Me Against the World – 14.březen 1995

Me Against the World – 14.březen 1995

Vydáno: 14. března 1995
Nahráno: září 1993 – listopad 1994
Délka: 65:00
Label: Interscope

Singly z Me Against the World
„Dear Mama“
Vydáno: 9.únor 1995
„So Many Tears“
Vydáno: 13. červen 1995
„Temptations“
Vydáno: 29.srpen 1995


Me Against the World je třetí studiové album amerického rappera 2Paca. Bylo vydáno 14. března 1995 u společnosti Interscope. 2Pac se v textech inspiroval blížícím se trestem odnětí svobody, problémy s policií a chudobou.

Podle 2Paca vzniklo album Me Against the World proto, aby ukázal hiphopovému publiku svůj respekt k této umělecké formě. Textově se záměrně snažil, aby album bylo osobnější a reflexivnější než jeho předchozí počiny. O hudební produkci alba, které je několika hudebními kritiky považováno za nejlepší ze všech jeho dosavadních alb, se postarali mimo jiné jeho mentor Shock G, Easy Mo Bee, Tony Pizarro, Johnny „J“ a dánské hiphopové duo Soulshock a Karlin. Na albu Me Against the World hostuje rapová skupina Dramacydal a rapper Richie Rich.

Album Me Against the World bylo vydáno v době, kdy byl Tupac ve vězení, a okamžitě se dostalo na první místo v žebříčku Billboard 200, kde se udrželo čtyři týdny po sobě, a také na první místo v žebříčku Top R&B/Hip-Hop Albums. Skladba „Dear Mama“ vyšla jako první singl alba v únoru 1995 a stala se nejúspěšnějším singlem alba, když se dostala na první místo v žebříčku Hot Rap Singles a na deváté místo v žebříčku Billboard Hot 100. V době, kdy byl ve vězení, předstihlo album Greatest Hits Bruce Springsteena jako nejprodávanější album roku v tehdejších Spojených státech.

Album Me Against the World nakonec získalo dvojnásobnou platinovou desku od Americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA). Na 38. ročníku cen Grammy bylo album nominováno na cenu za nejlepší rapové album a skladba „Dear Mama“ byla nominována na cenu za nejlepší rapový sólový výkon. Album získalo pochvalné recenze kritiků a bylo zařazeno mezi nejlepší alba 90. let. Mnozí kritici jej zařadili mezi nejlepší hiphopová alba a také mezi nejlepší alba všech dob. V roce 2008 zařadila Národní asociace obchodníků s nahrávkami (NARM) společně s Rock and rollovou síní slávy album Me Against the World na seznam 200 nejlepších alb všech dob.

Pozadí alba:

V roce 1994 byl Tupac Shakur (23 let) již významným a kontroverzním rapperem. Jeho druhé album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. získalo platinu, dostalo se do první pětadvacítky žebříčku Billboard 200 a nabídlo dva zlaté singly „I Get Around“ a „Keep Ya Head Up“, které se oba dostaly do první patnáctky žebříčku Billboard Hot 100. V rychlém sledu se však zapletl do řady bouřlivých incidentů.

Za všechny incidenty v roce 1993 byl Shakur odsouzen k 15 dnům vězení za napadení režiséra Allena Hughese při natáčení filmu Menace II Society, přiznal se k pokusu o napadení konkurenčního rappera a poté, co postřelil dva policisty mimo službu, bylo obvinění staženo. Později téhož roku byl Shakur a dva jeho společníci obviněni z hromadného znásilnění fanynky v Shakurově hotelovém pokoji, což důrazně popřel. V následném soudním procesu byl Shakur zproštěn obvinění ze sedmi trestných činů, včetně znásilnění, sodomie a střelné zbraně, ale byl odsouzen za dva případy sexuálního zneužívání za nevyžádané osahávání a následně byl odsouzen k 18 měsícům až 4,5 roku vězení. Dne 30. listopadu 1994, den před vynesením rozsudku poroty, byl Shakur postřelen a okraden v hale newyorského nahrávacího studia. Domníval se, že střelbu na něj nastražili jeho přátelé a kolegové z východního pobřeží, jako byli The Notorious B.I.G., Andre Harrell a Sean „Puffy“ Combs.

Podle Shakura chtěl Me Against the World ukázat hiphopovému publiku svůj respekt k této umělecké formě. Shakur záměrně učinil texty Me Against the World osobnějšími a reflexivnějšími než dříve, což bylo všeobecně přisuzováno Shakurově rostoucí dospělosti a možná i snaze vyrovnat se se svou problematickou minulostí.
Kontroverze

Produkce:

Ačkoli album původně vyšlo u Interscope, později bylo dvakrát vydáno u Amaru Entertainment, labelu vlastněného Shakurovou matkou Afeni Shakur.Album bylo nahráno v deseti různých studiích a mastering provedl Brian Gardner v Bernie Grundman Mastering. Několik kritiků považovalo hudební produkci alba za nejlepší na všech dosavadních Shakurových albech.

Steve „Flash“ Juon z RapReviews, který produkci ohodnotil perfektními 10 body z 10, pochválil zejména skladby „So Many Tears“ a „Temptations“.Jon Pareles z New York Times označil produkci za „‚osudový‘ klid v komerční formě“ a dodal, že „zatímco 2Pac nezpívá, ostatní hlasy zpívají a poskytují hladkou melodii“.James Bernard z Entertainment Weekly si však nesouhlasně stěžoval, že Shakurův „vokál je pohřben hluboko v mixu“. To je škoda – kdyby byly více na očích, nevýrazné beaty by mohly být méně nápadné“.

Témata:

Cílem Me Against the World bylo ukázat lidem, že je to pro mě umění. Že to tak opravdu beru. A jakoukoli chybu udělám, dělám ji z neznalosti, ne z neúcty k hudbě nebo umění. Takže Me Against the World bylo hluboké, reflexivní. Byla to taková bluesová deska. Byla to taková domácí deska. Byly na ní všechny moje obavy, všechny věci, kvůli kterým jsem prostě nemohl spát. Všichni si mysleli, že si žiju skvěle a daří se mi tak dobře, že jsem to chtěl vysvětlit. A trvalo to celé album, než jsem to ze sebe dostal. Je to vysvětlení mého životního stylu, toho, kdo jsem, mé výchovy a všeho. Mluví o ulici, ale mluví o ní v jiném světle. Je tam písnička věnovaná matkám, prostě písnička, kterou jsem napsal jen pro svou matku. A takhle se v ní šťourá hlouběji. Chtěl jsem prostě udělat něco pro všechny matky. Jsem na tu písničku hrdý. Zasáhla spoustu lidí.

  • Tupac Shakur

Často zobrazuje útrapy mužského přežívání v ghettu, mezi hlavní pocity patří úzkost, zoufalství, beznaděj, paranoia a sebenenávist. „Takovými temnými skladbami, někdy zároveň hrozivými, jsou „If I Die 2Nite“, „Lord Knows“, „Outlaw“ a „Fuck The World“. Existují však i výjimky. Nostalgickým jásotem se vyznačuje „Old School“ – soupis jeho oblíbených rapových písní s souvisejícími radostmi, které předcházely jeho dospělosti – kdežto hořkosladký optimismus se objevuje v „It Ain’t Easy“. „Can U Get Away“ má za cíl okatě povzbudit a odlákat romantický zájem od jejího současného, násilnického vztahu. A nejpopulárnější skladba „Dear Mama“ je uctivou ódou na jeho matku. Shakur na celém albu používá různé poetické prostředky, jako jsou aliterace („If I Die 2Nite“) a dvojverší („Lord Knows“).

Vydání:

Album Me Against the World debutovalo na prvním místě amerického žebříčku Billboard 200, když se ho v prvním týdnu prodalo 210 500 kopií. Album se udrželo na prvním místě čtyři týdny po sobě. Album také debutovalo na prvním místě amerického žebříčku Top R&B/Hip-Hop Albums, čímž 2Pac získal první první album v žebříčcích R&B i popu. V době, kdy byl Shakur ve vězení, předstihlo album Greatest Hits Bruce Springsteena jako nejprodávanější album ve Spojených státech, na což byl hrdý. Shakur se stal prvním umělcem, jehož album se stalo číslem jedna v době, kdy si odpykával trest odnětí svobody. 6. prosince 1995 získalo album dvojnásobnou platinovou desku za prodej více než dvou milionů kopií ve Spojených státech, od září 2011 se ho ve Spojených státech prodalo 3 524 567 kopií.

Shakurovo virtuální vystoupení na každoročním festivalu Coachella (15. dubna 2012) vedlo k tomu, že se následující týden prodalo 1 000 kopií alba (o 53 % více než v předchozím týdnu).

Singly:

„Dear Mama“ vyšlo jako první singl alba v únoru 1995 spolu se skladbou „Old School“ na straně B. „Dear Mama“ se stalo nejúspěšnějším singlem alba, když se dostalo na vrchol žebříčku Hot Rap Singles a na 9. místo Billboard Hot 100. Singl získal v červenci 1995 platinovou desku a později se umístil na 51. místě v celoroční hitparádě.

Uvádělo se, že skladba „Can U Get Away“ měla být vydána jako další singl s videoklipem, který režírovala Shakurova dlouholetá kamarádka Jada Pinkett, místo toho byla jako druhý singl vydána skladba „So Many Tears“, a to v červnu 1995. Dosáhl 6. místa v žebříčku Hot Rap Singles a 44. místa v žebříčku Billboard Hot 100.

„Temptations“, vydaný v srpnu, byl třetím a posledním singlem z alba. Tento singl je nejméně úspěšný ze všech tří vydaných, ale přesto si vedl v žebříčcích poměrně dobře, když dosáhl 68. místa v žebříčku Billboard Hot 100, 35. místa v žebříčku Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks a 13. místa v žebříčku Hot Rap Singles[21].

Titulní skladba „Me Against the World“ vyšla v Evropě jako singl. Její součástí byl Soul Power Remix a Soul Power Hip Hop Remix.

Přijetí od kritiků:

Album Me Against the World se setkalo s příznivým ohlasem kritiků. Cheo H. Coker z časopisu Rolling Stone v jedné ze svých tehdejších recenzí označil album za Shakurovu nejlepší desku a uvedl, že je to „zkrátka a dobře dílo plné bolesti, hněvu a spalujícího zoufalství – [je to] poprvé, kdy se 2Pac postavil čelem k protichůdným silám, které se přetahují o jeho psychiku.“ Jon Pareles v deníku The New York Times označil Shakura za „St. Augustina gangsterského rapu“ kvůli jeho rozpolcenosti vůči chování a povaze gangsterského životního stylu. Allen Gordon ve své recenzi pro The Source, přední hiphopový časopis ve Spojených státech, vyzdvihl Shakura jako elitního textaře, který se na albu projevuje, označil ho za „jeho zdaleka nejlepší dílo“ a poznamenal, že „veškeré výtky, které kritici i fanoušci měli k Tupacovým posledním dvěma albům, mohou být vyřešeny“. Zvláště vyzdvihl produkci a lyriku „neuvěřitelné“ titulní skladby, „So Many Tears“, „Temptations“, „Heavy in the Game“, „Dear Mama“ a „Old School“, ale jako „pozoruhodné“ skladby zaznamenal také „It Ain’t Easy“, „If I Die 2Nite“ a „Young Niggaz“.

„Tohle je možná první hiphopová bluesová deska,“ poznamenal Matt Hall v časopise Select. „Ani ne tak v hudbě, i když tóny vděčí spíše Howlin‘ Wolfovi než dvěma předchozím Tupacovým sólovým počinům, ale spíše Shakurovým vokálem, který je zároveň vzpurný i odevzdaný…“ Me Against the World je prohlášením o záměru, vzkazem z hlubin Ameriky a skvělým, promyšleným LP.“ V deníku The Guardian si kritička Caroline Sullivanová povšimla, že na albu se projevuje „překvapivě optimistický“ a přemýšlivý 2Pac, a označila ho za „hodné poslechu“, přestože kritizovala přítomnost „anodických“ beatů a předvídatelných samplů.

Zhodnocení:

Me Against the World bylo jedním z nejoceňovanějších Tupacových alb, mnozí jej označují za opus magnum jeho kariéry; dílo je považováno za jedno z nejlepších a nejvlivnějších hiphopových alb všech dob.V retrospektivní recenzi redaktor AllMusic Steve Huey album označil za „[Shakurovo] tematicky nejkonzistentnější a nejméně sebeprosazující dílo“ a prohlásil, že „možná to není jeho konečné album, ale možná je to jeho nejlepší album“. Steve „Flash“ Juon z RapReviews měl zřejmě jiný názor, když poznamenal, že album „není jen kvintesencí Shakurova alba, ale jedním z nejdůležitějších rapových alb vydaných v 90. letech vůbec.“ Na seznamu největších rapperů všech dob MTV bylo Me Against the World zařazeno mezi Tupacova „certifikovaná klasická“ alba spolu s 2Pacalypse Now, All Eyez on Me a The Don Killuminati: „Jedno z pěti nejlepších rapových alb vůbec,“ poznamenal Mojo po Shakurově smrti.

V roce 1996 byl Me Against the World na 38. ročníku cen Grammy nominován na nejlepší rapové album a singl „Dear Mama“ byl nominován na nejlepší rapový sólový výkon.

Me Against the World získal v roce 1996 na Soul Train Music Awards cenu za nejlepší rapové album. V roce 2008 Národní asociace obchodníků s nahrávkami ve spolupráci s Rock and rollovou síní slávy ocenila album Me Against the World jako jedno z „nejvlivnějších a nejpopulárnějších alb“ a zařadila ho na 170. místo v seznamu 200 dalších alb umělců různých hudebních žánrů. Album bylo také zařazeno do knihy 1001 alb, která musíte slyšet, než zemřete.

Číslo tracku:Název:Rapper:Text:Producent:Délka:
1.„Intro“Tony Pizarro, Jill Rose (co.)1:40
2.„If I Die 2Nite“2PacClarke, Durham, Harvey, Shakur, WrightEasy Mo B.4:01
3.„Me Against the World“2Pac, DramacydalBacharach, David, Ripperton, Rudolph, Shakur, WareSoulShock & Karlin4:40
4.„So Many Tears“2PacBaker, Jacobs, Shakur, Walker, WonderD-Flizno Production Squad (Shock G and Stretch)3:59
5.„Temptations“2PacClinton, Harvey, Murdock, Shakur, Shider, Spradley, Troutman, TroutmanEasy Mo B.5:00
6.„Young Niggaz“2PacBlackmon, Jenkins, Leftenat, Moe Z., Shakur, Singleton, TylerMoe Z.M.D., Le-morrious „Funky Drummer“ Tyler4:53
7.„Heavy in the Game“2Pac, Richie RichBostic, Mosley, ShakurMike Mosley, Sam Bostic4:23
8.„Lord Knows“2Pac, Natasha WalkerShakurBrian G, Moe Z.M.D. (add.), Tony Pizarro (add.)4:31
9.„Dear Mama“2PacPizarro, Sample, ShakurTony Pizarro, DF Master Tee (co.), Moses (co.)4:40
10.„It Ain’t Easy“2PacPizarro, ShakurTony Pizarro4:53
11.„Can U Get Away“2PacBeverly, Mosley, ShakurMike Mosley5:45
12.„Old School“2PacBuchanan, Shakur, TilerySoulShock, Jay-B (co.), Ezi Cut (co.)4:40
13.„Fuck the World“2PacJacobs, ShakurShock G4:13
14.„Death Around the Corner“2PacJackson, ShakurJohnny „J“4:07
15.„Outlaw“2Pac, DramacydalMoe Z., ShakurMoe Z.M.D.4:33

Překlad: djbeton