Makaveli Feat. Val Young: To Live & Die in L.A. (1996) – CZ TITULKY

Makaveli Feat. Val Young: To Live & Die in L.A. (1996) – CZ TITULKY

„To Live & Die in L.A.“ je píseň rappera Tupaca Shakura z jeho pátého studiového alba The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996). Byla vydána v Evropě a některých částech Oceánie pod uměleckým jménem Makaveli jako druhý singl alba a zpíval v ní Val Young. Píseň se umístila na desátém místě britského singlového žebříčku a na druhém místě britského žebříčku R&B.

Nahrání songu
Píseň produkoval QDIII, syn producenta Quincyho Jonese a bratr Shakurovy přítelkyně Kidady Jones. QDIII produkoval pro album řadu skladeb, ale pouze „To Live & Die in L.A.“ se dostala do finálního výběru. „Lost Souls“, jedna z vystřižených skladeb, vyšla následující rok na albu Gang Related – The Soundtrack. QDIII řekl časopisu XXL:

Byl jsem s Pacem ve studiu, měl jsem s sebou nějaké desky a pustil jsem mu jednu starou písničku, abych zjistil, jestli se mu líbí. Cítil to a řekl mi, ať jdu domů a udělám takovej beat. Šel jsem domů a co nejrychleji jsem to nahrál a myslím, že jsem se vrátil ještě ten večer a on si tu skladbu poslechl třikrát a asi za 15 minut už měl hotový text. Šel do kabiny, aniž by někomu řekl, o čem ta skladba je, prostě ji položil na jeden zátah asi ve třech skladbách. Pak řekl Val Young, o jaký koncept jde, a ona šla dovnitř a položila svůj refrénový vokál taky v jednom záběru. Po dokončení vokálů ‚Pac nechal Rickyho Rouse [hudebník Makaveli] nahradit moje klávesové basové a kytarové party živými basovými a kytarovými party a skladba byla hotová – celkem za necelé dvě hodiny. Ta písnička prostě vyplynula ze všech, kteří se na ní podíleli. Nikdo se dvakrát nerozmýšlel, nikdo o ničem nepochyboval. Jela na plné obrátky, dokud nebyla hotová – jako by byla řízená nebo měla být. Od té doby, co jsem takhle nahrával, aniž bych dvakrát přemýšlel, jsem změnil pohled na tvorbu hudby.

Překlad: djbeton