14 otázek na nevlastní sestru Tupaca – Takerru Allen – z roku 2012 – ptají se fanoušci Tupaca

14 otázek na nevlastní sestru Tupaca – Takerru Allen – z roku 2012 – ptají se fanoušci Tupaca

1 – Jak se máš, Takerro? Plánuješ vydání i dalších knih? Jak ses k tomu dostala?

Takerra Allen: Díky za otázku. Určitě v budoucnu plánuji vydat více knížek. Píšu romány, hodně mě to baví a dá se říct, že jsem si to i hodně oblíbila. Snad budu psát navždy!

2 – Jak se má tatínek pan Garland? A jsi nějak v kontaktu s paní Afeni Shakur?

Takerra Allen: Táta se má dobře, díky. Sice je občas nerozhodný po pracovní stránce, ale žije šťastným a zdravým životem. Bohužel s paní Shakurovou nejsem v kontaktu, ani nikdy jsem neměla tu čest se s ní setkat.

3 – Myslíš si, že svou smrt plánoval? Myslíš, že by dokázal po letech vyjít ven na veřejnost a ukázat se? Jak by se na něj dívali lidé?

Takerra Allen: Nemyslím si, že smrt Tupaca byla nějak plánována. Podle mě měl jeho život význam velkého poselství, bojoval s časem a dokázal ovlivnit hodně lidí a měl ke každé věci co říct. Nemyslím si, že by plýtval třeba jen jednu vteřinu života tím, že by předstíral svou vlastní smrt. Takový nebyl. I tak by ho podle mě měli lidé uctívat, za to co dokázal.

4 – Co si myslíš o tom, že Tupac ve svých videích poukazoval na to, že možná brzo zemře?

Takerra Allen: Podle mě je hodně zvláštní, že Tupac toho dokázal prožít tolik za tak krátký život. Věřím tomu, že byl požehnán tím „nahoře“ a zároveň byl prokletý svému vlastnímu osudu. Věřím, že každý člověk, pokud se podívá do nitra sebe sama, dokáže najít a zjistit věci, které jsou uvnitř jeho duše a mysli. To, jak dokázal mluvit o smrti ve svých textech, vždycky mě to dokáže mystifikovat, uvést do rozpaků.

5 – Nevíš, jak to vypadá s filmem, který mají natáčet o Tupacovi?

Takerra Allen: Bohužel o tom filmu nic nevím, ale rozhodně to zní zajímavě.

6 – Jaká je tvoje nejoblíbenější písnička od Tupaca a proč?

Takerra Allen: Můj nejoblíbenější song je „White Man´s World“. Mám jich spousty oblíbených, ale zrovna tento na mě působí jinak. Nevím proč, ani neznám ten důvod. Píšu u něj, brečím u něj, směju se u něj, dokážu i usnout.

7 – Co si myslíš, že by řekl Tupac na současné rappery? Lil Wayne, Soulja Boy. Nemyslíš, že dnešní rap je hlavně o komerci?

Takerra Allen: Myslím, že rap by byl hodně odlišný, kdyby tady byl Tupac, myslím, že tak nějak by to řekl Tupac 🙂 Podle mě by dokázal ocenit a respektovat vášeň jiných umělců v rapu, hlavně rapperů, kteří se chtějí prosadit. Rap se hodně změnil, je více o byznysu, má svou dobrou i špatnou stránku. Ale určitě, hodně je v něm poslední dobou komerce.

8 – Jaké náboženství vyznával Tupac?

Takerra Allen: Pokud mi je známo, nikdy u něj nebylo potvrzeno žádné náboženství. Myslím, že jako člověk znal spoustu světových náboženství, které ho dokázaly zaujmout a přesvědčit – ale je to pro mě otázka, na kterou bohužel nedokážu tak dobře odpovědět. On věřil v Boha, celým svým srdcem. Měl svou vlastní filozofii, svého vnitřního ducha. To vím určitě.

9 – Kde bral Tupac inspiraci k tak luxusnímu rapu?

Takerra Allen: Věřím, že Tupaca hodně inspirovalo umění. Navštěvoval uměleckou školu, zajímal se o básně a divadelní hry, neskutečně moc miloval Williama Shakespeara. Věřím, že lidé, kteří jsou talentovaní v nějaké umělecké oblasti, dokážou přenést svůj talent do různých oblastí života. Když se vydal na turné s Digital Underground, dokázal poznat kulturu hip-hopu a jsem si jistý, že tehdy projevil neskutečný zájem o hip-hop jako takový. Začal se o něj více zajímat.

10 – Viděla jsi (pokud ano) a co si myslíš o spoustě videí na internetu s názvy ,,TUPAC ALIVE“ na kterých jsou lidi, kteří vypadají jako Tupac?

Takerra Allen: Ano, viděla jsem pár videí a dokonce mi i pár lidí volalo, nebo napsalo, že viděli člověka, který vypadal stejně jako Tupac. Dokonce znám i jednoho člověka, který vypadá téměř stejně jako on a dokonce se vydal na své vlastní turné. Myslím, že je úžasné, že i po tak dlouhé době dokáže takto inspirovat lidi. Lidé sice mohou namítat, že je rok 2012, ale to je jedno, prostě si dají na hlavu šátek, protože je ten člověk nějak zaujal a oni se mu věnují. Dokázal mít spoustu oddaných fanoušků, opravdu spoustu.

11 – Proč si myslíš, že se nikdy nevyřešil případ z noci na Times Square v New Yorku v ’94, proč se podle ní nikdy nenašel vrah Tupaca a proč se nenašel ani vrah Biggieho?

Takerra Allen: Pokud je mi známo, něco jsem se někde dozvěděla, že už ví, kdo to udělal, že byl někdo zapletený do střelby v roce 1994 v New Yorku, ale abych byla upřímná, tyto věci se nikdy úplně nevyřešily, protože nikdo je vyřešit ani nechtěl. Je prostě nějaká nebezpečná, výhružná zeď, přes kterou se nedá dostat.  Můžete se dostat jen mezi hodně vlivné lidi a taky můžete skončit klidně v bludišti. Nebo klidně zažít i něco horšího.

12 – Myslíš, že kdyby teď Tupac žil, že by dělal stejný styl songů, jako před jeho smrtí? (tzv. thug songs)

Takerra Allen: Tupac vždy dokázal mluvit o lidech, kteří neměli zrovna velkou přízeň osudu, nebo kteří byli utlačování, šikanováni. Bez ohledu na to, jak byl slavný.  Samozřejmě, že by toho dokázal hodně, zajímal by se o spoustu věcí, určitě i o politiku. Ale vždy by určitě reprezentoval místo, odkud přišel a lidi, kteří ho inspirovali. Mluvil by jejich utlačovanou řečí, mluvil by o lidech, kteří to z nuly dotáhli někam dál.

13 – Jaké byly pro tebe dny po smrti Tupaca a co jsi v nich prožívala? Nezdá se ti někdy o Tupacovi?

Takerra Allen: Po smrti Tupaca jsem byla zmatená a smutná, vzpomínám si na to, jako by to bylo teď, hodně jsem mluvila s tátou o tom, co se stalo. Byla jsem v sedmé třídě ve škole, hodně jsem si toho vyslechla, nebyly to zrovna moc hezké věci, děti samozřejmě věděli, že to byl můj bratr. Dalo by se říci, že pořád myslím na Tupaca. Občas ho mám pořád v hlavě i ve své mysli. Dalo by se říci, že ze všech rapperů a lidí, kteří tady byli na tom světě, tak se mi dostalo cti, že mám tu nejkrásnější vnitřní krev v sobě, která mnou koluje. Je to pro mě čest a zároveň zkáza, tak moc si přeju, aby tady byl. V mnoha věcech mě hodně inspiruje. Za 25 let života dokázal víc, než někteří lidé za celý svůj život.

14 – Líbila by se ti Tupacova tvorba, kdybys nevěděla, že to není tvůj bratr?

Takerra Allen: Ano, určitě. Nesetkal jsem se ani s jedním člověkem, který by si ho nevážil jako člověka, nebo který by nedokázal uznat jeho talent, vliv a schopnosti génia. Fascinovalo by mě být s ním jen pár vteřin. Dala bych za to cokoliv.

Rozhovor a překlad: djbeton