Eminem – Mockingbird – 2004 – české titulky

Eminem – Mockingbird – 2004 – české titulky

„Mockingbird“ je píseň amerického rappera Eminema z jeho pátého studiového alba Encore (2004). Byla vydána jako pátý singl z alba v dubnu 2005. Dosáhla vrcholu na čtvrtém místě v americkém žebříčku Bubbling Under a na čtvrtém místě v Dánsku. Získala nominaci na cenu Grammy za nejlepší rapový sólový výkon. „Mockingbird“ byla později zařazena na Eminemovo kompilační album největších hitů Curtain Call: The Hits (2005).

Píseň trvá 4 minuty a 11 sekund, je napsána v tónině e moll, její tempo je 84 úderů za minutu a její akordický sled je Em-C-D-Em.

Názory kritiků:

David Browne z časopisu Entertainment Weekly napsal: „Opět adresuje píseň své dceři (Mockingbird) a vysvětluje, jak tvrdě pracuje na tom, aby byl dobrým otcem.“ J-23 z HipHopDX píseň vychválil: „Na konci se věci trochu zlepší, ‚Mockingbird‘ je další píseň pro Hailie, která vyniká především bezchybným podáním.“ Steve Jones z USA Today byl pozitivní: „Láskyplný Mockingbird mluví přímo ke své devítileté dceři Hailie Jade a osmileté neteři Alaině a snaží se vysvětlit Kimovy problémy se zákonem a jeho neustálé cestování. „

Spokojený byl i James Corne z RapReviews: „Předvídatelné, Eminem si s „Mockingbird“ dává záležet na Hailie, ale co se nedá předvídat, je to, že to skutečně funguje. “ The New York Times byly smíšené: „I-love-my-daughter óda ‚Mockingbird'“ není podle Kelefa Sanneha tím nejzajímavějším.“ Stylus Magazine byl negativní: „Encore povinně nasazuje povinnou ódu na Hailie („Mockingbird“).“

The A.V. Club se vyjádřil pozitivně: „V písni ‚Mockingbird‘ nechává Eminem svou nenávist k bývalé ženě spát tak dlouho, aby své dceři poskytl strhující výpověď o tom, že rodičům to někdy prostě nemůže fungovat, ať už obě strany chtějí sebevíc.“ S tím souhlasí i Los Angeles Times: „V něžné písni ‚Mockingbird‘ rapper z Detroitu popisuje svou oddanost dceři Hailie. Na střídmém, téměř hypnotickém hudebním podkladu se Eminem snaží pomoci dítěti vyznat se ve světě, v němž je její otec kvůli své kariéře stále na útěku a její matka Kim se dostává na titulní stránky novin kvůli problémům se zákonem, včetně loňského zatčení za drogy.

Za normálních okolností spočívá velká část Eminemova raperského kouzla v rychlosti a autoritě jeho rychlého přednesu, ale tady rapuje s jemností muže, který objímá svou dceru: „Vím, že je to pro tebe matoucí/ Táta je pořád na cestách/ Máma je pořád ve zprávách.“ List Austin Chronicle se k tomu staví poněkud negativně, když píše, že v písni „stále nenávidí svou … bývalou ženu stejně jako svou dceru. Yawn.“ The Boston Phoenix ji označil za „píseň na adresu své dcery“, která je „důsledněji pozoruhodná než ‚Mosh'“.

Použitý sample:

Baby Keemova píseň „Apologize“ z jeho mixtapu Die for My Bitch z roku 2019 sampluje jeho jedinečnou, ale dobře známou flow, přičemž používá podobný melodický tón jako Eminemova píseň „Mockingbird“ z jeho alba Montero z doby před 2021) sampluje píseň „Mockingbird“ pro svůj refrén; je podobná ve slovním vzorci i textu.

Britský rapper E1 (3×3) vydal v roce 2022 remix této písně.

Zdroj: wikipedia

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *