2016 – Hip Hop a jeho zrod / Hip-Hop Evolution – CZ TITULKY / CZ DABING

2016 – Hip Hop a jeho zrod / Hip-Hop Evolution – CZ TITULKY / CZ DABING

Čtyřdílná dokumentární série režiséra Darbyho Wheelera, která před dvěma lety obdržela prestižní International Emmy Awards v kategorii kulturních pořadů, ukáže nejen historii jedinečného žánru, ale i osobnosti, které jeho vývoj formovaly, včetně umělců jako Afrika Bambaataa, Chuck D. nebo DJ Premier. Komentátorem je hip-hoper a publicista Shad Kabanyo, který ukazuje, že příběh hip hopu nemohl začít jinde než v New Yorku: „Dnes jsem sice MC, ale nejprve jsem byl jenom nadšenec. A pro každého hip-hopera znamená návštěva New Yorku spoustu připomínek dávné historie. Desítky let po jeho zrodu ozvěny raného hip-hopu zaznívají prakticky všude.

Předtím, než to všechno začalo, vládl jiný zvuk. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let frčelo disko. Všichni nosili kvádra a hedvábné hadry, ohákli se a vyrazili do klubu. Vypukla disco horečka. Manažeři, sportovci, kabaretní umělci, takzvané celebrity všeho druhu. New York se proměnil v město kožichů, Rolls-Royců, šampusu, diamantů a sexu.

Prachy lítaly vzduchem. Většina Američanů i cizinců považovala New York za nebe. Jenže v Bronxu to hořelo. Uprostřed toho varu a vřavy se ze vzdoru zrodil hip-hop.“