Životopis MC Breeda – rapper a kamarád Tupaca z jejich velkého hitu „Gotta Get Mine“

Životopis MC Breeda – rapper a kamarád Tupaca z jejich velkého hitu „Gotta Get Mine“

Eric Breed (12.červenec 1971 – 22.listopadu 2008) je v hudebním průmyslu známý jako MC Breed, byl to americký rapper. Hudební průmysl zná jeho hudbu z dvou jeho největších hitů „Aint´t No Future in Yo Frontin“, který se umístil na 66.místě v hitparádě Billboard Hot 100 a za singl s názvem „Gotta Get Mine“, který nahrál společně s 2Pacem, který se dostal dokonce na úžasné 6.místo v hitparádě Hot Rap Singles.

MC Breed se narodil v městečku Flint, v Michiganu, je dokonce prvním úspěšným rapperem, který pochází ze středozápadní oblasti Ameriky. Své první album vydal společně s rapovou skupinou DFC s názvem „MC Breed & DFC“ v hudebním labelu SDEG Records. Jeho první singl se jmenoval „20 Below“, po kterém vydal tehdy své druhé album, bylo to v roce 1993 s názvem „The New Breed.“ Za svou hudební kariéru vydal nespočet alb a dalo by se říci, že byl i komerčně úspěšný, ale nikdy se nedostal do „mainstreamu“, ve kterém se točily velké peníze.

Album, které se však dostalo nejvýše do popředí žebříčků, bylo album z roku 1994 s názvem „Funkafied“, které se dostalo na 106.místo v „Billboard Hot 200“. Společně se svou rapovou skupinou „DFC“, se jim říkalo „skupina, která dobila středozápad.“ Nicméně však během své kariéry rappera byl nejčastěji přirovnávan k západu. Byl známý za svůj styl „G-Funk“ a přátelstvím s rapperem ze západního pobřeží Too Shortem. V roce 1995 dokon ce pracoval s rapperem Big Baller.

Dvě své úspěšné alba vydal u společnosti Wrap Records, v roce 1996 to bylo „To Da Beat Ch´all“ a v roce 1997 to bylo „Flatline“ – tehdy měl u labelu kontrakt na dvě alba, která taktéž i splnil. Breed poté v roce 1998 podepsal smlouvu se společností Power Records, a zde také v roce 1999 vydal album „It´s All Good“. O rok později vydal kompilaci nejznámějších nahrávek s jinými rappery, jako byli Tupac, Too Short a spousty dalších.

V roce 2000 si dokonce zahrál ve filmu s názvem Dollar, společně s Shannon Greerovou, k tomuto filmu vydal i soundtrack na kterém se objevila jeho asi největší pecka „Ain´t No Future In Yo´Frontin“. Ve stejném roce vydal svou druhou kompilaci největších hitů s dalšími rappery jako byl Too Short, Richie Rich – s názvem „The Thugz, Vol.1“. Toto bylo nakonec jeho poslední album u labelu Power Records.

V roce 2001 vydal své 13.album (!!!) s názvem The Fharmacist v labelu Fharmacy Records, který vznikl v Detroitu, Michiganu.

Na albu se objevil velký hit, který mu pomohl produkovat Jazze Pha – „Let´s Go To The Club“, a hosté z Bottleg of The Dayton Family. Zde spolupracoval s rappery, kteří si říkali Flintstones, podílel se rovněž na soundtracku k filmu Got To Get Mine. Toto album bylo jeho první a poslední u tohoto labelu.

V roce 2004 se objevil u nově vzniklého labelu Urban Music Zone Entertainment, dceřiné společnosti Psychopathic Records, zde vydal album „The New Prescription“. Album bylo vydáno v srpnu tohoto roku, představil se zde i rapper Esham, který v té době podepsal smlouvu s labelem. Album však nezískalo velký ohlas u fanoušků, hudební video bylo vydáno pouze pro singl „Rap Game“.

11.května roku 2006, byl MC Breed odsouzen k jednomu roku za to, že neplatil alimenty a musel zaplatit
částku 200.000 dolarů. 3.dubna 2008 však byl zatčen ve svém rodném městě Flint, v Michiganu, kde pořádal autogramiádu a dluh v té době se zastavil na částce 220.000 dolarů.

5.září 2008 byl hospitalizován a napojen na dýchací přístroje, později se však zhroutil, když hrál s přáteli basketbal, selhaly mu ledviny. 22.listopadu 2008 zemřel ve spánku, když spal u kamaráda v městečku Ypsilanti, v Michiganu.

I přes jeho náhlou smrt, připravoval vydat dokumentární DVD o jeho životě s názvem „Where Is Mc Breed?“ Pracoval i na svém novém albu, který se měl jmenovat „The Original Breed: Swag Heavy“, který chtěl vydat v labelu, kde i chvíli pracoval, Ichiban Records. I přesto, že v té době nebylo toto album dokončeno, se mu podařilo dokončit nahrávání zbývajících nahrávek. Album mu pomohli dokončit taková jména producentů jako byli Erotic D, Ant Banks, Jazze Pha, Colin Wolfe a rovněž rappeři D.O.C., Spice 1 a už několikrát zmiňovaný Too Short.

Toto album se mu povedlo dokončit, když byl v září 2008 propuštěn na dva dny z nemocnice, aby to mohl dokončit. Podle serveru MLive.com nahrál MC Breed svoji poslední nahrávku dva dny před svou smrtí, jmenovala se „Everyday I Wait“ a nahrál ji společně s Tupacovými
„The Outlawz“.

Eric Breed tady zanechal své rodiče, Roye LeEstera a Willie Breedovou, jeho děti Kiaru Monique,
Ericu Ariel, Alexis Cymone, Marco Chene a Erica Jalena, dva své bratry Petea a Kevina Breeda a sestru Bridgette Breedovou.

Odpočívej v pokoji.

Zajímavosti:

Za svůj krátký život dokázal vydal 13 studiových alb a 5 kompilací (nejlepší hity, ostatní rappeři)

Jeho největší hit nahrál společně s Tupacem, hit s názvem „Gotta Get Mine“

Překlad: djbeton