2Pac & Snoop Doggy Dogg: 2 of Amerikaz Most Wanted (1996) – CZ TITULKY

2Pac & Snoop Doggy Dogg: 2 of Amerikaz Most Wanted (1996) – CZ TITULKY

„2 of Amerikaz Most Wanted“ je píseň amerického rappera 2Paca z jeho čtvrtého studiového alba All Eyez on Me (1996). Na písni se podílel jeho kolega ze západního pobřeží USA rapper Snoop Doggy Dogg a produkoval ji Daz Dillinger. Píseň byla vydána jako propagační singl k albu 7. května 1996 a později jako B strana druhého hlavního a celkově třetího singlu alba, How Do U Want It. Píseň se umístila na 46. místě amerického žebříčku Billboard Hot R&B/Hip-Hop Airplay. píseň obsahuje interpolace písní Grandmaster Flash and The Furious Five „The Message“ a „Radio Activity Rap (Let’s Jam)“ od MC Frostyho a Lovin‘ C.

Přestože se píseň omezila na promo vydání, byl k ní natočen videoklip. Verze písně použitá pro videoklip se od verze na albu liší čistým alternativním textem, zpožděním slova „Party“ v refrénu a přidáním arpeggia do beatu.

Hudební video
Videoklip režíroval jeden z Shakurových produkčních partnerů Tracy Robinson. V předehře k písni se objevuje parodie na Biggieho Smallse („Piggy“) a Puffa Daddyho, kteří diskutují se Shakurem o střelbě v listopadu 1994. Začátek scény, v níž Tupac hovoří s Biggiem, odkazuje na film Zjizvená tvář, kde Tony Montana hovoří se svým údajným vrahem, než ho zastřelí. Videoklip byl vydán 28. dubna 1996.

Živá vystoupení
Píseň zazněla jako poslední na koncertě v House of Blues 4. července 1996, což bylo Shakurovo poslední nahrané vystoupení. Vystoupení bylo uvedeno na živém albu Live at the House of Blues z roku 2005.

Tuto píseň zahráli Dr. Dre a Snoop Dogg jako poctu Shakurovi během turné Up In Smoke Tour 2000. Vystoupení obsahovalo ukázku Shakurovy sloky.

Dne 15. dubna 2012 zazněla píseň na festivalu Coachella, kde Snoop Dogg rapoval s hologramem Shakura.

Vystoupení
Píseň byla zařazena na řadu kompilací 2Paca, včetně jeho Greatest Hits a Best of: Thug.

Píseň zazněla v první epizodě televizního seriálu Gang Related.

Píseň zazněla v Shakurově životopisném filmu All Eyez On Me (2017), kde 2Pac a Snoop píseň nahrávali ve studiu.

Překlad: djbeton