Kdo zavraždil Tupaca Shakura? Po desetiletích záhad konečně padlo jméno

Kdo zavraždil Tupaca Shakura? Po desetiletích záhad konečně padlo jméno

Za vraždu rappera Tupaca Shakura z roku 1996 nebyl nikdy nikdo postaven před soud a i sama hvězda se snažila svého vraha chránit.

Není to tak, že by u vraždy Tupaca Shakura nebyli žádní svědci.

Nejenže seděl hned vedle svého přítele a šéfa vydavatelství Death Row Records Suge Knighta, když byl postřelen z auta, ale navíc se to stalo v rušném Las Vegas.

Tupac byl smrtelně zasažen čtyřmi kulkami do hrudníku, paže a stehna na červenou před oblíbeným lasvegaským klubem 662 7. září 1996 ve 23:15, tedy dnes před 26 lety, což znamená, že o přihlížející nebyla nouze.

Několik lidí bylo údajně svědky toho, jak bílý cadillac zastavil napravo od Sugeova černého BMW, než došlo ke střelbě.

Přesto nebyl nikdo postaven před soud.

Vydavatelstvé Death Row okamžitě „vybudovalo“ zeď mlčení a odmítlo uvést jméno střelce.

Přestože byl zasažen střepinami kulky do hlavy a strávil noc v nemocnici, Suge policii řekl, že „něco slyšel, ale nic neviděl“.

Později si posteskl: „Není to moje práce. Nejsem placený za to, abych řešil vraždy. Neplatí mě za to, abych donášel na lidi.“

Sám Tupac odmítl na místě vraždy jmenovat svého vraha a vyšetřujícímu policistovi zašeptal „f*** you“, což byla zřejmě jeho poslední slova před smrtí v pátek 13. září 1996.

Kdo tedy Tupaca zabil a proč nebyl nikdy dopaden?

Hlavním podezřelým byl Orlando Anderson, kterého Tupac a jeho parta napadli ve vstupní hale lasvegaského kasina MGM Grand oné noci.

Tehdy 21letý Anderson byl údajně členem konkurenčního gangu Crips a jednomu z Tupacova doprovodu údajně ukradl medailonek.

Později popřel, že by měl s vraždou cokoli společného, a podal žalobu na Tupacovu pozůstalost o odškodnění za zranění, která při bití utrpěl.

Tupacova matka Afeni Shakur reagovala pokusem zažalovat Andersona za neúmyslné zabití. Podle agentury Associated Press byly žaloby urovnány v květnu 1998, jen několik hodin předtím, než byl Anderson zabit při střelbě s jiným gangem.

Policie v Las Vegas mezitím nikoho nezatkla a tvrdila, že její vyšetřování se zastavilo kvůli nedostatečné spolupráci ze strany Tupacova okolí.

Zpráva deníku Los Angeles Times však naznačuje, že někteří členové gangu nabízeli informace – ale byli ignorováni.

Článek obvinil policisty, že nesledovali Tupacova blízkého přítele Yafeu „Kadafi“ Fula, který řekl, že by mohl identifikovat vraha. Fula byl o několik týdnů později zabit při vzájemné přestřelce.

Policie prý také ignorovala hlášení o spatření pronajatého bílého cadillacu a odmítla uvěřit, že předchozí rvačka byla spíše rvačkou mezi dvěma gangy než náhodným útokem.

Seržant Kevin Manning, který vedl vyšetřování, obhajoval práci svého týmu a trval na tom, že „s Tupacem se zacházelo stejně jako s jakoukoli jinou místní vraždou“.

„Ale víte co? Sami to nezvládneme. Spoléháme na ochotu občanů, kteří nám pomáhají řešit zločiny. A v Tupacově případě jsme žádnou spolupráci nezískali.“

Případ ležel více než 20 let ladem, dokud Andersonův strýc Keefe D – který umíral na rakovinu – náhle nepřerušil mlčení.

Tvrdil, že on a jeho synovec byli osudné noci v autě s dalšími dvěma muži.

Odmítl však porušit „pouliční kodex“ tím, že by prozradil, kdo byl střelcem, a pouze prohlásil: „Prostě to přišlo ze zadního sedadla, brácho.“

A v roce 2019 konečně přesně prozradil, proč byl Tupac zastřelen, a naznačil, že rapper střílel jako první.

„Viděl jsem, že to bude v prdeli, Tupac udělal nevyzpytatelný pohyb a začal se natahovat pod sedadlo,“ napsal ve své knize Compton Street Legend.

„Poprvé a naposledy v životě jsem se dokázal ztotožnit s policejním příkazem ‚dej ruce tak, abych na ně viděl‘.

„Místo toho Pac vytáhl zbraň z auta a v tu chvíli začal ohňostroj. Jeden z mých kluků ze zadního sedadla popadl glock a začal střílet.“ V tu chvíli jsem si vzpomněl, že se mi to stalo.

Když Keefe odhalil, jak první kulka stáhla Sugeho z kůže, vyvrátil tvrzení, že se Suge schovával za Tupacem.

„Myslel jsem, že ten zmrd je mrtvý,“ napsal.

„Slyšel jsem nějaké historky, že Suge použil Tupaca jako štít, když začaly létat kulky, ale to je hovadina, Suge už byl zraněný a byl to on, koho ta kulka zasáhla.

„Když se střílelo, přikrčil jsem se, aby mě nezasáhly.“

Navzdory jeho přiznání losangeleská policie potvrdila, že po přezkoumání důkazů zůstává případ vraždy otevřený.

„Jsme si vědomi výpovědí učiněných v souvislosti s případem Tupaca. V důsledku těchto prohlášení jsme posledních několik měsíců strávili přezkoumáváním celého případu,“ uvedl mluvčí v roce 2019.

“Různé zprávy o tom, že se chystá předložení zatykače, jsou nepřesné. Tento případ stále zůstává otevřeným případem vraždy“.

Zdroj: https://www.mirror.co.uk/

Překlad: djbeton