Část ulice v Oaklandu bude přejmenována na počest Tupaca Shakura

Část ulice v Oaklandu bude přejmenována na počest Tupaca Shakura

U příležitosti 50. výročí narození legendárního rappera Tupaca Shakura bude částečně přejmenována část ulice v Oaklandu, aby připomněla jeho životní cestu.

Oaklandská městská rada v úterý jednomyslně odhlasovala přejmenování části MacArthur Boulevard mezi ulicemi Grand a Van Buren, kde kdysi žil, na „Tupac Shakur Way“. Iniciativu předložil člen rady třetího obvodu Carroll Fife.

„Když hip hop začínal, lidé ho nepovažovali za uznávanou formu umění,“ řekl Fife během setkání. „Teď se prosadil po celém světě. Tupac Amaru Shakur je jméno, které je známé po celém světě nejen pro svůj jediný politický vliv, ale i pro svůj vliv na hudbu.“

Letos si připomínáme 50. výročí hip-hopu, hudebního žánru a kultury, která vznikla na počátku 70. let 20. století.

Fife uvedl, že město plánuje instalovat pamětní desku 16. června, kdy by Shakur oslavil 52. narozeniny. Zemřel v roce 1996 poté, co byl postřelen v Las Vegas v dosud oficiálně nevyřešeném případu.

Ačkoli se Shakur narodil v roce 1971 v Harlemu, na přelomu 80. a 90. let žil několik let v Bay Area. Tam se seznámil s oaklandskou rapovou skupinou Digital Underground a stal se jejím členem a doprovodným tanečníkem. V roce 1991 vydal Shakur své debutové sólové album „2Pacalypse Now“, které bylo nahráno a namixováno v San Francisku a Richmondu v Kalifornii.

Shakur se připojil k významným osobnostem veřejného života, jako jsou Huey P. Newton, Dorothy King, Joe Morgan a Too Short, kteří dostali v Oaklandu pamětní jména ulic.

Oakland vyhlásil 16. červen dnem Tupaca Shakura v roce 2016 za jeho přínos komunitě. Podle prohlášení bývalé starostky Libby Schaafové „si Tupac vážil Oaklandu jako svého domova a prohlásil, že pochopil roli ve své ‚hře‘.

„Tupac jednou řekl: ‚Dávám Oaklandu všechnu svou lásku, pokud si někde něco nárokuji, nárokuji si právě Oakland'“.

Shakur v roce 1991 zažaloval oaklandskou policii o 10 milionů dolarů za to, že ho policisté zbili za přecházení vozovky.

Je jedním z nejvlivnějších rapových umělců všech dob, celosvětově prodal více než 75 milionů alb.

„Odkaz Tupaca Shakura bude pokračovat prostřednictvím jeho přínosu v umění a sociální oblasti, prostřednictvím jeho rodiny a fanoušků, kteří se během let dotkli nesčetných životů dětí a starších lidí, a to jak za jeho života, tak i po jeho smrti, kterou si příliš mladý vzal kvůli násilí se zbraní v ruce,“ uvádí se v usnesení o přejmenování ulice.

Překlad: djbeton