2Pac: I Wonder If Heaven Got a Ghetto (1997) – CZ TITULKY

2Pac: I Wonder If Heaven Got a Ghetto (1997) – CZ TITULKY

„I Wonder If Heaven Got a Ghetto“ je píseň amerického rappera 2Paca. Byla vydána jako první singl z posmrtného alba R U Still Down? (Remember Me). Původní verze s názvem „I Wonda if Heaven’s Got a Ghetto“ byla vydána jako b-strana singlu „Keep Ya Head Up“ z roku 1993.

Na albu R U Still Down? (Remember Me). Jedna, remake originálu (s použitím stejného samplu), druhá, zcela nový remix s podtitulem „hiphopová verze“, byla verzí použitou pro vydání singlu.

Název písně původně pochází z textu písně „Welcome to the Ghetto“ od kolegy ze západního pobřeží, rappera Spice 1, z roku 1992 a obsahuje přímý sampl písně Two of Us od Camea z roku 1978.

Rapper Nas interpoloval „I Wonder if Heaven Got a Ghetto“ v písni „Black President“ ze svého nepojmenovaného alba z roku 2008. Verš „And though it seems heaven sent/We ain’t ready to have a black president“ je opakovaně použit jako refrén písně. Rapper The Game použil instrumentálku na začátku své písně „I Didn’t Wanna Write This Song“ ze svého posledního studiového alba Born 2 Rap.

Hudební video
Ve videoklipu režírovaném Lionelem C. Martinem ze 14. a 15. září 1997 je Shakur viděn z pohledu první osoby. Poté, co byl postřelen, se potácí v klášteře ve fiktivním Rukahs v Novém Mexiku. („Rukahs“ napsané pozpátku je „Shakur“.) Na poznávací značce auta, do kterého Shakur nastoupí se starším mužem, je napsáno „61671“, což odkazuje na Shakurovo datum narození 16. června 1971. Pokoj, do kterého jde s dívkou, je pokoj číslo 7. Hodiny v pozadí na konci filmu ukazují 4:03, tedy stejný čas, kdy Shakur oficiálně zemřel, ve 4:03 se objevuje i Tupac. Na konci jde do Amaru Diner, Amaru je jeho prostřední jméno.

V prvních 5 sekundách je z vrtulníku slyšet „…rapper Tupac Shakur několikrát postřelen“.

Ve videu se objevuje také několik významných osobností. Matka Tereza je vidět, jak nastupuje do autobusu, a v autobuse již sedí Jimi Hendrix, Martin Luther King Jr, Huey P. Newton a Elvis Presley.

Překlad: djbeton