Makaveli Feat. Outlawz & Prince Ital Joe: Hail Mary (1997) – CZ TITULKY

Makaveli Feat. Outlawz & Prince Ital Joe: Hail Mary (1997) – CZ TITULKY

„Hail Mary“ je píseň amerického rappera Tupaca Shakura z jeho pátého studiového alba The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996). Byla vydána po jeho vraždě v září 1996 pod uměleckým jménem Makaveli jako třetí singl alba. Na albu Hail Mary se objevují rapové sloky Kastra, Young Nobleho a Yakiho Kadafiho z rapové skupiny Outlawz a vokály reggae hudebníka Prince Itala Joea. K písni byl natočen videoklip, který najdete na dvojdisku The Don Killuminati: The 7 Day Theory.

Píseň zachycuje Tupaca, jak se strefuje do násilí a negativity, která ho obklopuje, modlí se k Bohu a odkazuje na Bibli. „Hail Mary“ se objevila na Shakurově albu Greatest Hits v roce 1998. Remix písně se objevil také na albu Nu-Mixx Klazzics v roce 2003. Píseň debutovala v žebříčku Billboard 4. ledna 1997 a 8. března 1997 dosáhla dvanáctého místa v žebříčku R&B/Hip-Hop Airplay.

Produkce
„Hail Mary“ se natáčela necelou hodinu. Psaní zabralo asi 15 minut a natáčení asi pět minut. Hurt-M-Badd vytvořil beat za 20 až 30 minut. „Outlawz on a paper chase, can you relate?…“ měl být původně refrén, ale pak Shakur navrhl dát ho na konec.

Hudební video
Videoklip byl vydán 16. března 1997.

Živá vystoupení
Tato píseň zazněla jako pocta Shakurovi během turné Up in Smoke Tour v roce 2000. Rappeři Dr. Dre a Snoop Dogg tuto píseň zarapovali jako jednu ze tří písní, které zahráli jako poctu 2Pacovi, a dav zpíval refrén.

Dne 15. dubna 2012 zazněla píseň „Hail Mary“ jako úvod Shakurova hologramového vystoupení spolu s živými interprety Dr. Dre a Snoop Doggem na festivalu Coachella Valley Music and Arts Festival. Skladba se v tom týdnu dostala do 13 000 stažení, což znamenalo 1530% nárůst prodeje.

V populární kultuře
Píseň zazněla ve filmu Baby Boy, ve kterém měl hlavní roli hrát sám Shakur. Film byl uveden v roce 2001 Johnem Singletonem, ale protože Shakur již nebyl naživu, Singleton ho nechal nahradit Tyresem Gibsonem. Píseň zazněla, když se hlavnímu hrdinovi Jodymu zdálo o tom, že ho zastřelila policie nebo že je zavřený ve vězení, kde ho navštěvuje jeho přítelkyně a syn. Během přehrávání písně je v Jodyho pokoji vidět obraz 2Paca.

Ve filmu Straight Outta Compton z roku 2015 je Shakur zachycen při nahrávání písně ve scéně, která se odehrává v roce 1995, tedy rok před jejím vydáním, k čemuž však ve skutečnosti nikdy nedošlo, protože Dr. Dre opustil Death Row Records dříve, než byla samotná píseň nahrána.

Zazněla v boxerském filmu Creed z roku 2015 jako vstupní hudba Donnieho Creeda (Michael B. Jordan), syna Apolla Creeda, během jeho posledního zápasu v rámci filmu.

Zazněla v životopisném filmu 2Pac All Eyez on Me (2017), kde píseň zazněla v červenci 1996 v The House of Blues. Tato scéna se však ve skutečnosti nikdy neodehrála.

Překlad: djbeton