Interview s Keishou Morris z roku 2004

Interview s Keishou Morris z roku 2004

Toto interview se objevilo v říjnu roku 2004 v časopise F.E.D.S. Hlavním protagonistou je zde Keisha Morrisová, byvalá manželka Tupaca Shakura.

Keisha měla v době tohoto rozhovoru 27 let, podařilo se jí vystudovat bakalářku přírodních věd na známé Univerzitě Johna Jaye v Atlantě.

Je to velice silná žena, která zná smysl svého vlastního postoje. Narodila se jako Keisha Morrisová. Jistou dobu nosila na krku i příjmení Shakurová. Bez chvástání na to říká, „Nejsem pyšná na věci, které dokázal, ale moje práce byla stát při něm a podporovat ho.“

Narodila se v Bronxu a je na to patřičně hrdá, baví ji sport, čtení a rozmlouvání s dospělými a dětmi o jejich problémech. Jak sama říká, je dobré někdy někomu pomoci a vyjasnit tak jeho vyjádření, za kterým se skrývá spousty problémů, od útlého dětství až po samotu.

Ze začátku tohoto rozhovoru jsme se domnívali, že bude lepší dotazovat se stranou na ženu, která nesnáší každého kromě sebe, proklíná i ty kdo kouří trávu. Kromě toho byla Keisha velice dobře vychována. Dalo nám to hodně času, počkat na to, až se uklidní.

Tupacovým snem bylo proměnit se do noční můry.

Jednoho dne se stavil pro ní jen kvůli tomu, aby se s ní pomiloval a hned potom zmizel. Keisha na to: „Jen zkoušíme začít nanovo,“ já jsem nekouřila trávu, nekouřila cigarety, ani nepila. Byla jsem pravý opak Tupaca.

F.E.D.S.: Jak se máte, Keisho? Určitě nám máte co říci, že?

K: Ano, mám toho hodně co říci. Chci poděkovat časopisu F.E.D.S za to, že mi dal možnost vyjádřit své pocity. Tento článek jsem chtěla vytvořit jen sama kvůli sobě.

F: Tupac si vás vybral, abyste byla jeho manželka?

K: Ano, ať to člověk chtěl přijmout nebo ne, já jsem chtěla jen důvěru, která mi byla dlužena. Chci tímto poděkovat Suge Knightovi za zapamatování a uznání mé pozice.

F: Vdala jste se ve velké části historie. Jak jste se setkala s Tupacem?

K: Potkali jsme se v červnu roku 1994. Bylo to na večírku, který jeden jeho kámoš uspořádal na místě zvaném Capitol. Přišel do klubu, já ho spatřila, potom jsem si s ním chvíli povídala a potom odešla. O měsíc později jsem ho zase viděla v klubu Tunnel, který se nachází na Manhattanu. Přišel ke mě a pověděl mi jak o mě za tu dobu, co jsme se neviděli moc přemýšlel. Byla jsem velmi překvapená. Pamatoval si všechno od toho prvního momentu. Dokonce si i zapamatoval oblečení, které jsem měla na sobě. Pak se mě zeptal, jestli bychom nemohli zajít někam ven. Zpočátku jsem se dost bála, protože jsem nevěděla kam to vůbec jdeme. Chtěla jsem jen vědět „Proč já?“ a proč ne někdo jiný. Řekl mi, že nikdy nepotkal ženu, která by se k němu chovala jako já k němu, kterou by nebyl tak ohromen. Neudělala jsem z toho hned velký kšeft. Velice mě totiž přitahoval.

F: Jaké bylo vaše první rande?

K: Ze všeho nejvíce si vzpomínám na to, že jsem byla nervózní jak rak. Chtěl po mě, abychom se setkali v hotelu a já na to „To ne!“, já a za denního světla a tolik lidi kolem nás. Váhala jsem, ale i tak jsem se odhodlala tam jít. Nejprve jsme šli do kina na Forrest Gumpa a pak jsme pojedli v jedné nádherné Italské restauraci. Chtěl vidět Forresta Gumpa, protože mi jednou říkal, že četl část nazvanou „Bubba.“ Byla jsem v šoku, nemohla jsem uvěřit s kým jsem byla na rande.

F: Na jakém albu v té době dělal?

K: V té době byl ve studiu a nahrával album Me Against the World.

F: Navštívila jste ho někdy ve studiu?

K: Ano. Nahrával v Los Angeles i v New Yorku. A já za ním ve svém volnu chodila do studia.

F: Povídal vám někdy o střelbě?

K: Volal mi, aby mi řekl, že byl postřelen a potom že zavolá své matce.

F: Potom co zavolal, jak jste se cítila?

K: Mluvil normálně, takže jsem ho jen poslouchala, ale potom jsem se raději rozhodla, že musím co nejdříve obvolat jeho rodinu.

F: Udržovala jste přátelství s jeho matkou?

K: Ano, udržovala. Ze začátku byla velice šťastná, že se Tupac zapletl s nějakou ženou jakou jsem byla já, ale potom co jsme náš vztah zvážnili, tak se naše přátelství stalo velice vzdálené.

F: Z jakého důvodu?

K: To si vybrala právě ona. Neměla jsem s ní žádný, ani sebemenší problém. Můj vztah byl spíše s jejím synem.

F: Myslela si, že se s jejím synem vdáváte kvůli penězům?

K: To nevím.

F: Jak to cítil Tupac?

K: Necítil to nijak. Nepodepsali jsme ani žádnou předsvatební dohodu, on věděl, že to byla čistokrevná láska.

F: Jaký byl manželský svazek s Tupacem? Nebylo to nějak hrubé, těžkopádné?

K: Odehrálo se spousty zdarů i nezdarů. Děly se i neobvyklé situace. Nikdy jsme neměli normální den. Každý den s ním bylo cosi jiného, naprosto odlišného. Býval u soudu, ve vězení a hodně taky v Death Row. Pac byl velmi komplexní (komplikovaný) člověk. Nikdy jsem taky nevěděla, co mám od něho v dalším momentu čekat.

F: Jaký byl s ním sex?

K: Nedokážu uvěřit, že se mě na tohleto vůbec ptáte. Hudba nebyla problém. Náš problém byla komunikace. Byl strašně tvrdohlavý a chtěl neustále něco kontrolovat, na něco dohlížet.

F: Myslíte, že Suge ho měl rád?

K: Suge miloval jeho a Pac zas miloval Sugeho a West (Západ). Jediné co nesnášel byl East (Východ).

F: Ale vy přeci pocházíte z Východního pobřeží.

K: Zřejmě jsem byla výjimka, mnoho lidí nemohlo celou tuhletu věc nikdy spolknout.

F: Popište v jeden okamžik Tupaca i s jeho chováním.

K: Navštívila jsem Tupaca v Atlantě (zrovna v ten den se stala malá nehoda) a kolem večera začal najednou hořet hotelový pokoj, naštval se na mě, protože jsem se snažila utéct. Říkal, že mi ani v jeden moment nedokázal uvěřit to, že bych za ním stála a pomáhala mu uhasit oheň.

F: Kdy jste se vzali?

K: Vzali jsme se přesně 4.Dubna 1995 a rozvedli v roce 1996.

F: Takže jste se vdala za Tupaca, zatímco byl ve vězení?

K: Ano, musela jsem se ujistit, že se mu daří dobře. Právě tohle byla obrovská zkušenost, že bych si to nikdy už nechtěla prožít nanovo. Vězení bylo asi 65 mil na jih od Kanady v městě Dannemora. Byla tam ukrutná zima.

F: Co se odehrávalo při návštěvě?

K: Bylo to strašný. Tolik papírování a zmatků. Nastoupila jsem ve městě na bus a celá cesta trvala asi 6 hodin. Až jste se tam dostali, museli jste tam čekat v místnosti kvůli vašemu číslu, potom vás zavolali. Dali ho do zabezpečené cely, ale on tam nechtěl zůstat. Chtěl být v normálním lochu. Neuvědomovali si, jak velkou hvězdu tam měli. Ti, co to tam vedli, nápravná služba mu dávala někdy docela tvrdě do těla.

F: V navštěvních hodinách jste se ho mohla dotknout? Obejmout?

K: Neměli jsme žádné manželské návštěvy, ani jsme žádné nechtěli.

F: Kdo ho navštěvoval?

K: Pár celebrit, právníků, manažérů, Suge a jeho rodina.

F: Měla jste s Pacem nějaké roztržky či hádky?

K: Žádné jsme neměli. Ani jsem si to vlastně neuvědomovala.

F: Lítaly snad jen facky?

K: Ne, byly další způsoby jak dané momenty ukojit, ovládnout.

F: Kde jste žila?

K: Žila jsem v Harlemu a on v Atlantě, ale zůstával spíše v hotelu, nebo u mě doma.

F: Pobývala jste i se Sugem?

K: Ano.

F: Jaký byl?

K: Vůbec mě neobtěžoval.

F: Měla jste nějaké dítě?

K: Ne.

F: Proč jste neměla žádné dítě?

K: Nedošlo na to.

F: Když zemřel, prodělávala jste vy a jeho matka něco?

K: Ne. Byla jsem jen mimo. Neměla jsem co dočinění se do toho starat.

F: Ale byla jste jeho manželka.

K: Nebyla jsem ani vdovou. Rozvedla jsem se s ním dříve než se to stalo, moc jsem se s ním potom nestýkala. Předpokládala jsem, že pojedu za ním do Vegas, ale nakonec jsem to neudělala.

F: Proč jste se s ním rozvedla?

K: Nemohla jsem už unést ten tlak.

F: Myslíte, že je mrtvý?

K: Neozval se mi.

F: Kam Tupaca střelili poprvé?

K: Škráblo ho to do ruky, nejkritičtější byla rána ve stehně, protože zasáhla tepnu. Všechny jeho sexuální orgány byly pořád na místě.

F: Říkal vám někdy Tupac o tom, že zapomene a promine všechno tomu, co se stalo na East Coast? (Východním pobřeží)

K: Ano, jednou se chystal na všechno zapomenout a jen kráčel kupředu, ale když Biggie a Puffy vytvořili o něm ten článek, zas ho to naštvalo.

F: Co vám pomohlo se vyrovnat s jeho smrtí?

K: Klid sama pro sebe i to, že jsem věděla, že pokojně odpočívá. Na naší první schůzce mi řekl, že se chystá zemřít v 25 letech, řekl, že by mohl být pravděpodobně zavražděn. Dívala jsem se na něho jak na blázna.

F: Bylo řečeno, že se s vámi rozvedl, protože se chtěl plně oddat jeho hudbě.

K: On se se mnou nerozvedl. To já se s ním rozvedla.

F: Jestli je Tupac stále naživu, myslíte si, že by se mohl oženit s dcerou Quincy Jonese?

K: Měl dostatek času, aby si jí mohl vzít za ženu, že ano?! Říkal mi, že jí využívával proto, aby se mohl dostat blíže ke Quincymu. Nepopírám, že spolu měli sex, on měl sex totiž s hodně ženskýma.

F: Dostávala jste bláznivé telefonáty kvůli vztahu s Tupacem?

K: Častokrát. Ty mě ale neobtěžovaly. Přizpůsobila jsem se jím velice rychle. Měla jsem 21 let, když jsem potkala Tupaca a on si mě chtěl hned vzít. Lidé si myslí, že se chtěl oženit se mnou kvůli tomu, že byl ve vězení a že potřeboval další důvod k návštěvám, ale tak to nebylo. Potkala jsem ho v červnu a v září mi už kupoval prsten. Tupac se oženil se mnou a já jsem měla respekt k němu i k Death Row. Držela jsem ho při zemi, když byl ve vězení. Mluvila jsem s jeho lidi z branže. Nechtěl, aby lidé říkali,“ Wow, tohle je jeho stará.“ Chtěl, abych si vzala jeho příjmení. Mohla jsem si ho nechat, ale proč jen lidé říkají, že jsem šla po jeho penězích, to nechápu.

F: Takže jste nic nedostala, žádné peníze?

K: Nic! Tak to mělo být. Nevdala jsem se za něho abych byla „něco“, abych mohla od něho cokoliv dostávat. Kdyby jsme měli dítě, byla by to jiná pohádka, ale já se dokážu sama o sebe postarat – nebyl přece můj otec.

F: Jak se vůbec Suge a Tupac setkali?

K: Pac mi zavolal a řekl, „Chci se setkat se Sugem.“ Tak jsem zavolala do Interscope a oni mi dali číslo na Death Row. Zbytek je už historií.

Po tomto rozhovoru nám Keisha Morrisová ukázala na ruce tetování Tupaca sedícího na židli a vzhlížejícího k nebi. Závěr si udělejte sami.

(přeložil DjBeton)