2Pac: Ghetto Gospel (2005) – CZ TITULKY

2Pac: Ghetto Gospel (2005) – CZ TITULKY

„Ghetto Gospel“ je píseň amerického rappera Tupaca Shakura, která vyšla jako hlavní singl z jeho posmrtného alba Loyal to the Game z roku 2004. Píseň produkoval americký rapper Eminem a obsahuje sampl písně „Indian Sunset“ od Eltona Johna z roku 1971.

Singl se dostal na první místo hitparád ve Velké Británii (po dobu 3 týdnů), Austrálii, České republice a Irsku. Na Novém Zélandu dosáhl vrcholu na třetím místě. Píseň napsal Tupac jako výzvu k „ukončení války v ulicích“, která se týkala marnosti rasových rozdílů a disentu, zejména pod sjednocujícím praporem chudoby. V písni také vzdává hold zavražděným černošským aktivistům Malcolmu X a Bobbymu Huttonovi.

V reakci na Eminemův remix Elton John uvedl: „Všichni jsme se rozhodli, že budeme zpívat tuto píseň: „Jak se mu podařilo spojit [Indian Sunset] s Tupacem, to se nikdy nedozvím. Je to prostě geniální.“

Původní verze
Tupac nahrál píseň pro zařazení na kompilační album s vánoční tématikou A Very Special Christmas 2 z roku 1992, ale kvůli jeho právním problémům byla píseň z kompilace vyřazena a nikdy nebyla vydána.Tato verze má mnohem rychlejší tempo a obsahuje třetí a čtvrtou sloku, které se v remixu z roku 2004 neobjevily. Tuto verzi produkoval Big D The Impossible, stálý producent na prvních dvou Tupacových albech: 2Pacalypse Now a Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., a neobsahuje sampl „Indian Sunset“, místo toho staví na samplu písně Tracy Chapman „Crossroads“.

Hudební video
„Ghetto Gospel“ byla jediná píseň na albu Loyal to the Game s doprovodným videoklipem na YouTube. Videoklip zachycuje poslední den života muže předtím, než je večer smrtelně postřelen. Ani 2Pac, ani Elton John se ve videoklipu fyzicky neobjevili – ačkoli klipy s 2Pacem jsou zobrazeny v televizi. Ke konci videoklipu je herec (J. D. Williams) zastřelen, ale poté se objeví na svém vlastním pohřbu, což podpořilo zvěsti, že rapperova smrt byla fingovaná. Na konci videoklipu se objevuje vzkaz od jeho matky Afeni Shakur: „Nezapomeň se udržet naživu, není nic důležitějšího než to“.

„Překlad: djbeton