2Pac Feat. Dr. Dre: California Love (Version 2) (1996) – CZ TITULKY

2Pac Feat. Dr. Dre: California Love (Version 2) (1996) – CZ TITULKY

„California Love“ je píseň amerického rappera 2Paca, na které se podíleli další americký rapper a producent Dr. Dre a americký zpěvák Roger Troutman. Píseň byla vydána jako 2Pacův comebackový singl po jeho propuštění z vězení v roce 1995 a byla jeho prvním singlem jako nejnovějšího umělce Death Row Records. Remix se objevil na britské verzi jeho čtvrtého alba All Eyez on Me (1996) a je jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších 2Pacových singlů. Na dva týdny se dostal na první místo v žebříčku Billboard Hot 100 (jako double A-side singl s „How Do U Want It“) a dostal se také na první místa hitparád v Itálii, na Novém Zélandu a ve Švédsku. Píseň byla posmrtně nominována na cenu Grammy za nejlepší rapový výkon dua nebo skupiny v roce 1997.

Původní verze

Původní verze nebyla k dispozici na žádném Shakurově studiovém albu, protože byla určena pro odložené album Dr. Dre The Chronic II: A New World Odor (Poppa’s Got A Brand New Funk), ale nyní ji lze nalézt na Shakurově kompilaci Greatest Hits a na britské verzi All Eyez on Me. Původní verze existuje také v rozšířené podobě a má délku 6:29. Tato konkrétní verze nebyla nikdy vydána pro veřejnost a nyní je k dispozici pouze na 12palcových promo vinylových deskách. Kromě toho, že prodloužená skladba je na omezeném množství promo vinylových desek, existuje jen velmi málo nahrávek na YouTube, na kterých je původní, 6:29 dlouhá prodloužená skladba v provedení bez Shakura.

Původní verze, sample

„California Love“ byla jednou ze dvou písní, které Dr. Dre produkoval na albu All Eyez on Me – tou druhou byla „Can’t C Me“. První verze písně obsahuje tři sloky, v nichž rapuje Dr. Dre. Jedinou kopii této relace nyní vlastní DJ Jam, Snoop Doggův osobní koncertní DJ. 2Pac poprvé slyšel Dr. Dreho session, když byl v Dreho vlastním studiu, a požádal Dreho, aby ho do písně zařadil. Producent Laylaw také udělal dodatečný remix písně, který bývá často mylně připisován Dr. Dre a bývá označován za jeden z důvodů roztržky mezi Dre a 2Pacem o několik měsíců později. Originál byl vydán jako dvoustranný singl společně s „How Do U Want It“ a byl určen pro album Dr. Dre The Chronic II, zatímco remix byl zařazen na 2Pacovo album All Eyez on Me. Píseň vznikla a byla napsána v domácím studiu Dr. Dre, 2Pac přišel a hned napsal svou sloku; napsání sloky mu trvalo pouhých 15 minut. O víkendu po dokončení písně se pak natáčel videoklip.

Původní verze obsahuje sampl převzatý z písně Joe Cockera „Woman to Woman“ z roku 1972. Remixová verze obsahuje sampl převzatý z Kleeerovy písně „Intimate Connection“ z roku 1984. Refrén „California knows how to party“ nazpíval Roger Troutman pomocí svého charakteristického talk boxu a byl převzat z písně „West Coast Poplock“ od Ronnie Hudson & The Street People z roku 1982, kterou napsali Ronnie Hudson a Mikel Hooks. V písni, kde Troutman zpívá „shake it, shake it baby“, interpoluje popěvek, který použil na singlu Zapp „Dance Floor“ z roku 1982.

Hudební videoklip

Byly natočeny dvě verze videoklipu. S konceptem inspirovaným filmem „Šílený Max“ z roku 1985 přišla Shakurova dlouholetá kamarádka, herečka Jada Pinkett Smith, která měla videoklip režírovat, ale z projektu se stáhla a nahradil ji Hype Williams. Klip se natáčel 10.-13. listopadu 1995 v kalifornském El Mirage a odehrává se v poušti v roce 2095. V obsazení se objevují herec Clifton Powell jako zlý kmenový náčelník, herec Chris Tucker (tehdy známý díky roli ve filmu Pátek z roku 1995), Tony Cox jako trpasličí voják a Roger Troutman (dříve působící ve skupině Zapp) nesoucí mluvící skříňku. Film končí cliffhangerem, který je přerušen závěrečným nápisem „To Be Continued“. Alternativní verze, obsahující remixový sestřih písně, odstraňuje závěrečný titulek a 2Pac a Dr. Dre v ní jmenují města na západním pobřeží.

Druhé video vychází z remixové verze písně z alba All Eyez on Me a je pokračováním příběhu videa. Předpokladem je, že pouštní scény z předchozích videí byly pouze noční můrou, kterou 2Pac prožíval. Když se probudí, zjistí, že leží ve své posteli vedle mladé ženy. Zavolá Dr. Dreho, který mu řekne, aby se dostavil do jeho letního domu, protože pořádá domácí párty. Zbytek videoklipu se odehrává jako domácí video oslavující 2Pacovo přivítání na Death Row a obsahuje několik cameí, zejména Rogera Troutmana, který nyní hraje na klavír, a hosty jsou DJ Quik, Big Syke, Deion Sanders, Danny Boy, Nadia Cassini, Jodeci, B-Legit a E-40. Klip byl natočen v Comptonu v Kalifornii.


California Love

Song od Tupaca a Dr.Dreho

Vydáno: 28. října 1995

Nahráno: Říjen 1996

Délka: 4:45 minut – singl

   6:25 minut - remix

Vydavatelství: Death Row, Interscope

Text: Tupac, Dr.Dre, Joe Cocker, Woodrow Cunningham, Norman Durham, Roger Troutman

Producent: Dr.Dre

Ocenění: 5x platinové

California Love je hip-hopový song od Dr.Dreho, Paca a Rogera Troutmana. Song byl vydán jako oslava návratu Tupaca z vězení, v roce 1995. Populární remix verze se objevila na Pacovu dvoj-albu v roce 1996 s názvem All Eyez On Me. Toto je možná jeho nejznámnější a nejúspěšnější song, který se držel v hitparádě Billboard Hot 100 téměř dva týdny jako nejhranější singl. Song byl nominovaný (posmrtně) na cenu Grammy jako „Nejlepší Rap-Sólo nahrávka“ a „Nejlepší Rapová nahrávka skupiny“ – společně s Dr.Dre a Rogerem Troutmanem, to bylo v roce 1997.

Původní track se neobjevil na Tupacovu albu All Eyez On Me, kvůli tomu, že Dr.Dre dal tento song na své album „The Chronic II: A New World Odor“. Můžeme jej najít až na Pacovu albu Greatest Hits a na albu All Eyez On Me – které bylo vydáno ale pouze v Anglii.

Hlavní „tune“ je převzatý ze songu „Woman to Woman“ od Joe Cockera. Refrén „California knows how to party“ nazpíval Roger Troutman, který jeho melodii převzal ze songu „West Coast Poplock“ od Ronnie Hudsonové.

„California Love“ byl jediný song od Paca, který se objevil v seznamu 500 nejlepších songů všech dob, který byl vydaný časopisem Rolling Stone´s – v roce 2004. Objevil se na 346.místě a dokonce na 51.místě stanice VH1 v seznamu 100 nejlepších songů 90.tých let. Singlu se dokonce prodalo 5,800,000 kusů a to ještě v době, kdy se začaly rozšiřovat nelegální CD nosiče, což je neskutečné na to, že Tupac byl velice kontroverzní umělec. Aspoň takto ho prezentovala média.

Text a další zajímavosti

„California Love“ byl jeden ze dvou songů, který Dr.Dre produkoval All Eyez On Me – další byl „Cant C Me“. První verze songu měla dokonce tři verše, kde rapoval Dr.Dre. Jediný tento záznam se objevil na osobním koncertě Dr.Dreho, kde hrál DJ Jam. První verš nebyl nikdy upraven a byl dokonce nahrán i ve studiu.

2Pac slyšel Dr.Dreho hit California Love poprvé u něj doma a zeptal se ho, jestli by mu dal možnost nahrát text do tohoto songu. Dre pak udělal další remix na albu Tupaca – All Eyez On Me.

Videa byla natáčena najednou ve dvou verzích a na MTV se objevila hned v Listopadu roku 1995. Originální verze byl produkován Hype Williamsem na téma Šíleného Maxe, remix začíná tím, že se Pac probouzí ze snu a celý dům se pak otřásá ve velké párty, kde oslavují, že Pac přišel do Death Row.

V songu, kde Roger zpívá „shake it, shake it baby“, je použit ze songu interpreta Zappa z roku 1992 s názvem „Dance Floor“.

Hudební videoklip

Existují dvě verze oficiálního videoklipu. První verzi videa režíroval Hype Williams, je inspirovaná filmem Šílený Max – poušť a rok 2095. Objevuje se tam i herec Chris Tucker, známý americký komik, Tony Cox jako voják a Roger Troutman. Celé vido končí textem „Pokračování příště.“ Z remixu je odstraněna verze, kde Pac a Dr.Dre jmenují města ze Západního pobřeží.

Druhá verze oficiálního videa je pokračováním prvního videa. Začíná tím, že Pac má sen o poušťi a probouzí se po boku žen ve své posteli. Zavolá Dr.Dremu, který mu říká, aby se stavil na velkou párty. Další část videa je z velké částí velké vystoupení Rogera Troutmana, který tam hraje na piano a taky rapperů (a zpěváků) jako jsou Dj Quik, Big Syke, Danny Boy, Jodeci, Deion Sanders, B-Legit a E-40. Video bylo natočeno k remixu celého songu.

První video bylo nominováno oceněním na MTV Video Music Award jako Nejlepší video v roce 1996. V roce 1999 se objevilo na 9.místě v seznamu „100 Nejlepších videí, které kdy byly natočeny“ V dubnu roku 2005 se tento videoklip objevil na úžasném 3.místě na MTV2 a časopisu XXL v seznamu 25 nejlepších videií, které byly natočeny na Západním pobřeží.

Překlad: djbeton