura

Metro Police uzavřelo vnitřní vyšetřování kdo dal posmrtnou fotku Tupaca Shakura reportérce časopisu SUN, která jí použila ve své knize o smrti rapera.

Ačkoliv bylo vyslechnuto minimálně devět zaměstnanců Metro Police a patologie Clark County nenašel se svědek, který by pomohl odhalit kdo to udělal, takže nebyl nikdo obviněn z trestného činu, řekl zástupce šerifa Metro Police Richard Winget.

„Náš zájem je zde, protože National Enquirer nabídnul 100 tis. dolarů za fotku Shakura, přičemž jeden ze zaměstnanců použil okresní majetek k pořízení fotky (ve svůj prospěch)“, řekl Winget. Takováto situace může vyústit v případ zpronevěry, řekl.

Winget řekl, že okresní koroner Ron Flud požádal o vyšetřování krátce po tom co fotka vyšla v knize „The Killing of Tupac Shakur“ od reportérky SUN Cathy Scott. Kniha vyšla 7. září rok poté co byl Shakur postřelen v Las Vegas po návštěvě boxérského zápasu.

Vyšetřování směřovalo na dva hlavní vyšetřující detektivy, na minimálně tři zaměstnance patologie a asi na čtyři zaměstnance Metro Police, řekl Winget.

Je známo, že tito dva policisté, kteří vraždu vyšetřovali pořídili Polaroidem fotku Shakura v márnici, aby ji použili v tréninkové policejní knize, řekl Winget. Tyto obrázky byly z knihy odstraněny a zničeny a strážníci byli očištěni.

„Potenciální zneužití bylo daleko větší než cena fotek pro tréninkový záměr“, řekl Winget.

Odmítl zveřejnit jména detektivů nebo dalších sedmi lidí, kteří byli během jednoho a půl měsíce vyšetřováni. Winget řekl, že všichni popřeli, že by dali fotku Scottové.

Nicméně další důkaz vyšel na světlo po uzavření případu, řekl Winget.

Scottová nebyla policií nikdy vyslýchána.

Flud řekl, že fotka, která zachycuje pitvaného Shakura na stole v márnici není oficiální od koronera nebo od policie.

Poručík John Alamshaw z Metro Police z úřadu vnitřního vyšetřování také řekl, že to vypadá, že fotka není oficiální.

Ani jeden však nepopírá, že by to byla autentická fotka Shakurova těla.

Scottová, která popírá že by za fotku zaplatila, odmítla komentovat policejní vyšetřování a odvolává nás na vydavatele její knihy.

„Nemyslím si, že se lidé starají o to zda je fotka třeba z Pluta,“ řekl Anthony Curtis, vlastník Huntington Press v Las Vegas, který vydal zmíněnou knihu. „Lidi jen zajímá zda fotka existuje.“

Curtis tvrdí, že příšerná fotka nebyla publikována pro její ohromující cenu, ale pro vyvrácení obvyklých pověstí, které následují po smrti slavné osobnosti, že je stále na živu.

„Stále máme telefonáty od lidí, kteří četli knihu a říkají, že stejně pořád nevěří tomu, že by byl Shakur mrtvý,“ řekl Curtis. „Je to jen pověst, která se pořád drží.“

Ačkoliv Curtis tvrdí, že neví kdo dal Scottové tu fotku, říká že je přesvědčený, že to bylo pořízeno legální cestou.

Všech 25 tis. kopií knihy, které byli vytisknuty jako první a distribuovány a druhý tisk 25 tis. kopií, který brzo následoval se nikde jinde neprodával tak dobře jako v Jížní Kalifornii, řekl Curtis.

Brzo se začala kniha prodávat i v New Yorku, kde bylo objednáno 4 tis. kopií. Aby se stala bestsellerem, musela být kniha prodávána ve vybraných obchodech v New Yorku, řekl Curtis, žádné tyto informace o knize se nedostaly dál než do Evropy.

„Ta kniha má nohy, teď čekáme a koukáme zda jí začnou vyráže i křídla,“ řekl Curtis.

Shakurova kniha se poslední dobrou také stala prodejním číslem jedna v historii malé Las Vegasské vydavatelské společnosti. Předchozí držitel rekordu v prodejnosti za 30 dní byla Curtisova kniha „Bargain City“. Tato kniha o Las Vegas byla vydána v roce 1993 a prodalo se jí 19 tis. kopií.

Úspěch této knihy se zvýšil za nedlouho po vydání filmu „Gang Related“, což je poslední Shakurův film, který natočil před jeho smrtí 13. září 1996 v Las Vegasské nemocnici, kde se podrobil operaci po zranění kulkami. Vražda zůstala nevyřešená.