SNOUBENKA TUPACA – KIDADA JONES: „TUPAC BYL LÁSKOU MÉHO ŽIVOTA.“

SNOUBENKA TUPACA – KIDADA JONES: „TUPAC BYL LÁSKOU MÉHO ŽIVOTA.“

Pac byl známý tím, že měl mnoho žen, ale Kidada Jones (dcera světoznámého držitele Grammy Quincyho Jonese) s ním zůstala poměrně dlouho. Dodnes se traduje, že v době jeho smrti byli zasnoubeni, což je podle mě pravda. Podle zdrojů byl v tu noc, kdy byl v Las Vegas zastřelen, na cestě za Kidadou.

Jejich vztah mi vždycky připadal záhadný, ale ne nějakým neškodným způsobem. Nikdo kromě Kidady a Paca nevěděl, jak to s jejich vztahem doopravdy bylo. Jen jsem měl chuť se o tento „krátký pohled“ podělit kvůli svému obdivu k Pacovi a jeho tvorbě. Kidada se svěřuje, jak její otec neměl Paca od začátku rád a jak ji jeho smrt ovlivnila. Doufám, že se vám to bude číst stejně dobře jako mně.

„Tupac byl láskou mého života.

Můj otec neměl Tupaca zpočátku rád. Tupac v rozhovoru pro časopis The Source řekl: „Mezirasové páry. Quincy Jones je nechutný. „Jediné, co dělá, je, že strká své péro do bílých děvek a dělá z nich zkurvený děti.“ To tátu naštvalo.

V rozhovoru pro časopis The Source z roku 1993 zesnulý rapper vytkl Quincymu Jonesovi jeho vztahy s běloškami. To je vlastně hodně podhodnocené. Pac svým typicky neomaleným způsobem prohlásil: „Všechno, co dělá, je, že strká péro do bílých děvek a dělá z nich zasraný děti.“

Ačkoli Tupac rozhodně nebyl prvním člověkem, který hudebníka kritizoval za jeho vztahy s běloškami, z karetních stolů a holičství se rozhovor přesunul na lesklé stránky populárního celostátního časopisu. Nemluvě o tom, že Pac svůj jed namířil nejen na Quincyho Jonese, ale i na jeho nevinné děti, včetně Rashidy.

Začali jsme spolu postupně chodit a jednou v noci jsme s Tupacem seděli ve stánku v Jerry’s Deli v Los Angeles a dvě ruce zezadu se dotkly Pacova ramena. Vyskočili jsme a stál tam táta. Řekl Tupacovi: „Potřebuju si s tebou na chvíli promluvit.“ Táta se na nás podíval. Bylo to poprvé, co se potkali, a tak vzal Tupaca do kabinky, seděli a dlouho se bavili. Když to skončilo, vstali a objali se a od té doby spolu vycházeli dobře. Tupac byl nadšený, protože se Snoop Doggy Doggem doufali, že natočí film, který táta produkoval a který se jmenoval Pimp podle knihy Iceberga Slima a který chtěl natočit i každý druhý rapper v Americe. Nikdy se k tomu ale nedostal.

Tupac a Kidada Jones, srpen 1996: Žili jsme spolu čtyři měsíce a pak ho v roce 1996 zavraždili v Las Vegas. Byla to ta nejstrašnější věc, která mě kdy potkala.

Věděla jsem, že jsme ten večer neměli jet do Vegas. Měla jsem z toho hrozný pocit. Milionkrát jsem si to v duchu procházela. Nemělo se to stát. Neměli jsme tam být. Byla to ta nejhorší možná věc, která se mohla stát – dodnes nevím, kdo ho zastřelil. Nemohla jsem se s ním rozloučit. Tohle by se nemělo stát nikomu.

Byli jsme v hotelu Luxor a on šel na večírek. Řekl mi: „Nevezmu tě s sebou. Došlo tam ke rvačce s členem gangu Crip a není to bezpečné. Tak zůstaň tady.“ Tak jsem čekala v našem apartmá, až se vrátí. Lehla jsem si a chystala se usnout, když mi někdo zavolal. Řekli mi: „Pac byl postřelen.“

Řekla jsem: „Dobře.“ Předtím byl pětkrát postřelen. Zeptala jsem se: „Kam ho zasáhli? Do nohy, do ruky? O nic nejde.“ Když jsem přijela do nemocnice, podali mi tašku se zakrváceným oblečením a šperky a řekli mi: „leží na JIPce a má kolem sebe samé hadičky.“ A já jsem se na to podívala.

Dostala jsem v nemocnici deku a devět hodin jsem kroužila po parkovišti. Řekla jsem si: „V žádném případě neumře. To prostě není možné.“ Chodila jsem tam, dokud nevyšlo slunce, a musela jsem mít hlavu skloněnou, protože jsem měla pocit, že budu všude zvracet. Chtělo se mi vybouchnout, prostě servat si kůži. Byla jsem v naprostém fyzickém šoku.

Moje máma byla v New Yorku a přiletěla do Vegas. Tady je moje bílá židovská máma, víte, modlí se s Pacovou rodinou, s rodinou z ghetta, doopravdy, víte? Modlí se s tou šamankou z Tupacovy rodiny, která nám s Tupacem týden předtím volala a říkala: „Vidím, že se Tupac usadil ve Vegas.“ A my jsme se modlili.

Řekla jsem: „V žádném případě se neusadí ve Vegas.“

A o týden později se ve Vegas rozhodně usadil. A to nadobro. O pár dní později v půl páté odpoledne zemřel. Nějakou dobu potom jsem nechtěla být naživu. Měsíce jsem ležela na zádech, doslova na zádech. Můj otec podcenil, jak mě to ovlivnilo a formovalo a utvářelo jako člověka. Svým způsobem bylo přijetí Tupaca jeho způsobem uznání – mé bolesti a mého boje o nalezení sebe sama – a za to ho miluji.“

Překlad: djbeton