Interview s Tupacem – In His Own Words

Interview s Tupacem – In His Own Words

Nejprve mi dovol abych ti pogratuloval k tvému úspěchu… Mnoho lidí z Bay Area nemohou být teď s tebou… ale cítíme jako bychom byli s tebou v každé chvíli, kterou si prošel… viděli jsme tě skrz média a byli jsme právě tam. Bratři ti zde v Bay Area dali mnoho lásky a my chceme vědět kdy plánuješ návrat?

Určitě se vrátím..a miluju Bay. Všude kde chodím..a ve všem čím jsem prošel, vždy jsem cítil, že jsem to sdílel..v dobrém i ve zlém v Bay Area. Cítím že vše co jsem, tak Bay Area mi s tím pomohla. Takže když jsem zlý, měli na tom nějaký podíl a když jsem byl dobrý, zase na tom měli nějaký podíl. Mezi východním pobřežím, Bay Area a L.A. a Baltimorem, tyto místa mě udělali…. Dlužím jim vše. To není jako že cítím lásku k jednomu bloku. Citím lásku k celé této společnosti.. Cítím lásku ke všem těmto místům, protože vše co jsem, tak za to vděčím právě těmto místům.

Od prasklých hlav k největším koulím, k učitelům, k principům ve školách, k policii která mě tahala za ruku, k matkám v jednotlivých blocích. Ke všem kteří mi pomohli mě pozvednout a já jsem jim za to vděčný.. Se všemi fanoušky mám znovu rodinu.

Když jsem začal rapovat, mluvil jsem o rozpadlých domovech a nyní jsou všichni znovu v pořádku, právě proto že moji fanoušci stáli při mně. Udělali toho víc než si umělec může přát.. spíše to bylo jako by říkali ‚hej to je náš kámoš a my ho podporujeme‘. Oceňuji to… Šel jsem do vězení a oni ze mě udělali číslo jedna.. Jsem jim vděčný, že se mě zastali když mě ostatní kopali a když jsem byl na dně… Toto je láska a já se toho nikdy nevzdám.. takže pro Bay a Philly a všechny tyto místa a všechny tyto gheta a města.. miluju vás všechny.. nenechte aby vás tyhle east coast west coast věci dostali… Miluju vás celým svým srdcem se

vším všudy. Dělám tohle pro vás všechny….

Zdá se, že pokaždé když se se vším vyrovnáš stane se něco co tě zase srazí zpátky dolů… Co se ti honí hlavou když jsi dopaden jako teď a strachuje se o tebe milony fanoušků?

Každopádně mě to bolí, protože pak na mě koukají a říkají ‚Sakra máš všechno tak proč děláš tohle?‘ Ze srdce pak odpovídám ‚Sakra vy víte, že nechci jít do vězení.. zkouším žít.‘ Na druhou stranu tohle opravdu nemůžu brát osobně, protože já jsem odraz společnosti… Všichni mladí černoši si tímhle projdou.. Stává se to i s mnoha mladými černoškami a tak i s bílými ženami… Mnoho menšin tímhle prochází, když se snaží s něčím vyrovnat a jsou sraženi o pět kroků zpět… Pro mě to není osobní, protože oni si tím vším projdou. Jediná věc která to dělá rozdílné a originální jsou tihle lidé, kteří to sledují od začátku do konce jako by to byl seriál na pokračování. Sledujete mě a pokud jde o kohokoli jiného skryjí se a půjdou domů a přejdou to. Se mnou mě vidíš jak obchoduji s mými největšími bolestmi. Vidíte mě ty věci přecházet….

Co ti šlo hlavou, když tě postřelili v New Yorku a stala se ti celá ta komplikace?

Nemohl jsem kupředu. Zpomalilo mě to. To co šlo moji myslí bylo jako ‚sakra jsem postřelený‘. Věřívával jsem, že se mi nemůže nic stát. No a nyní jsem více opatrný. Někteří lidé říkají, že jsem neuctivý.. ale já jsem více obezřetný, protože jsem byl postřelený. Vím co jsou to za pocity. Nesnažím se zůstat v této nepříjemné situaci. Vím že všichni máme na vybranou a moje volby se už stanou ikdyž se je snažím ovlivnit. Co jsem se naučil ve vězení je, že nemohu měnit. Nemohu žít jiným stylem.. to je to. Tohle je život, který mi dali a tohle je život, který jsem si udělal. Víte jak se říká ‚jak si usteleš, tak si lehneš?‘ Snažil jsem se přesunout… nemohu se přestěhovat do jiné postele. To je to o co jde. Ne kvůli soudu. Ne kvůli čestnému slovu. Ne kvůli nikomu. Vše co se snažím dělat je přežít a dělat dobro navzdory špíně, hnusu, neuvěřitelnému životnímu stylu, který mi dali. Sanžím se jen dělat dobro navzdory tomuhle všemu. Je to jako když se snažím něco pěstovat v betonu.. když to roste a lístky růže mají všechny možný škrábance a značky, neřeknete si ‚Sakra podívejte se na ty všechny škrábance na růži, která vyrostla z betonu‘. Řeknete si..Sakra! Růže vyrostla z betonu? Dobře a to samé je se mnou.. Lidé by mohli říkat ‚Sakra! On vyrostl navzdory tomu všemu?.. To je to co mohou vidět.

Brácho ty musíš být opravdu požehnaný k tomu aby jsi prošel těmito zkouškami a strastmi, kterými jsi prošel a pořád v tom pokračuješ. Dokonce i teď když jdou stále po tobě. Tyhle démoni a překážky se tě drží jako klíště a jsou tvrdší a tvrdší. Zdá se jakoby pokaždý když se oklepeš, máš někoho kdo přijde, zaklepe na tvoje dveře a chce si od tebe něco vzít…

Stávají se tvrdšími a tvrdšími. Je to tak vždy, když si myslím že to je ono a já jdu se se vším poprat a buď vyhraju nebo prohraju… Jdu do dalšího a je to ještě horší. Je to jako oblast soumraků. Je to jako nějaké zlo, nezastavitelný shit, který mě nechce nechat na pokoji. Má to na mně svoje ruce a chce mě to vidět prohrát. Někdy když se opiju nebo se složím, honí se mi hlavou ‚Sakra je to pravda?.. Prohrávám? Připouštím si prohru? Můžu se přestat snažit a vzdát to?‘ Ale potom si řeknu ‚Ne, vydrž, měj strpení.. to je to na co čekají, že udělám’… Čekají, že to vzdám. Takže tohle je taková malá zábavná hra, která mě někdy rozbrečí a někdy rozesměje.. někdy se nad tím usměju a mám buď dobrý časy a nebo špatný časy.. Ale je to jenom hra. Je to hra života…. Vyhraju nebo prohraju? Vím, že jednou tuhle hru zabalí, ale já mám tolik dobrý nálady a chodím kolem toho jako mnohokrát předtím, teď sem na tahu já…

Jak ses poprvé setkal se Suge Knightem a Death Row?

Vždy jsem se vídával se Sugem. Když udělali soundtrack k „Murder Was The Case“ a já jsem procházel těmihle problémy.. řekl mi ‚uděláš pro mě song‘. Udělal jsem pro něj song a dostal jsem všechno co jsem kdy pro nějaký song potřeboval. Bylo to zatraceně blízko k rozpočtu celého alba. Měl jsem asi 200 tisíc dolarů na jednu písničku a oni je dokonce ani nevyužili. Ale byl jsem placen za všechno co jsem pro soundtrack udělal. Pamatuji si to když to udělal.. Neudělal to proto že by si ze mě dělal legraci, ale proto že věděl, že mám opravdu bláznivý problémy a byl jsem chlap. Zeptal se mě jestli chci přijít k Death Row, ale já mu řekl, že ještě nejsem připravený.. Místo aby se urazil, udělal pro mě tohle a já jsem mu za to vděčný.

Když jsem byl ve vězení a jenom tam seděl.. přestal jsem rapovat, ale Puffy a Biggie přišli do Vibe Magazine a lhali a překrucovali fakta. Všechno co jsem chtěl udělat bylo skončit se vším a útéct pryč z těch sraček. Chtěl jsem odejít z téhle hry. Snažím se zmizet z týhle hry a oni chtějí pošpinit moji památku. Chtějí pošpinit všechno na čem jsem pracoval. Takže místo toho abych se na všechno vykašlal, donutilo mě to vratit se a být více neúnavný v tom abych zničil ty kteří bývali mými kamarády a přáteli.

Tihle hoši byli mými nejbližšími. Celý můj život jse pracoval tvrdě v tomhle hudebním byznysu, abych přinesl lásku mezi east coast a west coast a udělal všechny spokojený. Sním o dnu kdy bych mohl jít do New Yorku a cítit se tam v pohodě a oni by zase mohli přijít sem a být v pohodě. Takže když se mě lidi ptají na tyhle věci kolem east coast a west coast není to vesměs hloupý… ale ty nemůžeš neuctívat lásku. Ty nemůžeš nerespektovat mírovou smlouvu.. Je to právě jako když Indiáni udělali obchod s bělochama a oni jenom přišli a znásilnili jejich ženy, postříleli je a odešli… samozřejmě Indiáni nemusí už víc milovat bělochy.. Oni si jenom chtějí nahrabat nějaky prachy dokud o tom lidé přemýšlejí a vyjednat lhůtu smlouvy a právě tohle je to kde je zrovna teď tahle věc s east coast a west coast. Můžeme mít tyhle kecy, tyhle slova a tenhle dialog dokud budeme moci vyjednat lhůtu smlouvy. Miluju east coast.. Jsem z east coast, ale oni musí rozumět tomu, že nemůžete říkat hovadiny o nás a myslet že to nebereme osobně… Nemůžeš nás jenom tak nazvat podvodníkama a začátečníkama a netvůrčíma a říkat, že nemůžeme dělat freestyle.. a my si sedneme a řekneme si ‚Teď je to v pohodě, protože my je milujeme, protože oni začali dělat hip hop‘. Sakra ne, my to bereme osobně, právě jako to bere osobně dítě jehož starší brácha si k němu nenajde cestu. Je to jako by malej brácha vydělal hodně peněz a starší brácha chodil kolem něho a říkal ‚Za to všechno vděčíš mně‘. To je špatně.. Nebuď blázen, protože mladý negři přicházejí.

Pacu, dal si mnoho lásky zpět některým umělcům z Bay Area jako E-40, 4Tay, Dru Down a celé partě… řekni proč si se rozhodl pracovat právě s nimi.

Protože nemůžu být pořád v Bay. Vím co je Bay zač. Bay je ten typ místa, kde když tam nejsi tak se tam o tobě mluví. Chci aby věděli, že vás miluju, cítím s vámi a reprezentuju vás. Vím že mám jisté množství zodpovědnosti a tak nosím Bay s sebou… Vím, že E-40 je to co já jsem byl když jsem dělal s Digital Underground. On je právě teď Bay.. on a 4Tay. Takže jsem je nechal dělat na mým albu, aby reprezentovali Bay. To dokazuje, že se pořád máme rádi, a že je všechno v pohodě. Touhle reprezentací nosíme Bay všude kam se dostaneme.. „Rappin‘ 4Tay“ je na mně pořád takový drsný a já mám rád ten styl. Když jsem byl ve vězení poslouchával jsem pořád jeho věci no a když jsem se dostal ven, tak jsem se s ním setkal a udělali jsem písničku. Teď je ve vězení on a já pro něj dělám to co on dělal pro mě. Když jsem byl ve vězení on rozesílával výkřiky a ukazoval podporu, takže teď podporuju já jeho. Všichni se za něj modlí a posílají mu dopisy. Já doufám, že se brácha dostane z vězení tak brzo jak jen to bude možné.. [album „Rappin‘ 4Tay“ bylo vydáno v červnu ’96]. Vy víte, že je to namáhavé pro každého mladého černocha… Vy víte jak to je, že nás může odsoudit pouze Bůh.

Je teď roztržka mezi východním a západním pobřežím věcí opravdu obou pobřeží? Nebo je to Bad Boy a Death Row?

To není obou pobřeží. Co to je.. jsou lidé z east coast opravdu pyšní a opravdu kulturní a opravdu silní tak jako jsme my ve west coast? Co se stalo je to, že Biggie sem před časem přišel právě jako to Hitler udělal v Německu. Biggie sem před časem přišel, kdy lidé byli otevření k někomu kdo říkal ‚My jsme mistři a tihle chlápci [west coast] nejsou nic‘. Oni jsou začátečnící a tohle je to proč my to neděláme v tomhle byznyse. Je to kvůli těmhle borcům. Toto je to proč my neděláme nic.

Takže doopravdy ne že by nás east coast nenáviděli nebo o nás něco věděli.. jsou pouze posloucháni v jejich předpokládání být vůdci. Jsou pouze posloucháni osobou, která předpokládá že jí oni budou reprezentovat… Oni nevědí, že to co dělají je ničení naší kultury. My [west coast] to pro vás všechny udržujeme. Takhle to cítím já. Byl jsem v slzách.. Když LL tančil s holkama ve stříbrných oblečcích tak jsem se z toho nezcvoknul.. protože jsem to mohl dělat jeden den.. Ale když east coast zkoušeli být tvůrčí a testovali meze, tak jsme to udržovali těmahle tvrdejma textama. To nemohlo být to co jste [east coast] chtěli, ale udrželo to na dlouho rap naživu. Udrželo to tok peněz. Díky tomuhle si nás všimli [svět]. Takže jak se [east coast] můžete dívat na nás a říkat ‚Vy nejste dost dobrý‘? My jsme z rozpadlých domovů. Vy všichni [east coast] nás nebudete tohle učit.. my nemáme žádný podzemky a graffiti.

Navzdory zlobě gangů a tomuhle všemu my přicházíme s touhle kulturou. Cítím jakoby jsme nikdy neměli to co jsme si zasloužili. Bral jsem to osobně, protože jsem z east coast a vím o téhle kultuře, ale vím i o téhle [west coast] kultuře, protože jsem tam byl když jsem byl srazen k zemi… Takže já teď dělám to co by east coast dělali, kdyby west coast tohle děli jim… Jedu za svoji stranu. Děláte chybu.. Tohle není dobře.

Poznejte nás. Jediná cesta jak nás east coast mohou poznat, jestli chtějí dělat na našich nahrávkách, jsou peníze, je obchod a je reprezentování. Právě jako KRS-One… když se PM Dawn dostal na pult a začal o něm mluvit hovadiny.. co udělal KRS-One?…. [Nakopal mu prdel] Tak proč mi lidé říkají, že jsem špatný proto že dělám to co dělám. Oni milují KRS-One.. On je hip hop.. říkám to správně? Jsem naštvanej na Biggieho a vrhám se na negry. Jakej je problém?

Jakmile se east coast distancuje od Biggieho my budeme dělat vystoupení na východě.. Všechno je nádherné.. Ale east coast s ním zašla moc daleko. Všechno co čtu.. každý dopis, který čtu, každý rozhovor co čtu, tak negři neustále říkají ‚Fuck 2Pac.. Biggie Biggie tohle a Biggie Biggie tamto jako kdyby reprezentoval každého z east coast. To je proč já útočím touto cestou.. Jsem generál a jsem řízný generál a nebudu útočit na vojáka, který mi nic nudělal. Budu útočit na ty, kteří útočí na mě. Jediný důvod proč se lidé zbláznili byl, že jsem přišel z vězení a udělal jsem tuto skutečnost. Když jsem se dostal z vězení tak opravdu začala tahle hovadina s east coast a west coast. California Love, když jsem to zpíval připisovalo se to tomu. A teď jsou negři nasraný, protože peníze jsou v prdeli. Přístup se změnil.. není to tak bezpečné jako to bývávalo dříve. Negři začínají přemýšlet o svém byznyse a to je to co jsem chtěl aby se stalo.. Teď pojďmě ke stolu.. pojďme mluvit.. pojďme udělat mír.. pojďme na tom pracovat… pojďme dát společnosti peníze.

Takže říkáš, že rozhovor s Puffym a Biggiem by mohl…

Já si nemůžu sednout a mluvit s Puffym a Biggiem.. protože to by bylo jako kdyby si Scarface sednul s chlápkem, který doufá, že bude vládnout. Oni nejsou na moji úrovni.. ale mohu si sednout s O.G. někde jinde, což děláme. Lidé potřebují vědět, že se nehádáme s east coast.. My se snažíme začít Death Row East s Ericem B a s dalšíma negrama od O.G. My máme Big Daddyho Kane… Christophera Williamsa.. zkoušíme dostat Bobbyho Browna.
My se snažíme udělat East coast Death Row, tak jako je West Coast Death Row a získat tam většinu. My tohle nebudeme dělat dokud neosídlíme tenhle byznys.. Dokonce dokud děláme tohle, zkoušíme dostat i Wu-Tang.. Cítím jakoby oni reprezentovali east coast tím způsobem jakým my reprezentujeme west coast a já je mám rád. Pokud každého rap je to co oni opravdu myslí pak všichni mohou pochopit co já dělám. To je gansterskej shit.. je to válečný shit.. a je to vše podle pravidel hry. Já volám po rozhovoru. Já shromažďuju pozornost pro rozhovor což je to co vy děláte v touze po moci.

Co se děje s Dre a jaký to má důsledek na Death Row?

Dre dělá svoje vlastní věci.. Na nás to nemá žádný dopad.. Můj názor na to co se stalo byl takový, Snoop šel k soudu kvůli vraždě.. někdo řekl, že Dre byl v autě.. Porota tomu věřila a my jsme potřebovali, aby Dre přišel a řekl že tam nebyl.. mohli vidět, že tam nebyl a to mohlo zachránit celý Snoopův případ. Mohli by vidět, že svědek lhal. Dre se nikdy neukázal. Řekl, že byl příliš zaneprázdněný. Takhle mi to řekli.. Když mi to řekli, myslel sem si o něm svoje a to byl Dre jeden z mých hrdinů v hudebním průmyslu.. Jestliže se neobětuje pro kámoše.. Nechci mít s ním nic společného nebo s ním něco dělat. Navíc jsem to cítil, jako že to co bylo ve tmě, vyšlo na světlo. To jsou tajemství, která všichni objevili.. a vy víte co jsem udělal. Přísahám bohu, že my všichni žijeme podle pravidel hry.

Hej Pac, proč nemluvíš o projektu, který právě teď děláš s Jodeci…

Můj další singl bude ‚How Do You Want It‘, ‚Amerikka’s Most Wanted‘, ‚Hit ‚Em Up‘ a ‚California Love‘ .. tyto verze si lidé nebudou moci koupit. Hit ‚Em Up je píseň, která je klasickou hip hopovou nahrávkou.. známená to, že je to otevřená bitva na všechny věci okolo Bad Boy.. Je to pro Puffyho, pro Biggieho, pro Lil Kim.. pro všechny z nich.

A co Mobb Deep?

Mý malý bráškové na ně útočí. To je proč tyhle útoky neadresuju jim. Oni nejsou na moji úrovni. Schledal jsem to neuctivým, že by mohli jenom myslet na to, že mohou útočit na mě nebo na West Coast… Takže to nemohu adresovat těmhle zas*anejm podvodníčkům.. Prosím otiskněte tohle…. Jestliže mě nevidíte je napadat, je to proto že se klaní k zemi.
Mobb Deep si z nich dělají blázny a to oni nechtějí. Chino XL, Mobb Deep, Bad Boy, Biggie, Lil Ceasar, Junior Mafia všichni do jednoho jsou na naší listině a já s nimi budu hotov spolu s mým novým objevem nazývajícím se The Outlawz. Je to pár borců z New Jersey, kteří udržují east coast ve varu. Je to pár west coast borců, jížních borců.. Je to odraz toho co já reprezentuju. Mám Big Syke z Thug Life …

Máme ‚How Do You Want It‘ s Ronem Hightowerem, který to se mnou režíruje a máme všechny porno hvězdy. Mám Ninu Hartley z Bay.. a všechny velké lidi. Je to nejšpinavější a nejneslušnější video, které jsem kdy udělal. Mám playboy verzi a pak řádnou verzi. Máme nahotu. Je to nejúžasnější video, které jste kdy mohli vidět.

Udělali jsme také klip pro ‚Amerikka’s Most Wanted‘, což je klasický útočný klip. Máme ‚Piggyho‘ a ‚Buffyho’…

Děláme klipy pro ‚All Eyes On Me‘, ‚I Ain’t Mad At Ya‘, ‚All About You‘ .. Nahrávací společnost má všechny peníze světa, takže my to jenom pustíme ven….

Když se věci opravdu zpomalí, tak vydáme domácí video ‚Ambitions Of A Rider‘, a pár tvrdých songů…. Právě jsem udělal remix na ‚What’s Your Pohone Number‘ s novým textem. Vzali jsme si melodii od MC Lyte z její nové písně, která vyšla.. [Keep On Movin‘ Up]. Je to tak rozmarné, že tomu ani nebudete věřit… Mám už celé nové album… čekam jen na hudbu. Je to čisté.. celé pozitivní.. všechno na způsob ‚Keep Your Head Up‘ a ‚Brenda’s Got A Baby‘.. Je to typ týhle věci. Jen jsem vypustil tvrdé dvoualbum.. a příště vydám introspektviní album.. Bude to jako ‚Me Against The World pt 2‘. To je to co si myslím, že fanoušci hledají… Vyjadřuji tak uznání nad jejich podporou.

Pracoval jsi s Janet Jackson.. Udivilo mě, že jsi mě mohl spojit s jejím číslem?

Když někdo potká Janet, řekne ji že jí hledám. To je to proč jsem řekl ten shit v moji písni ‚My Minds Made Up‘, ale dala mi ho Janet. Cítím to jako by ten shit překroutila a lidé z ní udělali mého nepřítele. Ona není můj nepřítel.. Nejsem na ní naštvaný. Chci aby tohle věděla. Není to tak jak to vypadá. Před časem jsme se setkali, když jsem byl ještě opravdu nedospělý. Šel jsem vzhůru a procházel jsem mnohým. Nyní mě pravděpodobně vidí v jiném světle. Možná ne a možná ano. Chci mít tu příležitost. Když Janet uvidím, pokusím se napravit to, kde jsme udělali chybu.

Pojďme si promluvit o nějakých jiných věcech jako je třeba tvůj nový film a soundtrack na kterém pracuješ?

Máme film nazvaný ‚Gridlock‘, který vychází, a který je filmem hlavního proudu. Vrací mě to zpět k hraní s Timem Rossem z Pulp Fiction.. Nevím kdo to je, ale ve filmu je velké ženské jméno. Jsem vedoucím hudby k filmu. Je to moje první šance, kdy dělám něco jako je toto… Máme Allanis Morresset a další velká jména možných skupin. Jsou to nejspíše lidé se kterými jsem se ještě nesetkal.. Mám je všechny na soundtracku jen abych ukázal jaký rozsah mám.. Vydám tenhle typ soundtracku a potom vydám rapový soundtrack. Udělám to jako 2Pac album, kde udělám celý balík sólo pisní a Snoop udělá také některé písně. Je to jen proto abych ukázal, že mám buňky na byznys tak jako na tvůrčí práci. Můžu dělat tenhle byznys podle sebe a přitom dělat rap.

Jaká je jedna věc, kterou bys chtěl aby o tobě lidé věděli?

2Pac: Číslo jedna, když vás budu všechny štvát.. myslím tím, že když příjdete za mnou a já na vás nebudu reagovat tak jak si myslíte, že bych reagovat měl, není to proto že jsem nevděčný… Je to proto že jsem nervózní. Jsem paranoidní, právě jsem přišel z vězení. Byl jsem postřelen, podveden, oklamán a poslán za mříže a já právě nevím jak mám jednat s tolika lidmi, kteří mi dávají najevo mnoho náklonnosti. Nikdy jsem to nezažil. Takže když tohle dělám.. neberte to osobně.. Zkuste to pochopit a vidět to tak jak to je.

Teď opravdu rozumím tomu jaké je to být pěkná ženská, která jde do klubu a všichni chlapi po tobě jdou, ale ty na to nejsi připravený. Každý na tebe šahá ještě před tím než si připravený na to být ošaháván. Takže teď vím lépe jaké je to být ženou.. Lépe rozumím fanouškům, kteří tě nenechají dělat tyhle věci. Dělám to proto že vás mám všechny rád.. Važím si toho co děláte.. Ale když mě to necháte dělat.. pak to nebudu chtít dělat.. Nezajímá mě kolik alb ste si pořídili. Pro mě jsou fanoušci lidé, kteří jsou mi oddaní.. kteří mi rozumějí a nezajímá je co říkají lidé, znají mě… protože mě následují celou moji kariéru.

Spousta lidí si jen koupilo moje album.. Já si kupuju alba pořád. Koupím si je jen abych si je poslechl. Jestliže jste si koupili moje album, koupili jste si ho kvůli muzice. Nekoupili jste si ho jenom proto, že mě vidíte, omrzím vás a začnu vás žrát. Nemám tohle rád.. Nezačínejte na mně vymáhat autogram. Jsem upřímný. Dám autogram, když budu chtít… Chci být v téhle hře dlouhou dobu. Nechci někdy nenávidět fanoušky, jako to dělají někteří jiní negři. Mohou vám dát autogram vždycky, ale nenávidí vás. Nikdy se na vás nepodívají jako na člověka. Já se na vás podívám jako na člověka. To je proč cítím, že se vám mohu podívat do očí a říct ‚Necítím se na to dělat tohle právě teď.. Necítím se na to dávat autogramy a vy byste to mohli pochopit‘. Dívám se na vás jako že jsem člověk. Vykašleme se na to.. Nědělejme žádné fotky.. vykašleme se na to. Dělejte tohle.. Chci nějaký ženský, abych to mohl dělat… Každá ženská chce přijít za mnou a ukázat mi jak nejsou ty ostatní pro mě přitažlivé.. Dělají opak, protože tyhle dívky z ghetta.. tyhle menšinové ženy.. jsou jediné ženy, které mohu dostat, protože každá jiná se mě bojí. Jejich rodiče jim říkají aby se mnou nejedli.. Vy všichni mě nemůžete oslabit. Vy všichni mě nemůžete převychovat. Nemůžete mě změnit.. Zůstaňte se mnou.. protože já zůstanu s vámi a nevydírejte mě ledaže by jste to chtěli dělat pořád.

Jak vidíš sám sebe za pět let, co budeš dělat?

Vidím se jak pracuju pro Death Row… jsem A&R osobou a umělcem, který vydává album každých pět let, jako Paul McCartney. Ne jako, že jsem jako Paul McCartney, ale není ještě rapera, který by tohle dělal a proto jsem ho použil jako příklad… Ale chci to dělat svobodně. Moje hudba bude něco vyjadřovat a já se vybodnu na hlubší sračky. Budu mít svoji vlastní nahrávací společnost o čemž uvažuji právě teď… Dělám svoje vlastní filmy. Mám svoji vlastní restauraci… kterou můžu mít třeba právě s Allanis nebo se Sugem nebo se Snoopem. Chci jenom růst. Začínám pracovat na nějakých kalendářích pro charitu. Začínám rozjíždět mladou ligu v Kalifornii, takže můžeme začít hrát s nějakými east coast týmy.. nějakými jížními týmy… Chci to mít jako Pop Warner Ligu kromě toho, že to dotují rapeři a oni jsou hlavními trenéry. Mít ligu, kde můžete vyhrát velkou trofej s diamanty, pro negry aby zůstali bez drog a chodili do školy. Tohle je jedina cesta jak být v týmu. Budeme se bavit a jíst pizzu a mít ty nejhezčí holky tady a dělat koncerty na konci roku. Takhle si představuji návrat.

(19. dubna 1996, pro KMEL Radio)