Rozhovor z roku 2021 s profesorem Tupaca Shakura, panem Richardem Pilcherem – web www.tupac-cz.cz a 8 otázek na něj

Rozhovor z roku 2021 s profesorem Tupaca Shakura, panem Richardem Pilcherem – web www.tupac-cz.cz a 8 otázek na něj

Dobrý den, děkuji moc za email, potěšil jste mě strašně moc. Děkuji. Napadlo mě pár otázek, mě i fanoušky u nás v České republice, budu rád za jakoukoliv informaci, zajímavost od Vás. Vážím si toho, je to váš čas, který nám chcete věnovat.

1 – Jaký byl Tupac jako žák a jako herec ve vašich hodinách herectví? Byl tichý, průbojný, dominantní? Psal básně, dával vám je přečíst?

Byl okouzlující, zábavný, velmi talentovaný, zdvořilý, angažovaný a zvídavý. Měl velmi rád Shakespeara, kterého jsem učil z hereckého hlediska, což vzhledem k jeho náklonnosti k jazyku a rytmu není překvapením. Byl by z něj skvělý Hamlet, a když se vrátil na návštěvu, mluvili jsme, nepříliš vážně, o tom, že bych ho někde v té roli režíroval. Tehdy jsem ještě nevěděl, že píše nějaké texty. Postava „Thug – rváče“ byla něco, co přijal později, a bylo to velmi vzdálené tomu, kým byl na škole. Slyšel jsem, že Afeni říkala, že to bylo něco, k čemu ho přinutili „kravaťáci“, kteří na něm vydělávali peníze. Ale to je informace z druhé ruky a nemusí být přesná. Vím, že jeho nejbližší přítel na Baltimorské škole umění byl bělošský student.

2 – Nějaká pamatná historka s Tupacem?

Vzpomínám si, že jednou řekl, že kdyby nechodil na Baltimorskou školu umění, myslel by si, že všichni běloši jsou démoni, jak ho chtěli všichni něco naučit. Bylo pro něj zjevením, že jeho bělošští učitelé a spolužáci k němu chovali respekt a náklonnost. Jinak si pamatuji hlavně jeho smích, který byl nakažlivý. Dost si mě dobíral. Jako člověka jsem ho měl opravdu rád. Možná to bude znít divně, vzhledem k jeho postavě „rváče“, ale považoval jsem ho za docela milého a velkorysého mladého muže.

3 – Jak moc dokázal svým myšlením a tím jaký byl Tupac vyčnívat mezi ostatními studenty? Šlo už tehdy v jeho věku vidět, že je jiný, než ostatní v jeho věku?

V programu jsme měli mnoho velmi talentovaných dětí. Tupac měl nepopiratelné kouzlo a charisma, ale nemohl jsem odhadnout, jakého úspěchu dosáhne.

4 – Kdy jste naposledy viděl Tupaca a maminku Afeni? Jste v kontaktu s Jadou Pinkett Smith?

Naposledy jsem Tupaca viděl asi dva roky před jeho smrtí. Přišel do školy a mluvil s učiteli a studenty. Afeni jsem potkal jen jednou nebo dvakrát, když byl Tupac ještě student. S Jadou (manželkou Willa Smithe) jsem v kontaktu nebyl. Naposledy jsem ji viděl před několika lety, byl to rok 2006, když navštívila školu. Spolu s Willem Smithem přispěli milionem dolarů na to, aby se ve škole postavilo divadlo a pojmenovalo se po ní.

5 – Proč vlastně odešel Tupac z Baltimorské školy umění?

Traduje se že to bylo kvůli tomu, že jeho máma Afeni byla závisla na drogách a jako rodina neměli peníze a Pac se potřeboval někam posunout kupředu.
Afeni se přestěhovala do Kalifornie v době, kdy byl Tupac v prvním ročníku, ale nevím, jak to bylo doopravdy. (V USA je juniorský ročník předposlední ročník střední školy.)
Tupac byl velmi rozrušený, že musel opustit školu, a vzpomínám si, že i dost plakal.

6 – Máte nějaké fotky ze školy, které byste nám mohl poskytnout? Např. ze školy, z divadelního představení Raising the Sun?

Nemám žádné fotografie. Nevzpomínám si na žádné představení s názvem A Raising the Sun. Tuto hru jsme nikdy nepředstavovali, i když Tupac možná hrál scénku z této hry ve třídě a na veřejné prezentaci scének. Už si to nepamatuji upřímně, je to přes 30 let. Tupac odešel ještě před maturitní inscenací, takže jeho možnosti divadelního vystupování se omezily na prezentaci scének. Občas vystupoval s tanečním týmem, i když si nevzpomínám, v jakých inscenacích. O tom, co Tupac v Baltimorské škole umění dělal, kolují různé nepravdivé historky. Ve filmu All Eyez on Me je dokonce scéna, ve které já (herec hrající mou mladší verzi) sleduji Tupaca na hodině Shakespeara (nebo možná na nějakém konkurzu) a říkám: „No, myslím, že jsme našli našeho Hamleta,“ jako bychom ho obsazovali do inscenace této hry. To je ale nesmysl.

7 – Kdyby Tupac dnes žil, bylo mu 50 let, co by podle vás dělal? Byl by politik, herec, rapper, vlastnil by produkční společnost, byl by prezident USA?

Nemám tušení, ale myslím, že směřoval k více hereckým rolím. Byl to velmi talentovaný herec, kamera ho milovala, a to mohla být jeho cesta, jak dospíval a vyvíjel se.

8 – Posloucháte nějaká alba od něj? Nějaký oblíbený track?

Jsem už v důchodovém věku. Rap neposlouchám, i když jsem si poslechl některé jeho skladby. Některé se mi líbily, ale to už je pár let zpět.

S úctou, Richard Pilcher

Děkuji za sebe i za všechny fanoušky po celém světě, i fanoušky z České republiky, že jste našel v Tupacovi herectví, nadání a nebál jste se jej rozvinout v něm. Byl to velký člověk, dal světu strašně moc za svých 25 let, děkuji a upřímně si toho moc vážím. Je obrovská škoda, že se dožil jen 25 let a zemřel tak mladý.

Webová stránka je zde: http://www.tupac-cz.cz/

Klidně se podívejte co všechno tam je, snažím se hlavně překládat pro fanoušky, co neumí moc dobře anglicky vše od něj, básně, filmy, dokumenty, citáty, jeho hlášky.

S pozdravem a těším se na Vaše odpovědi.

Rozhovor vedl: djbeton