Home Interview - slavní vypráví o Pacovi Shock G, zakladatel Digital Underground a objevitel Tupaca – 17.minutové interview s CZ TITULKY + ŽIVOTOPIS

Shock G, zakladatel Digital Underground a objevitel Tupaca – 17.minutové interview s CZ TITULKY + ŽIVOTOPIS

PŘELOŽENÝ 17.min. rozhovor z dokumentu z roku 2002 – Tupac Shakur: Thug Angel

 

DOWNLOAD  – Full HD kvalita – 823 MB – STÁHNOUT ZDE

DOWNLOAD  – Full HD kvalita – 823 MB – STÁHNOUT ZDE

 

 

Gregory Edward Jacobs (25. srpna 1963 – 22. dubna 2021),

profesně známý jako Shock G a pod svým alter egem Humpty Hump, byl americký rapper a hudebník, který se nejvíce proslavil jako zpěvák hiphopové skupiny Digital Underground. Byl zodpovědný za skladbu Digital Underground „The Humpty Dance“, průlomový singl 2Paca „I Get Around“ a spoluproducent 2Pacova debutového alba 2Pacalypse Now.

Gregory Edward Jacobs se narodil 25. srpna 1963 v New Yorku. Většinu dětství strávil s rodinou na východním pobřeží, nakonec se usadil v Tampě na Floridě. Jako bubeník vyhrál v roce 1978 na Greco Junior High School trofej pro „nejtalentovanějšího bubeníka“, ale po přestěhování do Queensu v New Yorku (v důsledku rozvodu rodičů) vyměnil bicí za sadu gramofonů, když objevil a obdivoval hip hop v době, kdy byla tato umělecká forma ještě v undergroundové vývojové fázi. Jeho bratranec Rene Negron (známý také jako DJ-Stretch) a jejich blízký přítel Shawn Trone (známý také jako MC Shah-T z parodicko-rapové skupiny No Face) ho vedli k tomu, aby používal jméno „Shah-G“. Jacobsovi se nápad líbil, ale mylně se domníval, že jeho přítel říká „Shock-G“, a začal místo toho používat toto jméno.

Po návratu do Tampy o necelé dva roky později opustil Chamberlainovu střední školu a založil Master Blasters, skupinu mladých DJů, která v době svého největšího rozkvětu čítala tři DJe a čtyři MCs. Vystupovali na večírcích a také pro davy lidí na venkovních nedělních shromážděních v Riverfront Parku a nakonec zaujali Tonyho Stonea, programového ředitele rádia WTMP, které bylo hlavní městskou stanicí R&B. Tony nabídl Jacobsovi, kterému bylo v té době šestnáct let, práci dýdžeje ve vysílání a na krátkou dobu se jako „Gregory Racker“ stal nejmladší rozhlasovou osobností na střední Floridě s pravidelným vysílacím časem. Poté, co byl vyhozen za hraní patnáctiminutové albové verze skladby „(Not Just) Knee Deep“ od skupiny Funkadelic v pětiminutovém časovém úseku, a také poté, co se vystupňovalo napětí s jeho otcem, se Jacobs na několik let ocitl na cestách s batohem na zádech po Spojených státech a proplouval příležitostnými zaměstnáními a drobnými kriminálními dobrodružstvími. Během tohoto výletu se zaměřil z DJingu na hraní na klávesy, a zatímco využíval klavírní zkušebny v hudebních obchodech a na vysokých školách po celé zemi, naučil se efektivně hrát na klavír.

Rozhodl se, že se bude hudbě věnovat vážně, vrátil se domů, rychle získal diplom a začal navštěvovat Hillsborough Community College, kde studoval hudební teorii pod vedením Jima Burgeho a klavír u Patricie J. Trice. Na HCC se seznámil s Kennethem Watersem, se kterým navázal přátelství, a začali spolu vystupovat pod různými jmény, jako například The Chill Factor a také The Four Horsemen, do které patřili MC Skoobie-D a MD Dazzlin Doc-P, kteří se právě přestěhovali do Tampy z Bronxu, rodiště hip hopu. V roce 1985, po dvou letech produkování místních umělců na zakázku, hraní sólových klavírních koncertů po městě, vystupování s Kennym a působení jako klávesista v kapele Warrena Allena Brookse, se Greg a jeho přítelkyně, začínající herečka (Davita Watts), vydali za hranice Tampy a utekli do Los Angeles hledat větší příležitosti. Tam hrál na klávesy v pop-funkové skupině Onyx Kennyho McClouda, než opustil Los Angeles a konečně dorazil do oblasti Sanfranciského zálivu, kde si našel práci v oaklandském hudebním obchodě a kde o několik let později vznikla jeho skupina Digital Underground.

DIGITAL UNDERGROUND

Brzy po přestěhování do Oaklandu v Kalifornii založil Shock G spolu s Chopmasterem J a Kennethem Watersem (známým jako Kenny-K) skupinu Digital Underground. Po zhruba patnácti měsících neúspěšných jednání s různými malými nahrávacími společnostmi vydalo trio v roce 1988 konečně dvanáctipalcový singl u Macola Records. Na něm se jako strana A objevila skladba „Your Life’s a Cartoon“ a jako strana B skladba „Underwater Rimes“. Obě písně napsal, produkoval a hrál Jacobs, který také nakreslil kreslené ilustrace na obalu.

Deska obsahovala logo začínajícího labelu Digital Underground, TNT, a také logo Macola. TNT založil také výkonný ředitel managementu Tupaca Shakura Atron Gregory. V roce 1989 skupina podepsala smlouvu s Tommy Boy Records a vydala skladbu „Doowutchyalike“, která se dočkala minimálního rádiového vysílání, ale stala se undergroundovým hitem. Její videoklip byl úspěšnější, dosáhl 40. místa v žebříčku 100 nejlepších videoklipů roku na MTV. „Doowutchyalike“ připravil půdu pro debutové album Digital Underground Sex Packets a píseň „The Humpty Dance“, která se dostala na nejvyšší příčky v jejich kariéře, obě vydané na začátku roku 1990 a obě získaly platinovou certifikaci RIAA. V té době se Digital Underground značně rozšířili, když se ke skupině připojili DJ Fuze, Money-B a Schmoovy-Schmoov, a v roce 1991 se k nim přidali Ramone „Pee Wee“ Gooden a Tupac Shakur.

DALŠÍ OSOBY

Během své rapperské kariéry si Shock G vytvořil několik pseudonymů, což vedlo k vytvoření postav, které byly udržovány tak reálně, že je někteří hudební fanoušci, a dokonce i několik lidí z branže, považovali za samostatné osoby.

Jako „Rackadelic“ ilustroval obaly alb a zajišťoval uměleckou režii; jako „Piano Man“ přispíval klávesovými skladbami a hudební produkcí. Jeho hlavní postava „Shock G“ využívala přirozenějšího hlasu, zatímco on sám si hlas upravil a stal se „Humpty Humpem“, ikonickou postavou s přehnaným buffoonstvím, barevným oblečením a převlekem Groucho s brýlemi a nosem. Pro postavu Humptyho použil nosový hlas. Na většině veřejných vystoupení se Jacobs objevoval jako jedna nebo druhá osoba, ale na živých vystoupeních a při natáčení videoklipů používal dubléra nebo kamerové triky, aby udržel iluzi.

Pro Humptyho byl vytvořen fiktivní životopis, podle kterého se Edward Ellington Humphrey III, bývalý zpěvák skupiny „Smooth Eddie and the Humpers“, stal rapperem poté, co si popálil nos při kuchyňské nehodě s fritézou (příběh dokonce vyprávěl sám Casey Kasem ve svém tehdejším odpočítávacím pořadu Casey’s Top 40). Jacobs někdy vystupoval i jako další postavy, například MC Blowfish, Icey-Mike, The Computer Woman, ButtaFly a Peanut Hakeem.

PRÁCE PRO TELEVIZI A FILM

Mezi televizní vystoupení Shock G patří Showtime at the Apollo v roce 1992, několik vystoupení v The Arsenio Hall Show v letech 1990-1994 a několik živých vystoupení na MTV, včetně MTV Spring Break 1990 v Daytona Beach, Yo MTV Raps (živé vystoupení s Edem Loverem a Doctorem Dré) v roce 1991, Club MTV Live (s Downtown Julie Brown) v roce 1992 a MTV Jams v roce 1994. Většina z nich se skládala z hudebních vystoupení s Digital Underground nebo 2Pacem; v epizodě sitcomu Drexell’s Class z roku 1991 si však Jacobs zahrál malou hereckou roli opraváře pecí. V rámci příběhu seriálu trvá titulní postava Otis Drexell na tom, že opravář pecí vypadá přesně jako Humpty Hump, ale on ani jeho spolupracovník (Jason Priestley z Beverly Hills 90210) o žádném takovém hiphopovém umělci neslyšeli, zejména ne o umělci s tak směšným jménem. Epizoda končí živým vystoupením písně „No Nose Job“ od Digital Underground na výletní lodi plné modelek plavek Sports Illustrated, které je prezentováno jako scéna z jednoho ze snů pana Drexella.

Se členy skupiny Digital Underground se Jacobs objevil v komedii Dana Aykroyda Nothing but Trouble (Nic než trable), kde hrál Shock G a Humpty Humpa. Skupina (včetně Tupaca Shakura) si ve filmu zahrála cameo hudební vystoupení a také si zahrála malou charakterovou roli. Od té doby se Jacobs objevil v několika hudebních dokumentech, včetně Thug Angel: Life of an Outlaw (2000) o Tupacu Shakurovi a Parliament Funkadelic: One Nation Under a Groove (1996) o Georgi Clintonovi a P-Funku, které byly hojně vysílány v televizi a v obou se Jacobsův komentář výrazně uplatnil.

Dne 24. června 2011 se Shock G objevil v epizodě podcastu „You Had To Be There“ s komičkami Nikki Glaser a Sarou Schaefer.

Alba

Fear of a Mixed Planet (2004 33rd Street Records)
Fear of a Mixed Planet; Bonus Edition (2008 Jake Records)

 

PRODUKCE, SÓLOVÁ TVORBA A DALŠÍ

Kromě spolupráce s Digital Underground zaznamenal Shock G mírný úspěch jako sólový umělec a hudební producent. V roce 1993 produkoval Shock G průlomový platinový singl Tupaca Shakura „I Get Around“ a hostoval v singlu a videoklipu, dále produkoval Tupacovu skladbu „So Many Tears“ z jeho multiplatinového alba Me Against the World z roku 1995. Tupacova první publikovaná práce vznikla ještě jako člena skupiny Digital Underground, když se v roce 1991 podílel na písni a videoklipu „Same Song“, která se objevila také ve filmu Chevyho Chase, Dana Aykroyda a Demi Moore Nothing but Trouble. Shock se podílel na produkci Tupacova debutového alba 2Pacalypse Now. Shock G se objevil jako producent a hostující umělec na debutovém platinovém albu Operation Stackola, které v roce 1995 vydala oaklandská rapová skupina The Luniz, a také se objevil jako hostující emcee v remixu a videoklipu „I Got 5 on It“ Bay Ballers.

V roce 1996 zazněla ve filmu bratří Wayansů Don’t Be a Menace – „Nevyhrožuj“ píseň od Shocka G „We Got More“. Píseň, na které se podíleli oaklandští rappeři Luniz, byla ve filmu použita pro tři různé scény a na soundtracku se objevuje na dvou různých místech, což z ní činí jedinou píseň, která se na jednom soundtracku objevila dvakrát. V roce 1998 Prince zařadil skladbu „Love Sign“ produkovanou Shockem G na své trojcédéčko Crystal Ball. Shock G absolvoval turné a vystupoval na pódiu s Georgem Clintonem a P-Funkem, včetně hostování s Clintonem na Woodstocku 1999.

V roce 2003 Shock G produkoval singl „Risky Business“ pro losangeleského undergroundového umělce Murse a objevil se také ve videoklipu, a to jako on sám a jako Humpty Hump. Murs tuto píseň předvedl živě se Shockem G na festivalu Paid Dues a také se s ním zúčastnil jako jeho pódiový DJ/hudební dirigent dvouměsíčního rozsáhlého turné po USA a Kanadě v rámci labelu Definitive Jux. 20. ledna 2009 byl singl Shock G „Cherry Flava’d Email“ přejmenován a vydán jako speciální edice s názvem „Cherry Flava’d Election“ u příležitosti inaugurace prezidenta Baracka Obamy.

SMRT

22. dubna 2021 byl Shock G nalezen mrtvý v hotelovém pokoji v Tampě na Floridě a 10. června 2021 oznámil soudní lékař okresu Hillsborough, že zemřel na neúmyslné předávkování drogami Fentanyl, pervitin a etanol (alkohol).

 

Studiová alba

Fear of a Mixed Planet (2004)

Produkční diskografie

Alba

1990 Sex Packets, Digital Underground
1991 This Is an EP Release, Digital Underground (EP)
1991 Sons of the P, Digital Underground
1993 The Body Hat Syndrome, Digital Underground
1996 Future Rhythm, Digital Underground
1998 Who Got the Gravy, Digital Underground
1999 Lost Files, Digital Underground
2004 Fear of a Mixed Planet, Shock G

Písně

1987 „Your Life’s a Cartoon“, Digital Underground
1988 „Underwater Rimes“, Digital Underground
1989 „Doowutchyalike“, Digital Underground
1990 „Don’t Funk wid the Mo“ (remix), Monie Love
1990 „What I Won’t Do for Love“, 2Pac, Schmoovy-Schmoov
1990 „What I Won’t Do for Love (Shock G Remix)“, 2Pac, Digital Underground
1991 „Rockin to the PM“, Raw Fusion
1991 „Rebel of the Underground“, 2Pac
1991 „Words of Wisdom“, 2Pac
1991 „Revenge of the Lunatic“, 2Pac, Money-B
1991 „Tellin‘ Time (Mike’s Rap)“, Dr. Dre, Michael Concepcion
1993 „I Get Around“, 2Pac, Digital Underground
1993 „Get Away (remix)“, Bobby Brown
1993 „Top of the World“, Kenya Gruv (spoluproducent)
1994 „Dirty Drawls“, Raw Fusion
1994 „Do Your Homework“, Raw Fusion
1995 „Fuck the World“, 2Pac, Shock G
1995 „So Many Tears“, 2Pac
1995 „Broke Hos“, Luniz
1995 „5150“, Luniz
1995 „No Brothas Allowed“, No Face
1995 „Smashin‘ Fruit“, No Face
1995 „Nothing Has Changed“, No Face feat. Digital Underground
1996 „We Got More“, Shock G feat Luniz
1995 „Don’t Ring My Bell“, Luniz
1996 „People Over the Stairs“, Shock G
1996 „Gloomy Sunday“, Mystic
1997 „True Playas“, Whoridas
1997 „Come N‘ Bounce“, Shay
1997 „Cause I Had To“, 2Pac & P-90
1998 „Broad Minded“, Saafir
1998 „Sendin‘ U a Signal“, Saafir
1998 „Love Sign“, Prince
1999 „Crawl Before You Ball“, Saafir
1999 „Liquid Ho Magnet“, Saafir
1999 „Running Man“, Saafir
2000 „Do What Ya Want“, Rhythm & Green
2000 „Let the Beat Breathe“, Esinchill
2001 „Chassy“, Mac Mall
2001 „Intro“, Mystic (úvod alba)
2002 „Risky Business“, Murs
2004 „Smilin‘ Faces“, KRS-One

Jako host

1990 „We’re All in the Same Gang“, Westcoast Allstars, (píseň a video)
1990 „Time for Peace“, Davey-D feat D.U., Paris, Tech & Sway, (píseň)
1991 „Trapped“, 2Pac, (píseň a video)
1991 „Throw Your Hands in the Air“, Raw Fusion, (video)
1991 „Funkintoyoear“, Raw Fusion, (píseň)
1992 „Money“, Gold Money, (píseň a video)
1993 „I Get Around“, 2Pac feat. Digital Underground, (píseň a video)
1993 „Rhythm & Rhyme“, George Clinton, (píseň)
1993 „Paint the White House Black“, George Clinton, Ice Cube, Kam, Yo-Yo, Dr. Dre, Public Enemy, Pupa Curly, (píseň a video)
1994 „Freaky Note“, Raw Fusion, (píseň a video)
1995 „I Got 5 on it“ (remix), Luniz, (píseň a video)
1995 „Funk Session“, Too Short, (píseň)
1995 „So Many Tears“, „“2Pac“, (píseň)
1995 „Fuck the World“, 2Pac, (píseň)
1996 „Knee Deep (Midnight Mix)“, George Clinton, (píseň)
1999 „Glayz Donutt Face“, C-Funk, (píseň)
1999 „Miss Bartender“, Money-B, (píseň)
1999 „Do What You Want to Do“, Vitamin C, (song)
2000 „No DNA“, Clee & Drank-a-Lot, (píseň)
2002 „Wuz Crackulatin'“, 2wice, (píseň)
2002 „Risky Business“, Murs, (píseň a video)
2003 „Way of Life“, Stylophonic, (píseň)
2004 „Hurry Up Run“, Shock G, (píseň)
2004 „Snake and the Apple“, Stucky, (píseň)
2004 „At the Next Show“, Sir Mix-a-lot, (píseň)
2005 „Career Finders“, Perceptionists, (píseň)
2005 „Say What You Say“, Soma Rasa, (píseň)
2005 „And 2morrow“, různí umělci, (píseň)
2005 „California Girls Dipped in Chocolate“, Slapbak, (píseň)
2005 „Freaky Pumps“, Fat Lip, (píseň)
2005 „City to City“, Straw, (píseň)
2005 „Love Letters“, 2Pac, Rappin‘ 4-Tay, Assassin, (píseň)
2006 „The Wizard“, Mr. Rakafela, (píseň)
2006 „If You’re True“, InershA, (píseň)
2006 „Pain and Misery (remix)“, InershA, (píseň)
2006 „Shock G Interlude“, 2Pac (píseň)
2007 „Shock G’s Outro/Hidden Track“, Ássassin, Ray Luv, 2Pac
2007 „California Dreamin“, San Quinn, Assassin, (píseň)
2007 „Plainfield“, Bernie Worrell, (píseň)
2007 „Smack Dat Ass“, Ditch, (píseň)
2008 ..Cuz a D.U. Party Don’t Stop!, Digital Underground, (album)
2008 „Crazy“, Maddie Lauer, (píseň a video)
2008 „Light of Love feat. Lady Alma“, Yameen (píseň, jako klávesista)
2009 „Cherry Flava’d Election“, Shock G, (píseň)
2010 The Greenlight EP, Digital Underground, (album)
2012 Cuttynclean JC – „Above the Tip Tops“ (album- Shade of Purp) CO cuttyncleanrecords typ na SoundCloud
2014 Cuttynclean JC – „Shock G interlude“ (album – Shade of Purp) CO cuttyncleanrecords
2015 „The Mini“, Angelo Knox (píseň)
2017 Cuttynclean JC – „Diamonds“ feat. Asap Lotto (nevydáno)
2018 „Heem“, Undaflow feat. Shock G a Big Sharp
2019 Cuttynclean JC – „Keep It PI“ feat Mistah fab a Moe Green

Videa Digital Underground

„Doowutchyalike“ (1989)
„The Humpty Dance“ (1989)
„Doowutchyalike“ (video remix) (1990)
„Same Song“ (1991)
„Kiss You Back“ (1991)
„No Nose Job“ (1992)
„Return of the Crazy One“ (1993)
„Wussup Wit the Luv“ (1994)
„Oregano Flow“ (1996)
„Walk Real Kool“ (1996)
„Wind Me Up“ (1998)

Vystoupení hostů ve videoklipech
„We’re All in the Same Gang“ (1990) Westcoast All-Stars
„Throw Your Hands in the Air“ (1991) Raw Fusion
„Trapped“ (1991) 2Pac
„Money“ (1992) Gold Money
„Close the Crackhouse“ (1992) X-Clan
„I Get Around“ (1993) 2Pac featuring Digital Underground
„No Brothas Allowed“ (1994) No Face
„I Got 5 on it Remix“ (1995) Luniz
„Temptations“ (1995) 2Pac
„Risky Business“ (2003) Murs
„Hit the Streets“ (2003) Element
„City to City“ (2005) Straw the Vegas Don
„Crazy“ (2008) Maddie Lauer

DVD

Nothing But Trouble (1991)
Thug Angel: The Life of an Outlaw (2000)
Tupac: Vzkříšení (2003)
Digital Underground: Raw and Uncut (2004)
Parliament/Funkadelic; One Nation Under a Groove (2005)