Tupac feat. The Notorious B.I.G.: Runnin‘ (Dying to Live) (2003) – CZ TITULKY

Tupac feat. The Notorious B.I.G.: Runnin‘ (Dying to Live) (2003) – CZ TITULKY

„Runnin‘ (Dying to Live)“ je posmrtná píseň amerického rappera 2Paca s posmrtným veršem od The Notorious B.I.G. Byla vydána jako první singl ze soundtrackového alba Tupac: Tupac: Resurrection 30. září 2003.

Píseň, kterou produkoval Eminem, využívá vokály The Notorious B.I.G. z nahrávky z roku 1994 známé jako „Runnin‘ from tha Police“, jedné z mála spoluprací, které 2Pac a The Notorious B.I.G. nahráli za svého života. 2Pacovy vokály pocházejí z znovu nahrané verze určené pro jediné studiové album Thug Life Thug Life: Vol. 1, které bylo později zrušeno kvůli sporu mezi oběma umělci.

Píseň se v týdnu od 20. prosince 2003 umístila na 19. místě žebříčku Billboard Hot 100. Stala se tak jednou z nejlépe umístěných písní 2Paca a jeho druhou nejúspěšnější posmrtnou nahrávkou jako hlavního interpreta.

Přehled
Píseň je předělávkou písně „Runnin‘ from tha Police“ z produkce Easy Mo Bee, kterou v roce 1994 nahráli Tupac Shakur a Notorious B.I.G. Easy Mo Bee následně získal autorské zásluhy na skladbě „Runnin‘ (Dying To Live)“.

Refrén pochází z písně Edgara Wintera „Dying to Live“ (z alba Edgar Winter’s White Trash), který byl pro tuto píseň upraven na vyšší tóninu. Rozhovor s Notoriousem B.I.G., který je slyšet na konci skladby, byl natočen jen několik týdnů před jeho smrtí.

Hudební video
Videoklip obsahuje rozhovory s Tupacem i Notoriousem B.I.G. Je to jediná píseň z alba, ke které byl natočen videoklip. Ve verzi videoklipu jsou ztlumeny všechny výrazy, násilí a narážky na drogy, dokonce i Biggieho komentář o zastřelení dvou policistů (v rádiové verzi jsou cenzurována pouze všechna sprostá slova kromě slova „bitches“ v 2Pacově sloce). Ve videoklipu se objevují minulé obrázky a videa 2Paca a Biggieho, a jakmile jejich sloky skončí, píseň se ztratí.

Překlad: djbeton