Bokeem Woodbine vzpomíná na práci s Tupacem – herec, který si zahrál ve videoklipu I Ain’t Mad

Bokeem Woodbine vzpomíná na práci s Tupacem – herec, který si zahrál ve videoklipu I Ain’t Mad

Tohoto herce si můžete pamatovat z filmů, jako je např. Skála, Manial, Mrtví prezidenti, Kurýr, atd. Ale jeho nejzajímavější role není z žádného filmu. Woodbine ztvárnil hlavní roli v klipu rappera Tupaca Shakura s názvem „I Aint Mad At Cha.“ Tento klip byl oficiálně vydány po smrti slavného rappera. Kdo neviděl klip, doporučujeme se podívat.

XXLMag.com: Kdy jste se poprvé setkal s Tupacem?

Bokeem Woodbine: Poprvé to bylo v momentě, kdy mi osobně zavolal, že mě chce ve svém klipu. Poslal tehdy pro mě auto, hned jsme přijeli na plac, kde v té době už natáčel klip s názvem „I Aint Mad At Cha“. Někteří z jeho lidí mi později řekli, že chtěl jen ve mně ve svém klipu, to mě osobně moc těšilo. Byl neskutečný, hned jak jsem ho viděl, tak přišel ke mně a byl šťastný z toho, že jsem přijal natáčení jeho klipu. Říkal, že lidi z jeho managementu měli pár návrhů, které chtěl zakomponovat do klipu, ale on jim říkal, že klip nechtěl dělat s nikým jiným, než se mnou.

Až na místě mi došlo, že musím ze sebe dostat co nejlepší výkon, jaký můžu v tom klipu ukázat. Dokonce jeden den kvůli nám nenatáčely, aby mi Pac řekl, jak to chce, aby to vypadalo. Jen jsme seděli, povídali si a odpočívali. Šel jsem za ním do přívěsu, měl tam své lidi a zeptal se mě, „Kouříš?“ A já na to, „Jo, kouřím.“ Připadal jsem si jako nějaký sultán, kolem kterého všichni skákali. Pak někdo za mnou přišel s ubaleným brkem. Pak zas Tupac na mě, „Piješ?“ a já na to, „Jo, piju, dám si.“ A on na někoho „doneste mu láhev Crislav.“ A pak se mě zas zeptal, „Dáš si něco na jídlo?“ A já, „Jo, klidně.“ A hned mi někdo další donesl talíř plný jídla.“ V té době jsem neměl holku, tak jsem čekal, že se mě zeptá, „Máš rád holky?“ Ne, dělám si srandu, myslel jsem, že mi Pac nějakou donese.

Tomu teda říkám pecka. A jak to všechno probíhalo? Můžete nám o tom něco říct?

Snažili jsme se soustředit na to, aby to bylo jedno z nejlepších videí. Řekl mi, že právě dodělal klip k songu „How Do U Want It“ spolu s Jodecim a všema kočkama, které se tam objevily. Nevím, jestli si na to vzpomínáte, ale ten klip byl dost hustý. Dokonce natočili i R-kovou verzi toho klipu. Říkal mi taky, že byl dost unavený, hlavně fyzicky. Že s nimi pořádal několik párty, ještě dříve, než začali dělat další klip. Když jsem pak ten klip viděl, myslím, že to byl jeho nejžhavější materiál, který kdy vydal. Udělal to přesně tak, jak chtěl.

Můžete nám prozradit nějaký z vašich rozhovorů, které jste během natáčení vedli?

No, bylo jich víc. Bavili jsme se téměř o všem. Viděl jsem na něm, jak je šťastný, že je venku z basy. Klidně by ho tam během dalších pár vteřin zase mohli zavřít. Byl šťastný, že může natočit video, přesně takové, jaké vždy chtěl udělat. Zakládal si na tom, aby se v klipu objevili lidi, kteří zemřeli. Chtěl, aby se tam objevili Jimi Hendrix se všema jeho kočkama. Líbil se mu nápad, že by byli oblečení jako ti skuteční, kteří tady už nejsou.

S Pacem to bylo super, ale přiznám se, že jsem neměl možnost poznat jeho lidi kolem, jeho tým, jeho skupinu. Takže, když se někdy stalo, že jsem slyšel něco, co jsem neměl slyšet, dělal jsem, že tam nejsem. Neměl rád o sobě moc detailů, byl dost tajemný člověk. Nechtěl jsem se ho ptát na otázky, na které by nechtěl odpovědět. Byl ztělesněním pohostinnosti. Jen chtěl vědět, že se cítím v pohodě, že mám své pohodlí. Bylo to fantastické. Byl jsem jeho velký fanoušek, jsem rád, že jsem se s ním mohl setkat při jeho práci a začít jeho neskutečnou pohostinnost.

Jak moc velký fanoušek Tupaca jste?

Vždy jsem byl velkým obdivovatelem jeho práce, protože pro mě to byl neskutečně inteligentní člověk v žánru, kde něco chybělo. A to bylo zrovna v době, kdy se neměl moc v lásce např. s Wu-Tangem. A v té době hodně rostla síla zrovna Wu-Tangu. Byl schopný se postavit na vlastní nohy v samotném středu toho boje, protože nikdo z ostatních rapperů nebyli schopni ukázat své já. Přišel s luxusním rýmem a někdo zas s kvalitním beatem. DJ Premiere byl v této věci taky luxusní člověk. Člověk na svém místě. Pro Paca, který se postavil na vlastní nohy, měl své vlastní charisma, byl svým vlastním pánem v žánru hip-hopu, to byl docela pozoruhoDný výkon, pro který jsem měl neskutečný respekt, víte jak to myslím? Snad ano.

Jak jste cítil zabití Tupaca ve videoklipu, který jste natáčeli a jeho skutečnou smrt o několik týdnů později, ještě předtím, než byl vydán oficiální videoklip?

Bylo to hodně silné, děsivé, protože jsme tento klip natočili asi šest měsíců předtím, než ho měli uvolnit oficiálně. Už dříve jsem točil nějaké videoklipy. Za normálních okolností, když třeba natočíte videoklip v únoru, tak je normální, abyste ho viděli na MTV už v březnu. Bylo to jen šest týdnu. Taky si vzpomínám, když jsme natáčeli ten klip, tak jsem čekal každý měsíc, abych ho mohl vidět. Nebyl jsem si jistý, že bych ho mohl vůbec někdy vidět. Vůbec jsem nechápal, co jim trvalo tak dlouho. Pak jsme začali pracovat na jiném projektu a videoklip stále nevyšel. Společně jsme dělali i na filmu Gridlock. Nechápal jsem, proč jim tak dlouho trvalo udělat ten klip. Nakonec jsem se o něj už nezajímal. Říkal jsem si, že asi nikdy nevyjde. A to nejhorší, co se mohlo stát, po smrti Tupaca, tak ten klip vyšel asi dva týdny po jeho smrti. Říkal jsem si, že to je smutné, neměl jsem slov, když jsem ho viděl. Dokonce i dnes je to hodně smutné, až skoro děsivé.

Jak moc jste spolu s Pacem komunikovali během natáčení filmu Gridlock?

Docela dost, protože na natáčení toho filmu jsem měl snad jen čtyři, pět dnů a všechny ty scény byly s Pacem. Během natáčení pauzy jsme šli do přívěsu a dali si špeka. Pamatuji si, že v té době se mu zrovna moc nedařilo, občas mi to dal i trochu najevo. Jedna z těch věcí, bylo to, že měl celkem dost velké problémy s Východním pobřeží. Říkal mi, jaké tam má plány, např. s Mobb Deepem, taky s rapperem Nasem.

Chtěl tam vydat jedno CDčko, protože věděl, že to všechno nevzniklo v rapu, ale v novinách. Snažil se dát najevo to, co měl na srdci, nebyl na ně naštvaný, chtěl se s nimi setkat a říct jim to do očí. Trápilo ho, že někdo na tom vydělával velké peníze. Chtěl celý ten problém dvou pobřeží jednou pro vždy ukončit. Hodně ho taky štvalo, že nějaký mladý umělec může přijít k úrazu, nebo ho dokonce můžou zabít. Říkal taky, že je potřeba se s nimi potkat, hlavně s Mobb Deepem a vydat nějaký společný track, nebo CD. Nebyl naštvaný, mrzelo ho to. Snažil jsem se ho povzbuzovat. Měl svůj vlastní plán, ale snažil se vyčkávat. Řekl jsem mu, že by do toho měl jít. Že to, co se má stát, že se to stane. Nikdy nedostal šanci, aby se tyto plány staly realitou.

zdroj: xxlmag.com

Překlad: djbeton