Překlad 2Pacova dopisu mladým černochům, kteří žijou THUG LIFE se vydražil v roce 2015 za 225.000 dolarů.  TADY JE!

Překlad 2Pacova dopisu mladým černochům, kteří žijou THUG LIFE se vydražil v roce 2015 za 225.000 dolarů.  TADY JE!

Tento dopis napsal Tupac v roce 1995, kdy si začal odpykávat trest za znásilnění. Tento dopis se objevil v aukci až v roce 2015! Potom, co Tupac přežil pětinásobné postřelení, hned na to se objevil ve vězení. Shakur ve svých rozhovorech říkal, že chtěl změnit způsoby THUG LIFE, které si i vytetoval na břicho. Thug Life pro něj byl tehdy mrtvý. Chtěl, aby někdo jiný začal reprezentovat jeho filozofii, protože je z toho všeho unavený.

Shakur napsal tento dopis Nine Bhadreshwar, která tehdy pracovala pro Death Row Records a byla editorkou v časopise Uncut. V dopise se Shakur rozepsal o jeho názoru na tehdejší mladé černochy, kteří žijí v Americe. Vzpomínal na své časy v ghettu, když se musel přestěhovat z New Yorku do Oaklandu a momenty, kdy se objevil v Clinton nápravném zařízení. (dole máte fotky vězení) Tupac byl zabit v roce 1996, méně než dva roky po propuštění z tohoto vězení.

1 stránka DOPISU – THUG LIFE IS DEAD?

Nino, omlouvám se, že trvalo tak dlouho, než jsem ti poslal první dopis, se kterým jsem byl spokojenej. Pomohlo mi to znovu vybudovat něco ve mě. Na tom místě je teď moje srdce. Je to daleko, ale je to skutečné. Použij tyto myšlenky z dopisu, jak uzná. Nechci už růst. Tento text můžeš dát komukoliv, dokonce i do časopisu Rolling Stone, prosím chovej se k tomu dopisu tak, jak uznáš. Věřím ti. Jak budeš chtít ty, je to na tobě. Udělej, co chceš udělat, díky Tobě. S věčnou láskou Tupac Shakur

2 stránka DOPISU – THUG LIFE IS DEAD?

JE THUG LIFE MRTVÝ? Jsem si dost jistej, že lidi jsou v této době dost zmatení. Není pochyb o tom, že každej mluví o tom, co jen zaslechne. Že byl 2PAC pětkrát postřelenej, že jde 2PAC do vězení za znásilnění, že 2PAC říká, že je thug life mrtvej. Pokusím se vše vysvětlit dopodrobna a vysvětlit veškeré nedorozumění. Když normální člověk zpochybňuje svou existenci, začíná to tím, že si vzpomene na své dětství, dospívání a dospělostí. Nicméně, když většina černochů zkoumá své životy, zvláště ti, kteří se narodili jako já v ghettu, ti si uvědomují, že to není naše „fáze vývoje“. Začíná to tím, že člověk se stane mladým niggou, pak je to nigga rváč a pak je to „šéf celý hry“. Každá etapa má mnoho překážek a radosti, na jejím konci může být i smrt, pokud to všechno nehraješ správně. Když jsem vyrůstal v New Yorku, byl jsem mladej nigga, který žil na 183.ulici s názvem Walton, pak jsem odešel z Baltimoru do Marin County do Oaklandu, kde jsem dost věcí pochopil jinak. Pravidla hry mi začali určovat dealeři a jiní bossové. To všechno se stalo hned potom, co dva policisté z Oaklandu mě zmlátili až do bezvědomí jen za to, že jsem neukázněně šel po cestě, ne po chodníku a řekl jim „do piče s policií“. Tato událost mě posunula do druhé fáze THUG LIFE. Zjistil jsem, že v životě nebyly žádné pravidla ani plány. Jen můj názor a ambice. Věřil jsem, že jediný správný způsob, jak žít svůj život je ten, že budu všechno hrát podle sebe.

3 stránka DOPISU – THUG LIFE IS DEAD?

A že ho budou hrát i ty, které znám, moji lidé. Dal jsem si na sebe neprůstřelnou vestu a zdokonalil své schopnosti na střelnici. Žil jsem život na maximum, když jsem potkal skutečné niggy, jakým byli Syke, Kato, Rated, Lil Husta, Bone, Mack, Serge, Manute, Paynt a spousty dalších gangsterů z různých gangů. Jak z gangu Crips, tak i z Bloods gangu. Byli to oni, kdo mi ukázali tuto hru. Právě v tomto bodě jsem pochopil a naučil se způsobu, že nesmím přestat. Když jsem pak projížděl Los Angeles, poslouchal jsem Kool G RAP a všechno se mi to dostalo do těla, pochopil jsem to do hloubky. Zamiloval jsem se do Los Angeles. Potkal jsem skutečné šéfy této hry, kteří se mě snažili vyškolit na další úroveň. Spousta niggů nikdy nepřežjou ani druhou úroveň THUG LIFE. Kteří tě donutí stát se závislým na smrti. Skuteční bossové ví, jak z tebe udělat lepšího člověka. Musíš hrát svou hru, nenechat hru, aby hrála místo tebe. V té době jsem byl dost populární a každej člověk hned poznal můj obličej. Tak asi chápete, jak se to všechno zkurvilo, na začátku byly samý dolarovky a pak jen žaloby z každý strany. Moje show byla narvaná lidma, kteří byli jeden po druhém stříleni. Viceprezident Dan Quale se mě snažil dostat do basy, byl jsem pro něho vyvrhel. Nazýval mě vrahem a to jen proto, že manžel od jedné ženské, nějaký vrah poslouchal moji hudbu, když zrovna páchal zločin a já pak byl postřelenej.

4 stránka DOPISU – THUG LIFE IS DEAD?

Najednou jsem se ocitl v depresích a dost jsem chlastal, dost hulil, abych zabil tu bolest. Byl jsem otevřenej veškerému zlu, nebyl jsem v době, kdy bych se dopustil svého prvního smrtelného hříchu v této hře. Přesně po pořádku! Vylezl jsem z postele v nemocnici jen proto, abych mě odsoudili na 1 a půl roku až 4 a půl roku ve státním lochu s maximální ostrahou. Momentálně jsem v Clinton věznici s maximální ostrahou ve státě New York, město Dennemorra. Každou chvíli tady bachaři volají na někoho že je nigger a mlátí tě, jak se jim za chce, podle své vůle. Pokud třeba nějak vězeň stáhne ruku na bachaře, dostane automaticky 7 let, 7 LET!!! V té době ten rváč mě najednou odcházel, byl jsem pod velkým tlakem a málem ztratil i vědomí. Dokud nebylo semeno zaseto těmi Gangstery, které jsem jmenoval a kteří mi ukázali cestu na další úroveň toho stát se šéfem této hry, který zbožňuje ženské a hlavně život. Šéf a hráč, který je myslitel, vůdce, dokáže vydělat peníze, voják, učitel a hlavně taky chlap! Chci, aby si moji lidé uvědomili, že je další úroveň, která tě vězme za srdce a kuráž, musíš se postavit těm stejným démonům a udělat změnu! Jsme silní lidé, pokud však nebudeme mít MOC a pokud všichni zemřeme, nemáme NIC! Ani moc, ani peníze, ani život.

5 stránka DOPISU – THUG LIFE IS DEAD?

Vyzývám proto všechny vojáky, aby zhodnotili své životy. Jste připraveni se posunout na další úroveň? To já nezačal THUG LIFE, jen jsem jej ztělesnil. Nedokážu a nedokázal jsem to zastavit. I kdybych se snažil to zastavit, v mém srdci rváč nigga postoupil do pozice velkého šéfa této hry. Takže proto píšu, že THUG LIFE není mrtvý, ale v mém srdci ano. Pokud je člověk bystrej, pochopí, že to není o 5-ti kulkách v těle, ale taky o tom, že máš štěstí. Vyhýbej se lidí, kteří v této hře jen rozdávají nesnášenlivost a zlo. Přináší jen škodu. Já ne, chci, aby se jim můj lid dokázal vyhnout. Doufám, že to někteří z vás dokážou. Pokud ano, nesedím ve vězení jen tak pro nic za nic. Uvidím vás všechny za 18 měsíců. Pokud to budu mít pořád v sobě, vydám další album, už to není jen o mě, ale o fanoušcích, kteří ze mě udělali ČÍSLO 1 a platinovýho za 2 týdny! Slibuju vám jednu věc, až vyjdu ven, otřese to celým světem!

Až do konce času!

P.S. Mým nepřátelům, nezapomeňte, že „to, co přichází, přijde i k vám.“