Pac’s Life – 21.listopad 2006

Pac’s Life – 21.listopad 2006

Vydáno: 21. listopadu 2006
Studio: Can Am Studios
Žánr: West coast hip hop, gangsta rap, R&B
Délka: 55:06
Label: Amaru, Interscope

Singly z alba Pac’s Life
„Untouchable“
Vydáno: 27. února 2006
„Pac’s Life“
Vydáno: 21. října 2006
„Playa Cardz Right“
Vydáno: 21. října 2008

Pac’s Life je desáté a poslední studiové album amerického rappera 2Paca. Je to zároveň jeho sedmé posmrtné album, které vyšlo 21. listopadu 2006 ve Spojených státech u společnosti Amaru Entertainment. Datum vydání v roce 2006 mělo připomenout desáté výročí jeho vraždy. Album debutovalo na devátém místě amerického žebříčku Billboard 200.

Pozadí:

Na albu se podílela celá řada umělců, například Outlawz, Krayzie Bone, Snoop Dogg, Chamillionaire, Ludacris, A-3, Big Syke, Papoose, Keyshia Cole, Jay Rock, Young Buck, Ashanti, T.I., Lil‘ Scrappy, Nipsey Hussle, třikrát se posmrtně objeví Kadafi a Jamal Woolard, který se proslavil ztvárněním Notorious B.I.G. v životopisném filmu Notorious z roku 2009 a v životopisném filmu All Eyez on Me z roku 2017. Čtrnáct z patnácti skladeb bylo posmrtně zremixováno, přičemž jediná skladba „Soon As I Get Home“ zůstala nezměněna oproti tomu, jak ji 2Pac nahrál.

Na albu hostují Ashanti a T.I., kteří se objevují v titulní skladbě „Pac’s Life“. Ti se také podíleli na vydání singlové verze písně, která byla natočena v Tupac Amaru Shakur Center for the Arts. Světová premiéra písně „Pac’s Life“ se uskutečnila ve středu 22. listopadu v 19:30 v pořadu Access Granted na stanici BET. Video, které bylo uvedeno v pořadu BET, zachycuje zákulisí natáčení filmu „Pac’s Life“. Krayzie Bone se objevuje na prvním singlu alba, „Untouchable“.

Propagace:

Album bylo nahráno ve Van Nuys v Kalifornii. Při příležitosti vydání alba se konal týden akcí. Začal v sobotu 11. listopadu v galerii Vaknin s výstavou „All Eyez On Me: Hip-Hop’s Legendary Performers and Photographers“, kde fotografové vystavovali svůj materiál. V úterý 14. listopadu se na stejném místě konala od 19:00 do 22:00 VIP party s předpremiérou Pac’s Life. Akce se poté přesunuly do Tupac Amaru Shakur Center for the Arts (TASCA), kde se ve středu 15. listopadu a v pátek 17. listopadu konaly sbírky kabátů, přičemž každý, kdo přinesl zimní kabát, obdržel dvě vstupenky na party k vydání alba Pac’s Life. V pondělí 20. listopadu se od 18 do 20 hodin konala výtvarná soutěž „Pac’s Life Teen Art“, kde děti ve věku 13-17 let soutěžily v umělecké výstavě.

Přijetí od kritiků:

Recenze kritiků a fanoušků byly smíšené a obecně se shodovaly na tom, že zatímco 2Pacův vokál byl nepochybně silný, moderní produkce zněla komerčně. AllMusic napsal: „Tím nechci říct, že na Pac’s Life není skvělý materiál, protože je…, ale síla 2Pacových slov se často ztrácí za moderní produkcí… a novými verši od umělců jako Ludacris, Lil Scrappy, Ashanti a Young Buck.“

Prodejní úspěchy:

Pac’s Life debutovalo na devátém místě amerického žebříčku Billboard 200, když se ho v prvním týdnu prodalo 159 000 kopií. Stalo se desátým albem 2Paca v první desítce amerického žebříčku a sedmým posmrtným albem, které se dostalo do první desítky.