Tupac a kamarádka Lemika – jak jí pomohl?

Tupac a kamarádka Lemika – jak jí pomohl?

Má neteř, Lemika Early, měla jediný idol. Jako mnoho mladých černých děvčat, jejím idolem byla Janet Jackson. Měla Janetiny plakáty na stěnách, všechny Janetiny nahrávky a dokonce výstřižkové album s Janetinými obrázky. Moje neteř byla také na vozíku, v roce 1995, se ona a její dvě kamarádky, přimotaly k autonehodě a od čtrnácti let byla Lemika upoutána na invalidní vozík a paralyzována od pasu dolů. V nemocnici se dozvěděla o nadaci Make-A-Wish (Splňte si přání) a dostala příležitost k splnění přání.

Snila o setkání s Janet Jackson.

Nadace všechno připravila, Lemika a její rodina byla pozvána do Los Angeles v červnu 1996. Plán obsahoval setkání s Janet na hodinu a půl a výlet do Disneylandu pro celou rodinu.

Nemůžu dost vyprávět, jak byl každý nadšený, nemluvili o ničem jiném. Moje neteř nikdy nebyla mimo Chicago a nyní dostala šanci strávit 4 noci a 5 dní v Los Angeles. Moje sestra Beverly mi zavolala a řekla mi tyto zprávy, právě nakoupila pro rodinu nové oblečení a každý jen netrpělivě čekal na den D, kdy nastoupí do letadla.

Nechám to na Beverly a Lemice říct co se stalo:
„V poslední minutě, zavolali a řekli, že Janet Jackson změnila plány,“ řekla Beverly. „Nemohla jsem tomu uvěřit. Řekli nám, že místo do Los Angeles jedeme do New Yorku.“
Řekl jsem:“New York? Co budete dělat v New Yorku? Děti jsou již připraveny na Kalifornii, všechno je připraveno, já už nakoupil další oblečení pro děti a pro 4 děti to je spousta peněz.“

Lemika byla přímo zdrcená, jako by nebylo dost špatného, čím si musela projít, ztratila možnost používání svých nohou, více než 2 roky strávila na terapii. Nyní to vypadalo, že se její přání nevyplní.

„Ta paní mi řekla: Můžete se kouknout na Sochu svobody,“ řekla mi později Beverly. „Já na to: To sakra ne, nepojedeme do žádného New Yorku na návštěvu Sochy svobody.“ O tom si můžeme přečíst v encyklopediích, Janet Jackson mě pěkně naštvala. Řekli něco o oblíbeném Janetině obchodu s cukrovinkami v New Yorku, vůbec jsem sakra nevěděla o čem mluví. Měla jsem také 5-ti letou dceru, která se celým srdcem těšila do Disneylandu, všechno to vypadalo na bezva dovolenou. Ale tohle všechno se zničilo v poslední minutě.“

„Byla jsem tak zklamaná,“ řekla Lemika. „Byla jsem její fanoušek číslo 1, pro mě toto přání znamenalo všechno.“

Když jsem pracoval s Pacem, chápal jsem nabitý rozpis celebrit, ale když něco udělat nechcete, tak to neslibujte. Jednoduché, že?

Lemika měla udělat rozhodnutí, co jsme věděli jistě bylo, že Janet by měla strávit s Lemikou 15 minut až 1 hodinu, ale stálo to za to?

Rozhodla, že ne, že to za to nestojí. Když paní z nadace zavolala zpět, Lemika jí řekla, že chce jet do Kalifornie.

V tuto chvíli mi zavolali. Zrovna jsem pracoval na natáčení Gridlock’d a Beverly mě informovala o všem, co se stalo.

Když jsem šel příští den do práce, řekl jsem Pacovi celý příběh. Nikdy jsem mu předtím neřekl nic, co se týkalo mého soukromí a mých problémů, ale podělil jsem s ním o všech, co se přihodilo Lemice. Pak jsem mu řekl o chování Janet Jackson.

Byli jsme v přívěsu a nikdy nezapomenu, co mi tehdy Tupac řekl. „Doprdele s tím,“ byly jeho přesná slova. „Jak můžu pomoci?“

Ani jsem ho ještě nepožádal o pomoc, protože rodina byla připravená jít do Disneylandu a Tupac měl nabitý program.

Ale Tupac byl připraven.

Řekl jsem: „Možná bychom mohli jenom zavolat sestře a neteři a mohl by sis s nimi promluvit.“ Jen toto by bylo velké gesto.

On na to: „Jen do toho! Zavolej.“ Půjčil mi svůj mobil, a já zavolal Beverly, že Tupac chce mluvit s Lemikou.

„Ještě nebyla doma ze školy, zeptala jsem se, jestli by nemohl zavolat za 20 minut.“ říká Beverly. „Zavolal zpět přesně za 20 minut.“

„Byla jsem šokována,“ říká Lemika. „Nemysla jsem, že budu mít někdy příležitost mluvit s Tupacem, ale strejda Frankie to zařídil.“

Všichni doma plakali, slyšel jsem to z mobilu při hovoru. Lemika si prožívala velmi těžké období a Tupac jí pozvedl náladu o 100%.

„Jako kdyby se vznášela v nebi,“ říká Beverly.

Jakmile Tupac položil telefon, zeptal se mě, jakou velikost šatů Lemika nosí. Nevěděl jsem, tak mi řekl, ať zavolám Yaasmyn do její kanceláře, abych jí dal telefon na Beverly a nechal jim zaslat všechno co Lemika chce a potřebuje.

Chápete? Nikdy ji neviděl, je to poprvé co spolu mluvili a on to všechno dělal spontánně a od srdce.

Celá moje rodina byla nadšená, ale to byl teprve začátek.

Rodina přiletěla do Kalifornie a Tupac je pozval na natáčení Gridlock’d. Řekl jim, že si můžou nafotit co chtějí. Byla tam celá banda lidí, děti měly s sebou své přátele a manžel Beverly si s sebou přivedl kamaráda, ale Tupac byl tak v pohodě! Vůbec z toho nebyl unaven, dokonce je pozval k sobě domů na barbecue a když zjistil, že můj bratr William hraje basketbal, objednal celé basketbalové hřiště na natáčení, aby si mohli zahrát. Nafotili spolu snad milion fotek.

A věřte nebo nebo ne, stále to nekončilo.

Následující den je Tupac všechny pozval do studia, měl nějaké natáčení. Ve studiu se setkali se Snoop Doggy Doggem, byl tam Danny Boy, Kurupt a všichni ostatní co se motali okolo Death Row ten den.

„Zrovna ten den měl narozeniny manželův kamarád,“ říká Beverly. „A Tupac nám řekl, že můžeme objednat cokoliv co chceme k jídlu, pití, všechno co chceme.“ Sám Tupac objednal deset kusů pizzy.

Většinu tohoto setkání ve studiu mám na videu a stále dokola si ji pouštím. Když to sleduji, vzpomínám jak sakra vtipný Tupac byl.

V jednu chvíli přišel James, oblečený v basketbalovém dresu a Tupac si začal dělat srandu z jeho čínského tetování na rameni. „Negr má čínský tetování na rameni, jako že byl po světě, sakra chlape, vždyť tys nikdy neopustil svojí čtvrť!“ Tupac nastavil tetování před kameru a zeptal se: „Víš co to tetování znamená? Dvě vajíčka s omáčkou!“ Všichni se začali strašně smát a můžete slyšet můj hlas: „Tupac, ty ses minul povoláním, tys měl být komediant!“

O pár minut později mě Lemika nazvala „Frankiem“ a Tupac si začal dělat srandu ze mě. „Frank-E, Frank-E ramenáč. Budu ho nazývat Frank-E, protože ‚E‘ znamená Extra Sexy!“ Začal zpívat melodii Right Said Fred – ‚Catwalk‘: „Frank-E je příliš sexy pro rukávy, Frank-E je příliš sexy pro kalhoty.“ Sakra, ten den byl tak vtipný, všichni jsme se měli dobře.

Dokonce dal na jeden svůj song hlas Lemiky. „Dala velké věnování Hanover Park, místě odkud pochází,“ říká Beverly. Nikdo jsme tomu nemohli uvěřit. Když nastal čas odchodu, šel s námi ven a každému vlepil velkou pusu, jako kdybychom byli jedna rodina. Tupac dal tehdy Lemice svůj řidičák, byl zrovna před vypršením, jeho narozeniny byly 16. června a Tupac ji chtěl dát něco speciálního.

Někdy rok poté jsem se dozvěděl, že Tupac řekl Williamovi, že jsem pro něj byl jako bratr a moje rodina byla i jeho rodinou.

„Všechno co pro nás tehdy Tupac udělal, udělal z lásky pro Frankieho,“ říká William. „Ve studiu mi řekl, že on a Frankie jsou jako bratři a jeho láska pro Frankieho se přelila na nás.“

Plakal jsem, když jsem to slyšel, tušil jsem, že mám v jeho srdci speciální místo, ale dokud mi to William neřekl, nevěřil jsem, že by to vůbec někomu mohl říct. Tupac nebyl takový typ chlapa, stejně jako já.

Stále jsem šokován, když přemýšlím, kolik lásky ukázal mé rodině. Navzdory všemu, co o něm psali v bulváru, měl krásné srdce plné lásky, o kterou se dělil, s tím, koho miloval.

„Tenhle muž nebyl vůbec takový, jak ho popisovali,“ říká Beverly. „Nestihl pro nás udělat vše, co chtěl. Měl plány přivézt stereo-systém na střední školu Lemiky, přivezl ji věci z Itálie, řekl jí, aby byla silná, že na ni nikdy nezapomene. Dokonce jí slíbil roli ve svém nějakém dalším videu. Věřím tomu, že to myslel vážně.“

„Ani jsme neměli zaručenou půlhodinu s Janet Jackson a Tupac s námi strávil 2 dny, na které nikdy nezapomenu,“ říká Beverly. Beverly mi jednou řekla, že Lemika ještě před akcí s nadací probrečela celou noc poté, co se dozvěděla, že Janet zkolabovala někde při koncertu, její láska k Janet byla hluboká. Nyní, všechny Janetiny plakáty nahradily plakáty Tupaca.

Do dnešního dne, Lemika se strašně rozzlobí, pokud slyší něco negativního o Tupacovi. „Televize a média ukazovaly pouze špatné věci,“ říká. „To nebyl ten Tupac, kterého jsem potkala. Potkala jsem Tupaca s krásným srdcem.“

Nyní, přichází čás na poslední přání: „Přeji si promluvit s ním v nebi, právě teď, řekla bych mu, že ho miluji a chtěla bych mu poděkovat za všechnu vlídnost, kterou ukázal mě a mé rodině.“

Když opustili Los Angeles, poznal jsem, kdyby měl každý na této planetě šanci strávit s Tupacem pár dní a poznat jeho druhou tvář, veřejně vnímání by se radikálně změnilo. Tupac byl komplikovaný, ale celkově byl dobrý člověk.

Nyní je již příliš pozdě.

Z knihy Got Your Back, zpovědi Tupacova bodyguarda Frankie Alexandra, přeložil M.O.B.