Tupac a srdceryvný příběh o Joshuovi

Tupac a srdceryvný příběh o Joshuovi

14.října 1993 letěl z New Yorku do Aberdeenu, aby navštívil Joshuu Torrese, 11-ti letého fanouška, který umíral. Měl vážné onemocnění svalové dystrofie. Setkání bylo soukromé, žádné televizní kamery, žádné živé vysílání rozhlasové stanice, která by pomohla uspořádat veřejnou schůzku. Shakur strávil s Joshuou 30 až 40 minut, držel celou dobu Joshuu za ruku, mluvil s ním, brečel s ním. Shakur poté odletěl zase do New Yorku. Joshua do dvou hodin od setkání s Tupacem zemřel, chtěl se rozloučit na cestě na onen svět.

„Když jsem mu řekl, že Joshua zemřel pár hodin poté, co se viděli, tak byl z toho hotove. Byl dost emotivní v ten moment.“ Vzpomíná na to Abdul-Hakim Torres, Joshuův otec. „Dost mě vzalo to, že se zastavil, že to vůbec udělal, nasel na letadlo a přišel navštívit mýho syna. Jen tak, prostě se to stalo.“

„Držel ho za ruku až do poslední vteřiny,“ vzpomíná na něj otec.

„Byl na tom dost špatně,“ vzpomíná i matka Joshui. Aby dokázala ještě nějak pomoci Joshuovi, tak zavolala do rádia a ptala se tam na číslo na Shakura. Nejen, že zpěvák jim za pár hodin zavolal, ale on i přiletěl letadlem k nim domů a zaklepal na dveře.

„Joshua byl velice slabý, ale smál se a citoval některé z textů Tupaca.“

Pak zemřel.


Vážený soudče G. Wu,

My (Torresova rodina) vám píšeme kvůli rozsudku pana Tupaca Shakura ze dne 10. března 1994. Cítíme, že jsme více než fanoušci pana Shakura, hlavně kvůli tomu, co udělal pro našeho syna 14.října 1993. Náš syn Joshua, které mu bylo 11 let, zemřel v ten večer. Mohla za to jeho nemoc, svalová dystrofie, která mohla za zástavu jeho srdce. Náš syn neskutečně miloval a bral vážně hudbu pana Shakura a to, jak hrál postavy ve filmech. Když Joshua poslouchal hudbu Tupaca, dokázal v něm nacházet různé zprávy a poselství a dokázal je sdělovat a vyprávět svým přátelům i sestře. Zdravotní stav syna se bohužel zhoršil, byl poté na týden a půl přijat do nemocnice Johna Hopkinse.

Dva dny poté, co se vrátil domů, to bylo 14.října byl Joshua najednou dosti nemocen a nevypadal na tom dobře. Moje žena Diane navrhla, že zavoláme nadaci „Make a wish foundation“ (Něco si přej – nadace). Jestli by nám nesplnili přání a mohli by zařídit návštěvu oblíbené hvězdy našeho syna, pana Shakura. Nadace nám ale nemohla pomoci, kvůli tomu jak jsme spěchali a kvůli obtížím s cestou. Když se má žena posadila k Joshuovi, zeptala se ho které jeho oblíbené hvězdy by chtěl vidět. Nejvíce dostal pan Shakur, to byl největší sen Joshui. Moje žena pak zavolala do rádia WPGC FM Radio station a mluvila tam s koordinátorem propagací paní Dawn Scottovou. Požádala ji, zda by nám mohla pomoci setkat se s panem Shakurem.

O třicet minut později zavolal našemu synovi pan Shakur a mluvil s ním snad patnáct minut. Během tohoto telefonátu se najednou synovi přítižilo a pak Shakur ještě předtím, než zavěsil, tak mu řekl slova „Keep Ya Head Up“ (Hlavu vzhůru). To byla nejoblíbenější píseň Joshui z Tupacova alba. Pan Shakur se i zeptal, co by mohl pro syna udělat a ten ho požádal, že by se s ním chtěl setkat. Pac pak řekl, že to není úplně jisté, ale že se o to pokusí. Předtím, než zavěsil, tak jsem i já mluvil s panem Shakurem a sdělil mu přesnou adresu a město, kde bydlíme, přesněji v Aberdeenu, v Marylandu. Joshua se najednou začal smát, byl celý natěšený z toho, že je Tupac na cestě za ním. Ležel na posteli a měl veliké bolesti, ale byl celý u vytržení z toho všeho. Ve 20 hodin večer přijel za ním pan Shakur a strávil se synem asi hodinu. Držel ho za ruku a utěšoval jak nejvíce to jen šlo a vyjadřoval mu i sympatie. To vše u postele našeho synka.

Pan Shakur dokonce mluvil i s mou ženou, bavili se chvíli spolu a poté se objali a on odešel. Později ten večer, asi 45 minut poté, co odešel, tak náš syn Joshua zemřel. Neskutečně děkujeme panu Shakurovi za to, že byl schopen přiletět a navštívit Joshuu. Nikdy mu nebudeme moci poděkovat tak moc za to, co pro nás a synka udělal. Poslal nám dokonce i parte a květiny, když slyšel že zemřel. Víme, že veřejnosti se dívá na pana Shakura jako na negativní vliv, podle nás je ale v něm neskutečně pozitivní energie, rozhodně větší, než kterou vidí celá veřejnost.

Na konci dopisu Vás žádáme pane soudče, abyste zvážil chování pana Shakura, to co dokázal udělat pro svou komunitu, ale hlavně pro našeho syna Joshuu, jeho přání bylo splněno jen pár hodin předtím, než zemřel. Spolu s tímto dopisem si prosím uvědomte, že tím že ho pošlete do vězení, že to je špatné nejenom pro naši společnost, ale pro komunitu, která vždy podporovala pana Shakura a která ho bude navždy milovat. Věřím, že pan Shakur dokáže využít svůj čas daleko lépe, když bude na svobodě, třeba tím, že se bude věnovat dětem, více než kdyby byl ve vězení.

Děkuji Vám

Robert Torres

Když Joshua zemřel, Tupaca to tak zasáhlo, že přejmenoval své vydavatelství z Ghetto Gospel Music a na Joshua´s Dream.

Překlad: djbeton