Duane „Keffe D“ Davis obviněn z vraždy Tupaca Shakura, který byl v roce 1996 zabit při střelbě z auta

Duane „Keffe D“ Davis obviněn z vraždy Tupaca Shakura, který byl v roce 1996 zabit při střelbě z auta

Jeden z posledních žijících svědků osudné střelby na rappera Tupaca Shakura v Las Vegas byl obviněn z jeho dlouho nevyřešené vraždy z roku 1996. Strážci zákona v pátek oznámili, že 60letý Duane „Keffe D“ Davis je obviněn z jednoho případu vraždy s použitím smrtící zbraně s účastí gangu.

Dlouho očekávaný zlom přichází v případu, který znepokojuje vyšetřovatele a fascinuje veřejnost od chvíle, kdy byla hiphopová ikona před 27 lety postřelena na Las Vegas Strip.

Nevadská velká porota Davise z vraždy obvinila, jak v pátek ráno u soudu oznámila prokuratura. Zprávu o obvinění, o níž jako první informovala agentura Associated Press, potvrdila lasvegaská pobočka CBS KLAS.

„Mnoha lidem, kteří nevěřili, že vražda Tupaca Shukara byla pro toto policejní oddělení důležitá, chci říct: tak to prostě nebylo,“ řekl šerif Kevin McMahill na tiskové konferenci v pátek odpoledne.

„Naším cílem bylo vždy dohnat k odpovědnosti ty, kteří jsou za Tupacovu násilnou vraždu zodpovědní,“ dodal.

„Tento případ prověřoval náš tým a detektivové z oddělení vražd více než dvě a půl desetiletí a naše vytrvalost ve vyšetřování se vyplatila,“ řekl poručík Jason Johansson z oddělení vražd lasvegaské městské policie.

Davise popsal jako „vůdce a organizátora střelby v South Side Compton Crips“ a uvedl, že tyto skupiny spolu vedly „neustálý spor“.

Hlavní zástupce okresního prokurátora Marc DiGiacomo uvedl, že velká porota zasedala v případu „několik měsíců“. DiGiacomo popsal Davise jako „velitele celé akce“, který „nařídil smrt“ Shakura.

Podle DiGiacoma byla obvinění odhalena několik hodin poté, co byl Davis v pátek ráno zatčen na vycházce poblíž svého domu.

Davis byl vyšetřovatelům znám a v rozhovorech a ve svých pamětech z roku 2019 „Compton Street Legend“ přiznal, že byl v cadillacu, kde se během střelby v září 1996 střílelo.

K zatčení došlo dva měsíce poté, co lasvegaská policie 17. července provedla razii v domě jeho manželky v Hendersonu. Podle dokumentů policie hledala věci „týkající se vraždy Tupaca Shakura“.

Policie oznámila, že u něj našla několik počítačů, mobilní telefon a pevný disk, časopis Vibe, ve kterém byl Shakur, několik nábojů ráže 40, dvě “ krabice s fotografiemi“ a kopii Davisových memoárů „Compton Street Legend“ z roku 2019.

V knize Davis uvedl, že v roce 2010 na setkání s federálními a místními úřady za zavřenými dveřmi prolomil mlčení o Tupacově vraždě. V té době mu bylo 46 let a hrozilo mu doživotí za drogové obvinění, když souhlasil, že bude s úřady mluvit.

„Slíbili, že obžalobu skartovali a zastaví velkou porotu, když jim pomůžu,“ napsal.

Sám sebe označil za jednoho z posledních žijících svědků střelby.

Podle KLAS nebylo v pátek jasné, proč se případ po více než dvaceti letech náhle pohnul kupředu. Lasvegaská policie již dříve uvedla, že ji k přezkoumání případu přiměl rozhovor, který Davis poskytl v roce 2018 televizi BET.

Davis se v roce 2018 v rozhovoru pro pořad BET veřejně přiznal, že byl během útoku v cadillacu, a uvedl, že jeho synovec Orlando „Baby Lane“ Anderson byl jedním ze dvou lidí na zadním sedadle, ze kterého se střílelo.

„Když jsme přijeli, seděl jsem na předním sedadle,“ řekl Davis v rozhovoru pro BET v roce 2018. „Náhodou jsem viděl svého přítele Sugea.“

„Říkal jste, že střelba přišla zezadu,“ ptá se tazatel Davise ve videu BET. „Kdo střílel na Tupaca?“

„Nechám si to pro sebe, kvůli kodexu ulice,“ řekl Davis. “ Bylo to prostě ze zadního sedadla, brácho.“

Shakurovi bylo 25 let, když byl v noci 7. září 1996 postřelen při střelbě z auta poblíž Las Vegas Strip. Rapper jel v BMW, které řídil zakladatel vydavatelství Death Row Records Marion „Suge“ Knight v koloně asi 10 aut. Čekali na červenou, když vedle nich zastavil bílý cadillac a ozvala se střelba. Shakur byl několikrát postřelen a o týden později zemřel.

Ke střelbě došlo krátce po rvačce v kasinu, které se dříve večer zúčastnili Anderson, Shakur a další. Anderson popřel, že by se na střelbě na Shakura jakkoli podílel. O dva roky později zemřel při střelbě v kalifornském Comptonu.

Shakurova smrt přišla v době, kdy se jeho čtvrté sólové album „All Eyez on Me“ udrželo v žebříčcích prodejnosti a prodalo se ho přibližně 5 milionů kopií. Shakur byl šestkrát nominován na cenu Grammy a je považován za jednoho z nejvlivnějších a nejvšestrannějších rapperů všech dob. Shakur v té době vedl spor s rapovým rivalem Biggie Smallsem, známým také jako Notorious B.I.G., který byl v březnu 1997 smrtelně postřelen. Oba rappeři se v té době nacházeli uprostřed rivality mezi východním a západním pobřežím, která určovala především hiphopovou scénu v polovině 90. let.

Greg Kading, losangeleský policejní detektiv ve výslužbě, který strávil roky vyšetřováním Shakurovy vraždy a napsal o ní knihu, řekl, že by ho Davisovo obvinění a zatčení nepřekvapilo.

„Už je to tak dávno,“ řekl nedávno agentuře AP Kading. „Lidé po jeho zatčení toužili už dlouho. V našich myslích to nikdy nebylo nevyřešené. Bylo to bez trestního stíhání.“

Kading vyslýchal Davise v letech 2008 a 2009, kdy losangeleská policie vyšetřovala Shakurovu vraždu a zabití Biggieho Smallse. Podle něj vyšetřování získalo nový impuls v posledních letech poté, co Davis veřejně popsal svou roli při vraždě ve svých memoárech Compton Street Legend a v rozhovorech.

„Právě tyto události daly policie munici a páky, aby se mohlo pokročit,“ řekl Kading. „Před veřejnými prohlášeními Keefeho D. byly případy nestíhatelné, ale pak se postavil přímo do středu spiknutí,“ podotkl bývalý detektiv. „Pořídil si zbraň, dal ji střelci a byl přítomen ve vozidle, když Tupaca i Sugeho Knighta pronásledovali a našli.“

Davis je posledním žijícím z osádky cadillacu, z něhož se střílelo na Shakura a Mariona „Suge“ Knighta. Dalšími muži v autě byli Davisův synovec Orlando „Baby Lane“ Anderson, Terrence „Bubble Up“ Brown a DeAndre „Freaky“ Smith.

„Bylo to společné úsilí spiklenců. Všichni ostatní přímí účastníci jsou mrtví. Keefe D je posledním mužem,“ míní Kading, podle něhož vzhledem k promyšlené vraždě by Davis mohl čelit obvinění z vraždy prvního stupně.

Tupac, hvězda gangsta rapu

Tupac Shakur se stal jedním z nejznámějších představitelů amerického rapu, za svou kariéru dokázal prodat kolem 20 miliónů nahrávek. Zahrál si také v několika filmech, z nichž poslední byl Gridlock.

Jako představitel odrůdy rapu označovaného „gangsta rap“, která oslavuje násilí (zejména proti policistům) a oplývá vulgárnostmi a urážkami žen, se sám dostal několikrát do konfliktu se zákonem. Byl odsouzen k podmínečnému trestu vězení na čtyři a půl roku za „sexuální násilí“.

Vězení poznal již v prvních dnech svého života, neboť jeho matka se jako členka černošského extremistického hnutí Černí panteři dostala počátkem 70. let do vězení těhotná.

Překlad: djbeton

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *