16 zajímavých věcí, které jste možná o Tupacovi nevěděli.

16 zajímavých věcí, které jste možná o Tupacovi nevěděli.

1) Když Tupac začínal psát první rýmy, bylo to v tenkrát ve městě Baltimore, nechal si říkat MC New York.

2) 2Pac začal svou kariéru v roce 1990 jako tanečník na turné kapely Public Enemy s názvem Fear of A Black Planet. Pak začal dělat i pro skupinu Digital Underground.

3) První role Tupaca nebyla role Bishopa v Juice, ale už v roce 1991 ve filmu Nothing But Trouble, kde si zahrál po boku Chevy Chase a Demi Moore. Ve filmu hrál Pac sám sebe, objevil se zde i se svou skupinou Digital Underground.

4) Část rýmu pro rappera Shock G do hitu „I Get Around“ napsal sám Pac.

5) Tupacovi se dostalo do rukou část scénáře, kde měl hrát roli Bubby ve filmu Forrest Gump. Bohužel ho do této role nakonec neobsadili.

6) V roce 1994 nahrál Pac song „Lets Get In On“ společně s Notorious BIG, Heavy D a Grand Pubou. Na povrch se dostala informace, že tato čtyřka měla vytvořit skupinu nazvanou „The Untouchables.“

7) Když byl Tupac v roce 1995 ve vězení, jeho album Me Against the World se dostalo do TOP1 hitparády. Bylo to poprvé, kdy umělec, který si odpykával ve vězení trest se dostal na 1.místo hitparády The Billboard 200.

8) Když byl Pac ve vězení, Tupac si hodně dopisoval jak s Jadou Pinkett-Smith, tak s Jasmine Guy. Nejvíce ale překvapil Paca herec ze seriálu „Who´s the Boss“ Tony Danza. Ten naléhal v dopisech na uvězněho rappera, aby se díval na svět více pozitivněji.

9) Podle Sugea Knighta, začal Tupac pracovat okamžitě po propuštění z vězení na svém albu „All Eyez On Me“, aby se mohlo vydat již v únoru 1996. Chystal vydat dvou-disk, jako první song na albu měl nahraný jeho velký hit „Ambitionz az a Ridah.“

10) Nahrání alba The Don Killuminati: The 7 Day Theory trvalo Tupacovi úctyhodných 7 dnů. Vše se odehrálo v srpnu roku 1996.

11) I přesto, že to nikde nebylo oficiálně uvedeno jako hlavní producent, 2Pac použil ze songu kapely Naughty by Nature – Uptown Anthem do svého songu „Intro/Bomb First“ na albu 7 Day Theory.

12) Oficiální příčina smrti Tupaca bylo „kardiopulmonální selhání dýchaní spojeného s  několika střelnými ranami“, které utrpěl několik dnů před jeho vypnutím z přístrojů.

13) Oficiální zpráva koronera, která byla vydána po smrti Tupaca odhalila, že se tento rapper narodil jako Lesane Parish Crooks. Později mu Afeni změnila jméno na Tupac Amaru Shakur, podle slavného Indiána, který byl veliký bojovník za svobodu.

14) Na podzim roku 1997 – Univerzita v Kalifornii rozjela seminář s názvem History 98:  Poetry and History of Tupac Shakur. Stala se tak první akreditovanou školou, která pracovala s Tupacovou hudbou, jeho životem a texty.

15) V lednu roku 2000 byl Tupacův obrovský hit s názvem Changes nominovaný za nejlepší rapový výkon na Grammy, bylo to poprvé, co byl hip-hopový umělec posmrtně nominovaný na takovouto cenu.

16) V roce 2004 Guinessova kniha rekordů přidala do svého obsahu Tupaca jako nejprodávanějšího hip-hopového umělce všech dob. Tupacovi se podařilo prodat po celém světě více než 67 miliónů alb.

Překlad: djbeton