Nejznámější rappeři vzpomínají na Tupaca + názory na jeho songy

Nejznámější rappeři vzpomínají na Tupaca + názory na jeho songy

Tento článek doufám donutí každého neznalého člověka, který nezná hudbu Tupaca, ani jeho život, aby si zjistil co nejvíce věcí o tom, jaký to byl básník, génius a společností nezapomenutelný člověk. Když jdeš někam v tričku Tupaca, lidi se na tebe koukají jak na „člověka, který někde na MTV viděl rapovej videoklip, třeba máš bohatý rodiče, třeba špatný názory. Ale myslím, že mi dáte za pravdu, že Tupaca neposlouchá hlupák, ale člověk, kterého zaujme jeho básnická rapová tvorba, hluboký a upřímný texty a vlastnost, že v dnešní době držet hubu je zbytečné a špatné“. Lidi by se měli dozvědět, proč ho tak uctíváme. Ano, my fanoušci Tupaca. Taky máte někdy takový pocit, že lidi se dívají na věci povrchně?

Zeptali jsme se několika lidí z hip-hopové komunity, aby nám řekli svůj oblíbenej song Tupaca. V mnoha případech to bylo pro něco nemožného. „Prý vybrat song z dílny Tupaca je jako vybrat  nejlepší moment z celé kariéry Michaela Jordana.“

Pac si všechny získal svou schopností emocí ve svých textech. U songu Dear Mama každej člověk někdy brečel, a to neje při prvním poslechu. California Love byl důležitej song na každý párty. Definition Thug Nigga jsou zase tři minuty názorů Paca na niggy a pouliční život.

Tak jsme otázku na všechny známé umělce trochu upravili. Místo toho, abychom chtěli po umělcích vybrat svůj oblíbenej song, chtěli jsme po nich pár vět, jak se dívají na danej song. Tady máte 50 Centa, Missy Elliott, P.Diddyho, Nase a další umělce, kteří popisují svoje pocity z Tupacovy „dílny emocí“.

Snoop Dogg, „Under Pressure“

Nas,  „Trapped“

50 Cent, „The Realest Killas“

Pharrell, „Holler If U Hear Me“

P. Diddy, „So Many Tears“

Loon, „Against All Odds“

Nelly, „Ambitionz Az a Ridah“

Ghostface Killah, „I Ain’t Mad At Cha“

Lil Jon, „I Get Around“

Lil‘ Mo, „Keep Ya Head Up“

Mary J. Blige, „Brenda’s Got A Baby“

Juvenile, „Pour Out A Little Liquor“

Eminem, „Dear Mama“

Ja Rule, „So Much Pain“

„Trapped“

Nas: Spousta lidí se dostala k Tupacovi kvůli tomu, že se o něm hodně mluvilo, kvůli jeho kontroverzím. Ale třeba já osobně jsem ho poslouchal od jeho prvních nahrávek. Když jsem slyšel jeho debut „Same Song“ spolu s Digital Underground a pak song „Trapped“, najednou jsem si říkal: „Ty vole, ten člověk je dost solidní a má dobrej text.“

„So Many Tears“

P.Diddy: Tohle je rozhodně jeden z nejvíce klasických hitů Tupaca. Zvuk toho songu, ty emoce v něm jsou skoro básnické, je to až šílené. Slyšíte u hodně lidí, když si u Paca připomínají hodně jeho hardcore věcí, nebo songu spojeného s Thug Life, ale song „So Many Tears“ je hodně hlubokej. Otevírá tam celou svou duši. Ten člověk byl nevyzpytatelnej. Naprosto nadčasovej. Byl to génius.

Mack 10: Úplně to utrhl z řetězu. Použil tam sample od Stevieho Wondera. Dost drsné to bylo.

David Banner: Ten text je o tom, o čem přemýšlí každej černoch, ale bojí se to říct nahlas.

„Realest Killas“

50 Cent: Tenhle song se mi líbí více, než některé sólo-nahrávky, protože touhle nahrávkou jsem dostal i šanci pracovat na věcech, u kterých stál samotný Tupac. I Když jsem nikdy neměl možnost s ním osobně pracovat. Bylo to něco úžasného udělat tenhle song.

„Against All Odds“

Loon: V tomhle songu to je pro mě člověk, který se snažil hodně řešit určité životní situaci tím, že napsal song. Myslím, že on jedinej to dělal v té „nejcitlivější formě“. Úplně v tom songu cítíte jeho hněv, který se tam snažil vpustit.

„Ambitionz Az a Ridah“

Nelly: Vzpomínám si, kdy jsem slyšel poprvé tuhle pecku. Jel jsem v autě s kámošem, bylo to v káře Cutlass z roku 82. Dal to do éteru, úplně to vohulil nahlas a reproduktory v autě málem vybouchly. Ten beat mi úplně vyrazil dech. Už beat samo o sobě vás nutí jet v autě jak totální šílenec, neskutečný pocit.

„I Ain’t Mad at Cha“

Ghostface Killah: Ten beat, to je něco, co se mi na tomhle songu moc líbí. U tohodle beatu pokaždý brečím spolu s Tupacem.

„I Get Around“

Lil Jon: Vzpomínám si na dobu, kdy tenhle song vyšel. Byla to pecka, každej DJ to hrál v klubu. Každej z toho úplně šílel. Taky jsem to pořád hrál a lidi z toho byly na sračky.

Mike Tyson: Líbí se mi hodně tenhle song, protože když zrovna vyšel, tak si pamatuji na to, jak mě Tupac přišel navštívit do vězení.

„Keep Ya Head Up“

Lil‘ Mo: Tupac tím dokázal, že to byl „rváč“ s dobrým srdcem.

„Brenda’s Got a Baby“

Mary J.Blige: Vyšel s pravdou ven. Dotkl se žen, které měli své první dítě v příliš mladém věku. Dotkl se hodně jmen, které se v té době necítili v bezpečí. To proto si ho oblíbilo tolik žen, protože vždycky pro nás ženy dokázal bojovat. Byl to jedinej mužskej, který to dělal. Když všichni ostatní chlapi nazývali ženu „děvkou“, Pac na to řekl, „Hlavu vzhůru, dámy.“

„Soulja’s Story“

Outkast Andre 3000: V tomhle songu dokázal změnit svůj hlas, znělo to v něm úplně démonicky.

Big Boi: Bylo to zvláštní! Pomalej beat, ale přitom tak upřímně rychlej.

„Under Pressure“

Snoop Dogg: „Když cítíte tlak ze všeho, pustíte si tenhle song, nasadíte si kuklu na hlavu a vytáhnete na všechny kvér. „Don’t nobody move when we walk the streets, they say silence ‚cause talk is cheap, yeah.“ Překlad: (Nikdo ani hnout, když jsme v ulicích, radši zmlknou, protože mluví o ničem.“ Tenhle song byl pecka.

„Still Ballin'“

Jermaine Dupri: Už samotnej název vysvětluje celou podstatu tohoto songu.

„Pour Out a Little Liquor“

Juvenile: Pro mě to byl zlomovej okamžik v jeho kariéře. Pro lidi z ghetta, všude byly jen samý vraždy. Hodně lidí v té době někoho ztratili a truchlili za toho člověka.

„Holler If U Hear Me“

WC: Hodně hlubokej text a hodně upřímnej.

Pharrell Williams: Tupac psal úžasný texty. Vyjadřoval se v nich hodně upřímně, šel přímo na věc.

Vždycky býval hodně upřímnej, pro mě to byl neskutečný básník.

„Dear Mama“

Sean Paul: Tenhle song napsal pro svou mámu, celá ta melodie songu je hodně silná, protože se někdy stává, že i velcí chlapi, co vedou nějakou společnost, nedávají najevo, jak mají rádi svou mámu. Bojí se, nebo třeba jen nechtějí. Nechápu sice proč, ale on tohle dokázal, dal své mámě neskutečný pocit, že tu pro něj není jen vzduch a přitom tak jemně. Dal to všechno do reality.

Ice Cube: Pro mě to je song, kterým si nás všechny Tupac úplně získal. Ukazuje, jak hluboko přemýšlel a jakým byl ve skutečnosti člověk a hlavně bratr.

Eminem: Když člověk zažíval špatný období se svou mámu, hádali se a tak, tak tenhle song to celé uvolnil. Nutí vás to zapomenout na všechno špatný, co se stalo. Ten song jsem si pouštěl v autě celej jeden rok. Každej den.

Missy Elliott: Byl to vzácný člověk. Každej chtěl být člověk, jakým byl Tupac. Měl v sobě neskutečný dar, kterým si vás získal a rozsvítil ve vás plamínek naděje a lásky.

„So Much Pain“

Ja Rule: Nikdo nikdy nezapomene na Paca. Nikdy. Pac si všechny niggy úplně získal. Měl k nim vztah, jako žádný jiný umělec.

Překlad: djbeton