2Pac Feat. Talent: Changes (1998) – CZ TITULKY

2Pac Feat. Talent: Changes (1998) – CZ TITULKY

„Changes“ je píseň amerického rappera 2Paca s vokály skupiny Talent, která byla poprvé vydána 13. října 1998 jako singl ze Shakurovy kompilace největších hitů. Píseň odkazuje na válku proti drogám, zacházení s černochy ze strany policie, rasismus, smíření mezi černochy a bělochy v Americe, přetrvávající chudobu a s ní spojený zacyklený hodnotový systém v městské afroamerické kultuře a obtíže života v ghettu. „Changes“ sampluje píseň Bruce Hornsbyho a skupiny Range „The Way It Is“.

Produkce a nahrávání
Píseň byla původně nahrána během jeho působení v Interscope Records v roce 1992 a produkoval ji Big D The Impossible (Deon Evans). „Changes“ později v roce 1998 zremixoval Poke z Trackmasters.

Píseň znovu používá verše z písně „I Wonder If Heaven Got a Ghetto“, která byla nahrána ve stejném roce, a sampluje hit „The Way It Is“ od Bruce Hornsbyho a skupiny Range z roku 1986. Refrén písně „The Way It Is“ byl mírně přebásněn a nazpíván skupinou Talent a byl použit pro tuto píseň. Občas Tupac znovu použil verše z jiných nevydaných písní, protože plánoval později vytvořit aktualizovanou verzi. Od jeho smrti však bylo mnoho nevydaných a nemasterizovaných písní oficiálně vydáno.

Remixovaná verze vydaná v roce 1998 má zejména jiné bicí a několik drobných změn v hudebních prvcích. V refrénu původní skladby je pozoruhodný rozdíl v samplu vokálu s veršem „It’s like that and that’s the way it is“ ze skladby „It’s Like That“ skupiny Run DMC, který je také dvakrát přehrán během intra. Ve druhém refrénu je přidán verš Ice Cubea „Dope dealers, you’re as bad as the police“ z jeho písně „Us“. Třetí refrén vynechává sampl Ice Cubea a přidává skandování ve stylu B-boy s neznámou osobou, která opakuje: „Clap your hands and feel it, clap your hands and feel it!“ až do konce písně.

Sample
Píseň je interpretací hitu „The Way It Is“ Bruce Hornsbyho a skupiny Range z roku 1986 a dále byla ovlivněna hitem „Changes“ skupiny Black Sabbath z roku 1972. Bay Area rapper E-40 interpretoval tuto píseň již ve své skladbě „Things’ll Never Change“ pro své album Tha Hall of Game. Instrumentál Tupacovy skladby „Changes“ použila skupina Insane Clown Posse v písni „Mom Song“ ke Dni matek. Nas píseň vysamploval pro svou skladbu „Black President“. Polo G interpoloval „Changes“ ve své písni „Wishing for a Hero“ z roku 2020. „Changes“ sampluje bicí smyčku z písně „Set It Off“ od skupiny Strafe z roku 1984.

Hodnocení od kritiků
Chuck Taylor z časopisu Billboard napsal: „Poslední posmrtná deska Tupaca Shakura je jednoznačným trhákem. Rapper, který chytře vysamploval No. 1 „The Way It Is“ Bruce Hornsbyho a skupiny Range z roku 1986, mistrně promlouvá ke svým žákům jako pastor při motivačním a pozitivním kázání ke svým věřícím. Vypráví o zkouškách a útrapách života v ghettu a otevřeně mluví o potřebě změny a ukončení násilí mezi černochy, přičemž říká, že „nemístná nenávist dělá rasám ostudu“. Tato skladba nesmí chybět v žádném playlistu a je ironická v tom, že její veledůležité poselství vyplouvá na povrch poté, co se umělec stal obětí toho, o čem jeho píseň pojednává.“ Skladba byla vybrána Vatikánem jako součást jejich hudebního playlistu na MySpace v roce 2009.

„Changes“ je všeobecně považována za jednu z nejlepších Shakurových písní. V roce 2017 ji časopis Consequence zařadil na druhé místo svého seznamu 20 nejlepších písní Tupaca Shakura[5] a v roce 2020 ji časopis Far Out zařadil na šesté místo svého seznamu 10 nejlepších písní Tupaca Shakura[6].

Překlad: djbeton